Спадащите цени всъщност си имат висока цена

Ниската или отрицателната инфлация по света е по-обезпокоително явление, отколкото звучи, пише The Economist

   1| 2    
1
 
9
 
4
преди 5 години
Инфлацията намалява покупателната способност на хората и от там крайното търсене(растежа).
Обама затова иска увеличение на миним.заплата защото това е вид преразпределение с цел стимулиране на крайното търсене.
Малко факти - през 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник в САЩ е нараснала над девет пъти – от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес. Средното почасово възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността - значи трябва да работя 10 пъти по-малко или да взимат 10 пъти повече пари.

Човешките същества трябва да работят по-малко с възхода на машините, смята британският икономист Джон Мейнард Кейнс. През 30-те години на XX век той прогнозира, че през 2030 г. светът ще се изправи пред "технологична безработица" и хората ще трябва да се трудят по 15 часа на седмица, за да се запазят високи нивата на заетост на работната сила.
ООН наскоро предложи 4-дневна раб.седмица но това е за накрая
1
 
10
 
3
преди 5 години
Трябва да се търси корена на проблема тоест защо е нужна инфлация и какво причинява.
Трябва да се гледа отгоре на нещата в смисъл в една затворена система като Земята докога може да има растеж на икономиката тоест системата се провали и това се знае отдавна в САЩ и затова направиха ''вашинктонският консенсус''.
Сегашната система на банкстерите може да просъществува още десетилетие ако има още няколко милиарда консуматори и петрол ,газ и нямаше глобално затопляне.
''10. Инфлацията води до разхищение и природните ресурси стават по-скъпи'' - http://ekipbg.com/10-neshta-za-koito-e-vinovna-inflaciiata/

Проф. Хано Бек - инфлацията е един вид данък ,нечестен данък, който засяга най-вече гражданите с по-ниски доходи казва той и допълва: „Принципно инфлацията е един вид данък върху съхраняването на пари в брой. Според мен тя е един доста недемократичен данък, защото хората няма как да гласуват за нея – За да може дълговете да бъдат изплатени, политиците би трябвало да повишат данъците.
0
 
11
 
2
преди 5 години
Няма профилна снимка
определено ако гърците въведат драхмата ще се спасят от дефлацията и пак ще си имат по 20% инфлация.манталитет.а дали ще се чустват по добре?
3
 
40
 
1
преди 5 години
Няма профилна снимка
Дефлацията била лоша - ами се радвате на дефлиралия петрол .
Говорите за отложено потребление - а в същото време потреблението е изконсумирано и за следващите поколения.
Говорите за баланс при наличие на колосални диспропорции.

Така ще е докато не наречете нещата с истинските им имена - ако Ципрас посегне на богатите , какво ще си помисли олигархична Европа . Това не е ли по- големият кошмар за тях .
   1| 2