IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марев: Доходността по УПФ от началото на 2015 г. е над 2%

Предложението на КФН за създаване на консервативни фондове ще ограничи още инвестициите на пенсионните фондове, смята директорът на „ДСК-Родина“

21:44 | 25.02.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Марев: Доходността по УПФ от началото на 2015 г. е над 2%

От началото на 2015 г. постигната от универсалните пенсионни фондове (УПФ) доходност е над 2%, изчисли изпълнителният директор на ПОК „ДСК-Родина“ Николай Марев по време на семинар, посветен на промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) и въздействието им върху пенсионната система и икономиката на страната, организиран от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

От 1 януари до 24 февруари 2015 г. включително универсалните пенсионни фондове са постигнали над 2% доходност, а двугодишната доходност, изчислена от Комисията за финансов надзор, е доста над 6%. „Някои фондове дори преминаха границата от 7% годишна доходност“, посочи Марев по време на своята презентация относно доходността, управлението и сигурността на средствата във втория стълб на пенсионното осигуряване.

„Доходността е доста добра в сравнение с лихвените проценти по депозитите, които в момента предлагат търговските банки“, коментира той.

Според Марев КСО ограничава инвестициите на задължителните пенсионни фондове (тези от втория стълб на пенсионната система) в сравнение с вложенията, които могат да правят доброволните пенсионни фондове, т.е. тези от третия стълб на системата. По негови думи предложението на КФН за създаване на консервативен фонд ще ограничи още инвестициите на пенсионните фондове. Марев смята, че ролята на консервативният фонд ще бъде само да съхрани натрупаните средства по индивидуалната партида на дадено лице.

Относно регулациите директорът на „ДСК-Родина“ посочи, че всекидневно пенсионните компании изпращат над 30 справки в КФН относно инвестициите на фондовете, сключените сделки, промените в активите и други, което е доказателство за строгия контрол. Марев допълни, че контролна функция върху пенсионното дружество - освен данъчните и одитните органи - има и банката попечител, с която то работи.

„Банката попечител не може да премести нито един лев без пенсионната компания да й каже“, каза Марев. От своя страна одобрението на банките попечители, от които пенсионните компании могат да избират, се прави от Българска народна банка, съгласувано с КФН.

„Дори и банките попечители изпращат всекидневни отчети в КФН и БНБ“, допълни в тази връзка главният изпълнителен директор на „ING“ ПОД Атанас Петров. И двамата подчертаха, че не всяка банка може да бъде банка попечител на пенсионно дружество. Към ноември 2014 г. тази роля изпълняват 11 банки, показва бърза справка в сайта на централната банка.

Отделно – пенсионната компания сключва договор с инвестиционен посредник, който обслужва сключването на сделките с ценни книжа.

Марев обърна внимание и на същността и ролята на цената на един дял. Тя е въведена на 1 юли 2004 г. и се публикува всеки работен ден малко след 18:30 часа на сайта на КФН.

„Целта на въвеждането й бе да даде сравнимост, публичност и прозрачност на резултатите на пенсионно-осигурителните компании и управляваните от тях фондове пред обществото“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 9 години
Зная драги - неспасяем е този - брат му Гробарят му е прави прекалено ного Надгробни камъни и го е увредил мозъчно завинаги... но просто имах време и настроение да го направя собственоръчно на салата с ного оцет и сол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
Императоре, подкрепям те, но да наливаш акъл в празна кратуна е като да пълниш с вода каца без дъно. Комунизмът и циганизмът са дълбоко заседнали в тиквите на "гражданското" общество, състоящо се от *** и андрешковци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 9
kane
преди 9 години
Частните пенсионни фондове не са нищо друго, но средство за разбиване на солидарната система!Богатите хора-фашистите плащат на умните хора, но бедни, да мислят начини да прибират повече пари от пенсионната възраст на всички - това са страшно много пари и фашистите намирисват печалби в огромни размериЕдинствените които със сигурност ще спечелят са комисионерите - самите фондове, защото без значение от това как "управляват " парите - дори и да ги губят те пак си вземат тяхнотоТе, богатите, така се хеджират - като карат бедните маси да си мислят че е и в техен интерес фондовия пазарСъщо както с плоския данък - 95% от всички у нас губят от наличието му, обаче всеки тайно си мисли че той е на далавера, защото от малката му заплатка от няколко стотин лв е едно да му вземат 10% а друго е 20%!Но това е да виждаш непред колкото е дълъг носа ти. Защото свръг богатите също плащат САМО 10% и държавата НИЩО не ре-дистрибутира до нас, а НАПРОТИВ - заробва ни с все повече заеми, защото НЯМА лве
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
suniverse
преди 9 години
Затварянето на схемата ДЗПО ще й реши проблемите най-лесно. Само агонизират в момента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
algo
преди 9 години
Аман от лобиране!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още