IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors преустановява дейност в Русия

Американският производител на автомобили ще затвори своя завод в Санкт Петербург до средата на годината

15:49 | 18.03.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
General Motors преустановява дейност в Русия

Щатският концерн General Motors (GM) е поредният световен автомобилен производител, който ще преустанови операциите си в Русия. Причината е комбинацията от международните санкции и вътрешноикономическите проблеми на страната, които продължават да понижават продажбите на нови автомобили там, предава Financial Times.

Американският производител на автомобили пояснява, че ще затвори своя завод в град Санкт Петербург до средата на тази година. Освен това GM свива значително обема на портфолиото си в Русия, като производството на масовите Opel и Chevrolet ще бъде преустановено изцяло.

Описвайки Русия като „пазар с доста предизвикателства в дългосрочен план“, GM ще се фокусира върху луксозния сегмент от пазара с моделите Cadillac, Corvette, Camaro и Tahoe.

Преструктурирането на бизнеса в Русия ще коства на GM 600 млн. долара. Еднократните разходи ще се отразят на финансовите резултати на концерна за първото тримесечие на 2015 г.

Въпреки това от компанията повтарят обещанието си да върнат своя европейския бизнес към печалбата до края на 2016 г. До 2022 г. пък GM планира да увеличи пазарния си дял в цяла Европа до 8%, както и да постигне марж на печалбата от 5%.

Новините от GM пристигат само ден, след като Nissan съобщи, че прекратява производството на автомобили в своя завод също в Санкт Петербург, но само за две седмици, поради слаби продажби.

През февруари продажбите на нови автомобили в Русия спаднаха с 38% на годишна база на фона на влошаващата се икономика вследствие на ниските цени на петрола и западните санкции. Слабата рубла пък принуждава потребителите да отложат големите покупки, а производителите – да повишат цените.

Още новини на автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
tsanko stefanov
преди 9 години
Ама корейците и те ли бягат щот са фалирали???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Фалирала компания затваря завода си в загубена държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още