IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Качеството на въздуха по света

Въздухът в Европа е по-мръсен от този в Северна Америка въпреки претенциите на Стария континент да бъде "световен екологичен лидер"

14:30 | 16.03.15 г. 2
Графика на деня: Качеството на въздуха по света

Мнозина обвиняват индустрията – с нейните заводи, комини и постоянно бълване на продукция, за влошаването на качеството на въздуха. Един поглед върху данните за чистотата на въздуха по света обаче показва нещо друго.

Съществува връзка между икономическото развитие и свободния пазар, от една страна, и замърсяването на въздуха, от друга. Връзката обаче е обратната на това, което мнозина си мислят. Данните на Световната здравна организация (СЗО) показват, че най-чистият въздух по отношение на замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ) е в Северна Америка, някои страни от Европа, Австралия и Нова Зеландия.

Въпреки своето желание да бъде лидер в климатично отношение, Европа диша доста по-мръсен въздух от този в Северна Америка.

Причините за това са няколко. На първо място е дизелизацията на автопарка (в Западна и Централна Европа). Втората причина е битовото отопление с твърдо гориво (дърва, въглища) в Източна Европа. За този фактор спомага и икономическата криза, която принуждава голям брой домакинства да преминат на този вид отопление като по-евтино. Третата е относително високата цена на електроенергията и газа, като за последното спомагат и меморандумите за откриване на нови газови находища и силно регулираният пазар на електроенергия.

Най-сериозно замърсяване на въздуха има в страни като Пакистан, Афганистан и Бангладеш, а по надолу следват Китай, Индия и Турция. Причините за замърсяването в Пакистан и Афганистан е пред-индустриалната бедност, която кара хората да горят изключително много твърдо гориво. В останалите страни основен факт е развитието на тяхната индустрия с ускорени темпове, но без да обръщат толкова сериозно внимание на екологичните норми. За съжаление, изследването не включва градове от голяма част на Африка и Сибир, за да бъде по-пълна картината.

На графиката може да видите замърсяването на въздуха с фини прахови частици в мкг/куб. м годишно. Ниво под 20 мкг/куб. м годишно се счита за оптимално от СЗО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 35 rate down comment 8
IQ96
преди 9 години
% на *** статии и анализи раСТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още