IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция е поискала компенсации за строителството на ТАП

Специални комисии ще проучват възможностите за компенсационните плащания за страната

21:30 | 10.03.15 г. 6
Гърция е поискала компенсации за строителството на ТАП

Гърция е поискала да получи компенсации за преминаването през нейната територия на Трансадриатическия газопровод (ТАП), съобщава руската агенция ТАСС, като се позовава на пресслужбата на гръцкото министерство на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката.

Министър Панайотис Лафазанис се е срещнал с посланика на Азербайджан в Гърция Рахман Мустафаев, с вицепрезидента на азербайджанската държавна нефтена компания Елшад Насиров и с вицепрезидента на британската компания BP за "Южния газов коридор" Джо Мърфи, предава БТА.

На срещата е било договорено да бъдат създадени комисии, които да проучат въпроса за предоставяне на Гърция на компенсации от консорциума за строителство на газопровода.

Гръцкият министър е подчертал необходимостта страната му да получи компенсационни облаги освен тези, които касаят общините, през чиято територия ще премине газопроводът.

Депутатът от коалиционния партньор - партията "Независими гърци" Гавриил Аврамидис, е коментирал пред агенцията, че предишното гръцко правителство е подкрепило проекта за газопровода ТАП, макар че в него не е било предвидено плащане на транзитни такси на гръцката държава. Коалицията на радикалната левица СИРИЗА преди предсрочните парламентарни избори на 25 януари заяви, че Гърция трябва да влезе в консорциума по строителството на газопровода, да получи плащания за транзита на газ и да участва в строителството на самия газопровод.

До момента от Атина са повдигнали само въпроса за компенсационни облаги от преминаването на газопровода, отбелязва ТАСС. 

Споразумението за строителство на ТАП беше подписано на 13 февруари 2013 г. в Атина от Гърция, Албания и Италия. Газопроводът е предвидено да транспортира природен газ от зоната на Каспийско море през Турция към Европа, като премине през Гърция, а след това под Адриатическо море достига до Италия.

Газопроводът ТАП бе избран от консорциума, който разработва огромното газово находище Шах Дениз в Азербайджан, за сметка на проекта Набуко. Планира се в Гърция дължината на газопровода да бъде 478 км, в Албания - 209 км, а след това 105 км по дъното на Адриатическо море. Газопроводът следва да бъде пуснат в експлоатация през 2019 г. с първоначален капацитет от 10 млрд. куб. м. с възможно разширяване до 20 млрд. куб. м.

Същевременно ТАСС допълва, че Хърватия и Черна гора търсят инвеститори, които да изградят отклонение от ТАП към двете страни. Има възможност към този проект да се присъедини и Босна и Херцеговина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 13 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
И в това има желязна логика. Този, който иска да ми продава някакви стоки, да не би да ме кара аз да си построя магазин? Магазина го строи продавача. Купувача само купува и то само, ако има желание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 3
pecan
преди 9 години
те винаги са били нахални и мързеливи.лошото е че ние им се връзваме и ги пуснахме тук в БГ.Тук са егати и инвеститорите гепи и бегай повечето от тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 3
nobel
преди 9 години
Ако следваме техния светъл пример за отбивката към нас НИЕ трябва да поискаме Компенсации. Просто казваме, че не искаме отбивка и толкова. На който му трябва отбивка - да си я направи. И да си плати. Това е смисълът на гръцката философия. Утре може да поискат и компенсации за това, че са им били давани заеми - знае ли човек какво мислят гърчолята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 27
Mavi Goz
преди 9 години
Колко ли ще поискат да ги компенсираме за отбивката към нас... хахаха! Интерконекторът на Плювньо да не излезе златен? пхахаха...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
nobel
преди 9 години
Гърция трябвало да влезе в консорциум по строителството на газопровода, да получи плащания за транзита на газ и да участва в строителството на самия газопровод. --------------------------------------На гърците, обаче с такива непрестижни дейности не им се занимава иза това:-----------------------------------------До момента от Атина са повдигнали само въпроса за компенсационни облаги, от преминаването на газопровода, отбелязва ТАСС.-------------------------------------------------------Ха, ха , ха, ха, е те това не е истина. Нема такива хора!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още