IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: Очертава се доста труден летен сезон

Туристите се записват в последния момент или организират почивката си индивидуално, коментира министърът на туризма

19:03 | 03.04.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ангелкова: Очертава се доста труден летен сезон

Очертава се доста труден летен сезон - с тенденция за записвания на туристите в последния момент и с индивидуално организиране на почивки. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция в Добрич, пише Dnes.bg.

По думите й, докато не приключат всички международни туристически борси и изложения, е още рано за конкретна прогноза. Министърът добави, че засега се очертава спад от 30% при летовниците от Русия и Украйна в сравнение с миналия сезон.

В моментната картина се отбелязва ръст от 5 на сто на заявения интерес oт Германия, от 40 на сто от Литва, Латвия и Беларус, между 7 и 9 на сто от Полша и Чехия, посочи Ангелкова, цитирана от БТА.

Според данни на Министерството на туризма има повишен интерес към почивките в България с 20 на сто от Израел, а от Великобритания и Румъния туристите вероятно ще бъдат на равнището от миналата година.

Министърът коментира, че сезонът ще бъде труден, но да не стане трагичен зависи от усилията на всички, свързани с туристическия бранш.

По време на изложбата „Епопеята на тракийските царе: Археологически открития в България“ в Лувъра на „Пале Роял“ в Париж България ще се представи и с туристически панаир.

„Заедно с бранша обсъждаме концепцията на изложението в края на май, но фокусът ще бъдат културно-историческите маршрути в общините“, добави Ангелкова.

Министърът поясни, че ще бъдат уредени 15-20 щанда и ще бъде представен и гурме туризмът. Анимираната програма ще акцентира върху културата на страната ни, характерните й храни, ястия и винопроизводство, както и разнообразните възможности за целогодишен туризъм, включително културно-исторически маршрути, добавят от пресслужбата на туристическото ведомство. То ще осигури рекламни материали, които популяризират България като атрактивна дестинация.

По време на посещението си в Добрич Ангелкова цитира данни на НСИ, според които през 2014 г. в областта са реализирани близо 1,8 млн. нощувки, от които над 1,3 млн. на чуждестранни граждани. Приходите от тях са за общо над 87 млн. лв., включително над 65 млн. лв. от чужденци.

Тя заяви още, че министерството работи активно и за актуалното регламентиране на дейността на къмпингите, които са от съществено значение за развитието на туризма в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Не става ли прекалено тягостно от тоя женски екип на Нарциса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Stefan--L
преди 9 години
Те новите туристи за който се бори правителството на мутра2 и по покана на външният министър Митов и президенът ни пристигнаха оня ден с 12 броя F-16 и с три ешелона бронетанкова техника дислоцирана в Звездец и Ново село което е само на 60км от Сл.бряг и Бургас ! Ето ви ги господа хотелиери новите туристи в България те не само не си плащат наема на полигона Н.село но и ги осигурява специана американска фирма която им доставя всичко за ядене и пиене от америка ! ДА ЖИВЕЕ НОВИЯТ АМЕРИКАНСКИ ТУРИЗЪМ В ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ ДА ВИ Е СЛАДКО ГОСПОДА ХОТЕЛИЕРИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Stefan--L
преди 9 години
Такава неграмотна и лъжлива министърка имаме ! Отивът на Руски туристи който бяха най-платежоспособните е повече от 90 % ! Тази статистика е направена с всеки преминал границата ни ! Тези който неграмотната Ангелакова брои за туристи са собственици на апартаменти Руснаци който идват да си наглеждат апартаментите те нито спят в хотели нито папкат по ресторанти нито се возят на таксита щото идват с собствени коли! Толкова неграмотно управление на туризма досега не е имало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
shpono
преди 9 години
Труден сезон ама за кого !?! За няколко мутро хотелиера, които дори не плащат огромните 400 левови заплати на персонала ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 10
lyusien
преди 9 години
Стига си плашила Изобщо няма да е труден Ще се изсипят толкова много немски и руски туристи че трудността ще бъде да ги обслужите като хората е Подгответе се да извършвате добри туристически услуги а не само да плачете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 5
serafima
преди 9 години
Разбирам те, госпожо, а на тебе като набеден министър на туризма и добре положена политически, ти е още по-трудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още