IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадащите цени всъщност си имат висока цена

Ниската или отрицателната инфлация по света е по-обезпокоително явление, отколкото звучи, пише The Economist

17:20 | 23.02.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За централните банки в богатия свят две е магическо число. Ако цените се повишат с 2% годишно, повечето потребители, в по-голяма или в по-малка степен, могат да пренебрегнат бавното им покачване. А и малко инфлация е изключително благотворна: тя дава на шефовете средство да сръчкат непродуктивните работници -едно замразяване на заплатите де факто означава намаляване с 2%, и стимул да инвестират печалбите си.

И най-важното, тя държи  икономиките далеч от дефлацията и водещите до икономическа  депресия решения - пестенето на парите и отлагането на  покупките, до които спадащите цени могат да доведат. Въпреки обявеното придържане към едва ли не представяните за магически 2% обаче, се задава период на спад на цените, пише в свой анализ The Economist, цитиран от БТА. 

Полъхът на дефлацията се чувства навсякъде. Дори в САЩ, Великобритания и Канада, всяка от които регистрира икономически растеж от над 2%, инфлацията е далеч под целевото равнище.

Цените се забавят и на Изток, като инфлацията в Китай възлиза на оскъдните 0,8%. Нивото от 2,4% е на път да изчезне в Япония, която се плъзга обратно надолу към дефлацията; Тайланд вече е там.

Ситуацията в еврозоната обаче е най-удивителна. Нейното  инфлационно минало - цените се повишаваха годишно средно с 11% в Италия и с 20% в Гърция през 80-те години на 20-и век - е далечен спомен. Днес 15 от 19-те страни членки на клуба са в дефлация; най-високата инфлация, едва 1%, е в Австрия.

Петролът обяснява нещата до голяма степен. Преди година един барел от сорта Брент струваше 110 долара; днес цената му е 60 долара. Това поевтиняване с 45% се отразява постепенно на цялата икономика. Във Великобритания, данни, публикувани на 17 февруари, показаха, че главоломният спад на цените на енергията и транспорта е допринесъл за инфлация от 0,3% през януари на годишна основа, едно от най-ниските равнища в историята. В САЩ цената на бензина намаля с 35% през последните шест месеца;  стойността на дизела и на горивото за отопление също върви  надолу.

Това само по себе си не е нещо лошо. При условие че  използването на енергия през зимата е необходимост, потребителите са по-добре, когато цената на горивото спада. 

Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
Инфлацията намалява покупателната способност на хората и от там крайното търсене(растежа).Обама затова иска увеличение на миним.заплата защото това е вид преразпределение с цел стимулиране на крайното търсене.Малко факти - през 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник в САЩ е нараснала над девет пъти от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес. Средното почасово възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността - значи трябва да работя 10 пъти по-малко или да взимат 10 пъти повече пари.Човешките същества трябва да работят по-малко с възхода на машините, смята британският икономист Джон Мейнард Кейнс. През 30-те години на XX век той прогнозира, че през 2030 г. светът ще се изправи пред "технологична безработица" и хората ще трябва да се трудят по 15 часа на седмица, за да се запазят високи нивата на заетост на работната сила. ООН наскоро предложи 4-дневна раб.седмица но това е за накрая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
Трябва да се търси корена на проблема тоест защо е нужна инфлация и какво причинява.Трябва да се гледа отгоре на нещата в смисъл в една затворена система като Земята докога може да има растеж на икономиката тоест системата се провали и това се знае отдавна в САЩ и затова направиха ''вашинктонският консенсус''.Сегашната система на банкстерите може да просъществува още десетилетие ако има още няколко милиарда консуматори и петрол ,газ и нямаше глобално затопляне.''10. Инфлацията води до разхищение и природните ресурси стават по-скъпи'' - http://ekipbg.com/10-neshta-za-koito-e-vinovna-inflaciiata/Проф. Хано Бек - инфлацията е един вид данък ,нечестен данък, който засяга най-вече гражданите с по-ниски доходи казва той и допълва: Принципно инфлацията е един вид данък върху съхраняването на пари в брой. Според мен тя е един доста недемократичен данък, защото хората няма как да гласуват за нея За да може дълговете да бъдат изплатени, политиците би трябвало да повишат данъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
pecan
преди 9 години
определено ако гърците въведат драхмата ще се спасят от дефлацията и пак ще си имат по 20% инфлация.манталитет.а дали ще се чустват по добре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 4
Mesoiadess
преди 9 години
Дефлацията била лоша - ами се радвате на дефлиралия петрол . Говорите за отложено потребление - а в същото време потреблението е изконсумирано и за следващите поколения. Говорите за баланс при наличие на колосални диспропорции.Така ще е докато не наречете нещата с истинските им имена - ако Ципрас посегне на богатите , какво ще си помисли олигархична Европа . Това не е ли по- големият кошмар за тях .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още