IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жозеф Дол: България трябва веднага да последва Румъния в правосъдната система

Председателят на парламентарната група на ЕНП подкрепи радикалната съдебна реформа в България по румънски модел

19:16 | 02.03.15 г. 14
<p>
	Евродепутатът Светослав Малинов, председателят на парламентарната група на ЕНП Жозеф дол, председателят на ДСб Радан Кънев и депутатът от РБ Борис Станимиров. <em>Снимка: профилът във Facebook на Радан Кънев</em></p>

Евродепутатът Светослав Малинов, председателят на парламентарната група на ЕНП Жозеф дол, председателят на ДСб Радан Кънев и депутатът от РБ Борис Станимиров. Снимка: профилът във Facebook на Радан Кънев

"България трябва веднага да последва примера на Румъния в правосъдната реформа. Това ще доведе и до бързо възстановяване на инвестициите, работните места и икономиката".

Това каза в понеделник председателят на парламентарната група на ЕНП Жозеф Дол. Той се срещна с лидера на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев, евродепутата от РБ и зам.-председател на ДСБ Светослав Малинов и народния представител от РБ и член на НР на ДСБ Борис Станимиров, съобщиха от Реформаторския блок. Четиримата обсъдиха хода на съдебната реформа в България.

"Това ще доведе и до бързо възстановяване на инвестициите, работните места и икономиката", написа във Facebook Радан Кънев. "Получих много силно разбиране и обещание за публична политическа подкрепа за конкретни радикални решения в съдебната реформа. Г-н Дол напълно сподели виждането ми, че няма причина да откриваме топлата вода и да губим 8 години като румънците".

Според Кънев България трябва да последва пътя на Румъния, който включва разделяне на ‪‎Висшия съдебен съвет (ВСС)‬, назначаване на независим прокурор за борба с корупцията, ограничаване на правомощията на главния прокурор, овластяване на ново поколение съдии и прокурори, засилване на ролята и отговорността на министъра на правосъдието.

"Ние нямаме осем години. В рамките на мандата, реформата трябва да бъде завършена и да започне да дава плодове в сферата на инвестициите, икономиката и работните места", допълни той.

От няколко години Румъния полага сериозни усилия в борбата срещу корупцията, които дават сериозни резултати. В началото на 2014 г. за втори път бившият премиер Адриан Нъстасе бе осъден за срок от 4 години за шантаж и вземане на подкуп. В средата на годината зад решетките се озова и медийният магнат Дан Войкулеску, който е сред основните фигури на Социалдемократическата партия (СДП). Дело бе образувано срещу тъста на премиера социалдемократ Виктор Понта - сенатора Илие Сърбу, както и срещу друг от бароните на СДП -  Виорел Хребенчук, във връзка с нелегална реституция на земи и гори.

Съдебната система разследва политици от всички партии. За вземане на подкуп на затвор бе осъден бившият кмет на Клуж Напока Сорин Апосту от Демократичнолибералната партия. Разследван е бившият кмет на Бакъу Ромео Ставараке от средите на либералите за подкуп от 2,5 млн. леи (570 000 евро). Дело бе повдигнато и срещу брата на президента Траян Бъсеску - Мирча, който бе прибран в ареста във връзка с разследване за търговия с влияние. Зад решетките се озова дори футболната легенда Джика Попеску - гордост за страната си като спортист, но осъден за корупция при осъществяване на трансфери в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 20
cokrat1
преди 9 години
Алоооо редактора върви по дяволите ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 12
cokrat1
преди 9 години
Според Кънев България трябва да последва пътя на Румъния, който включва разделяне на
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 35
stefan-L
преди 9 години
A може би България трябва да последва Гърция аааа нагрухтяна евросвиня?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още