IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централна Европа и съпротивата ѝ срещу свободата в интернет

Страните от региона имат невероятни възможности за създаването на отворени онлайн общности, но продължават да потискат свободата на изразяване, сочи анализ

09:37 | 15.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.freeimages.com</em></p>

Снимка: www.freeimages.com

Преди четвърт век, когато Берлинската стена падна и Желязната завеса беше вдигната, хората от Централна Европа избраха капитализма пред комунизма и демокрацията пред диктатурата. Днес въпреки това гражданите на Чехия, Унгария, Полша и Словакия – регион, съставен от четири бивши комунистически страни, се представят изключително разочароващо, когато става въпрос за насърчаване и защита на свободата в интернет, пише Project Syndicate.

Скорошно проучване, направено във въпросните четири държави, показва, че всички те могат или трябва да играят важна роля за насърчаването на свободния поток на информация. Но е нужно да се направи повече. В Чехия има силна подкрепа на свободата на словото, ограничаването на наблюдението, както и за насърчаване на прозрачността, но Унгария преследва блогърите и издателите с тежки глоби и други санкции. Полша и Словакия попадат някъде по средата.

Четирите страни са напът да започнат да се възползват доста от новия дигитален свят. Всяка от държавите има предпоставки за създаването на отворени и живи онлайн общности – добри условия за разпространение на демократични ценности и плуралистични политически системи. Според Financial Times регионът разполага с „високо математическо образование, ниски режийни разходи и глобализирано младо поколение“.

Списъкът с иноваторите от Централна и Източна Европа на Financial Times, наречен „New Europe 100”, включва много добри примери в тази насока. В него присъства и унгарският лекар, който е създал уебсайт за медицински съвети, задвижван от социална мрежа, както и екипът от полски студенти, които са създали робот, който може да работи на Марс. В списъка се нарежда и изобретената от словаци летяща кола.

И все пак, въпреки преживяното по време на комунизма и случващото се след разкритията на Едуард Сноудън за шпионажа от страна на американските власти, правителствата в Централна Европа не вземат твърда позиция, за да обуздаят властите си. Полицията подава хиляди искания всяка година да следи интернет трафика, а местните правителства почти винаги им го гарантират. Потребителите рядко са уведомени за това, а на каква база се извършва следенето често остава неясно.

Твърде често законите, гарантиращи свободата на интернет, биват игнорирани или заобикаляни. Дебатите се фокусират върху това дали дадено съдържание трябва да бъде блокирано заради защита на авторските права.

И в четирите страни нормативната уредба се нуждае спешно от промяна, за да се изяснят границите на свободата на изразяване на блогърите и журналистите. Законодателството трябва да бъде модернизирано, така че да отразява промените в онлайн света и да припознае огромната промяна в комуникациите и начина, по който се доставят новините.

В Словакия онлайн журналистите не се радват на същата правна защита, каквато имат тези в печатните издания. Решенията на съда относно съдържанието в интернет показват облагодетелстване на политиците пред медиите. В Полша съдиите изискват бързо отстраняване на обидното съдържание, публикувано онлайн, а клеветите са обект на наказателно преследване.

Последна актуализация: 04:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още