IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се въвеждането на 10% данък върху пенсиите на работещите пенсионери

Дискусиите по предложението, както и по идеята за постепенно увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж, ще продължат

15:50 | 17.02.15 г. 27
Обсъжда се въвеждането на 10% данък върху пенсиите на работещите пенсионери

Обсъжда се въвеждането на 10% данък върху пенсията на работещите пенсионери по трудов и по граждански договор. Това предложение на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) е било коментирано по време на днешния Съвет по пенсионната реформа към вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, каза на редовния брифинг пред журналисти съветникът на министъра Николай Николов.

Той посочи, че практиката да се облагат пенсиите е широко разпространена в Европейския съюз (ЕС) и цитира справка, според която само три страни – Литва, Словения и Унгария, не облагат пенсиите безусловно.

Николов не можа да коментира дали при следващо обсъждане предложението ще се приеме, но каза, че ще се дискутира отново най-вероятно на отделно заседание на Съвета. Позицията на социалното министерство по въпроса засега не се оповестява.

От АИКБ са предложили още и да се изравни съотношението, в което работник и работодател плащат осигурителни вноски. В момента то е 60:40, а предложението е било да стане 50:50. Бизнесът отдавна настоява за това, но на днешното заседание на Съвета не е постигнато съгласие.

Няма консенсус и по отношение искането на КНСБ за постепенно увеличаване на максималния осигурителен доход до достигането му до десеткратния размер на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. От АИКБ са предложили максималният осигурителен доход да се обвърже с други величини – например да расте със средния осигурителен доход за предходната година, което също не е било прието.

Постигнат е обаче напредък по друго предложение на КНСБ – по желание на бъдещия пенсионер да не се включват при изчисляване на пенсията трите най-добри години с най-висок осигурителен доход. Николов коментира, че този вариант е по-благоприятен от абсолютното им премахване. Мотивът на КНСБ е, че за някои пенсионери не е изгодно да предоставят в НОИ информация за тези три години заради невъзможност да се сдобият с информацията от фирмите, в които са работили. Изчислено е, че ако това предложение бъде прието, около 33% от новите пенсионери ще имат по-висока пенсия. Това ще изисква и около 6 милиона лева допълнително от бюджета на НОИ.

С оглед подобряване адекватността на пенсиите и хората с по-голям стаж да получават по-висок доход, КНСБ са предложили и постепенно увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж до достигане на 1,4% от базата, върху която се изчислява пенсията. НОИ обаче отхвърля предложенията с мотив, че това ще коства много на бюджета. Заради споровете ще има отделна дискусия и по този въпрос.

Николов съобщи още, че е изискана справка от НОИ каква ще бъде осигурителната тежест за работодатели и за служители при условие, че влезе в сила, както е заложено, плавното нарастване на вноските за универсалните пенсионни фондове с по 0,5% годишно за фонд Пенсии и с по 0,2% годишно за фонд Безработица до 2027 година.

Най-вероятно Националният съвет за тристранно сътрудничество, предвиден за този четвъртък, ще бъде отложен, каза още Николов, като посочи, че от БСК са поискали отлагане. В момента се проверява дали е възможно заседанието да бъде насрочено за следващата седмица.

Дискусиите по пенсионната реформа можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 13 rate down comment 10
Ango
преди 9 години
За тези групи си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 13
Ango
преди 9 години
Имам прилични доходи, но съм твърдо ЗА прогресивния ДОД . Всички държави , в които сме в втренчили, че са добре организирани социално са със стръмна прогресивна скала на облагане. Така социалната тежест, а и отговорност се разпределя по-справедливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 17
kefal
преди 9 години
Значи, хем пенсиите са ни ниски, хем ако пенсионера реши да работи когато вече трябва да почива, го удряме с плоския данък?А защо не се помисли за въвеждане на прогресивно подоходно облагане, както е по белия свят? Там има много повече резерви за приходи в бюджета, от богатите които имат, а не от бедните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 27
andy2000
преди 9 години
С две ръце ЗА!Младите гният без работа, а полицаи пенсионирани на по 50 години с 20 заплати и максимална пенсия правят по 2 бона на месец! Къде го има това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 49 rate down comment 3
BG.BG
преди 9 години
Вместо постоянно да се въвеждат нови данъци, най-добре е да се наблегне на събираемостта. Мисля, че тридесетина процента ни куцат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 59 rate down comment 4
Ango
преди 9 години
Ей, все пенсионерите им вадят очите! Не стига , че в голямото си мнозинство работят до дълбоки старини, защото пенсиите не им стигат да се изхранват, сега и нов данък! Горките пенсионери - наши майки и бащи. Наш ред ще дойде, но на тези мислители - не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още