IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се въвеждането на 10% данък върху пенсиите на работещите пенсионери

Дискусиите по предложението, както и по идеята за постепенно увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж, ще продължат

15:50 | 17.02.15 г. 27
Обсъжда се въвеждането на 10% данък върху пенсиите на работещите пенсионери

Обсъжда се въвеждането на 10% данък върху пенсията на работещите пенсионери по трудов и по граждански договор. Това предложение на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) е било коментирано по време на днешния Съвет по пенсионната реформа към вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, каза на редовния брифинг пред журналисти съветникът на министъра Николай Николов.

Той посочи, че практиката да се облагат пенсиите е широко разпространена в Европейския съюз (ЕС) и цитира справка, според която само три страни – Литва, Словения и Унгария, не облагат пенсиите безусловно.

Николов не можа да коментира дали при следващо обсъждане предложението ще се приеме, но каза, че ще се дискутира отново най-вероятно на отделно заседание на Съвета. Позицията на социалното министерство по въпроса засега не се оповестява.

От АИКБ са предложили още и да се изравни съотношението, в което работник и работодател плащат осигурителни вноски. В момента то е 60:40, а предложението е било да стане 50:50. Бизнесът отдавна настоява за това, но на днешното заседание на Съвета не е постигнато съгласие.

Няма консенсус и по отношение искането на КНСБ за постепенно увеличаване на максималния осигурителен доход до достигането му до десеткратния размер на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. От АИКБ са предложили максималният осигурителен доход да се обвърже с други величини – например да расте със средния осигурителен доход за предходната година, което също не е било прието.

Постигнат е обаче напредък по друго предложение на КНСБ – по желание на бъдещия пенсионер да не се включват при изчисляване на пенсията трите най-добри години с най-висок осигурителен доход. Николов коментира, че този вариант е по-благоприятен от абсолютното им премахване. Мотивът на КНСБ е, че за някои пенсионери не е изгодно да предоставят в НОИ информация за тези три години заради невъзможност да се сдобият с информацията от фирмите, в които са работили. Изчислено е, че ако това предложение бъде прието, около 33% от новите пенсионери ще имат по-висока пенсия. Това ще изисква и около 6 милиона лева допълнително от бюджета на НОИ.

С оглед подобряване адекватността на пенсиите и хората с по-голям стаж да получават по-висок доход, КНСБ са предложили и постепенно увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж до достигане на 1,4% от базата, върху която се изчислява пенсията. НОИ обаче отхвърля предложенията с мотив, че това ще коства много на бюджета. Заради споровете ще има отделна дискусия и по този въпрос.

Николов съобщи още, че е изискана справка от НОИ каква ще бъде осигурителната тежест за работодатели и за служители при условие, че влезе в сила, както е заложено, плавното нарастване на вноските за универсалните пенсионни фондове с по 0,5% годишно за фонд Пенсии и с по 0,2% годишно за фонд Безработица до 2027 година.

Най-вероятно Националният съвет за тристранно сътрудничество, предвиден за този четвъртък, ще бъде отложен, каза още Николов, като посочи, че от БСК са поискали отлагане. В момента се проверява дали е възможно заседанието да бъде насрочено за следващата седмица.

Дискусиите по пенсионната реформа можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 10
Mesoiadess
преди 9 години
Държавата не осигурява здравно пенсионерите - така че или да ги накара те да си плащат пълната здравна осигуровака или тя да ги взема от пенсиите им и да ги плаща . Дефакто пенсионната система е длъжник на здравната система. Все пак пенсионерите не ги лекуват на половина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 11
khao
преди 9 години
нали сме в Европа, следователно родителите ти получават европейска пенсия :) ... кво се оплакваш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 13
khao
преди 9 години
преди 10ти ноември нямаше избори ... по добре ли беше ? .... не.просто още не сме се научили на демокрация и незнаем кво да избираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 4
hanabishi
преди 9 години
Това е пълна простотия! Пенсиите и без друго са смешни. Когато родителите ми започнат да получават пенсия на европейско ниво, тогава им удържайте и от нея, ако още искат да работят! До тогава обаче, не им късайте от хляба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 15
Grosss
преди 9 години
Абсолютно правилно,щом искат да бачкат след пенсия да се самоосигоряват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 6
Зарзаватчийски глас
преди 9 години
Имаше много години един надпис с графит на една сграда в центъра, на Графа май беше "Ако изборите можеха да променят нещо, щаха да ги забранят". Наистина ли има хора верващи, че това което ни оправлява е изборът на българина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 5
kane
преди 9 години
Точно така!За пенсионерите, ако не могат да живеят с 150лв на месец и трябва да работят, след като са работели 40 години... трябва да се облагат с нови данъци! Да да да - това е истината и там е съкровището скрито! А черепа, тиквата, тухлата и т.н. с милионните годишни приходи трябва да плащат по-малко... по-малко социални осигуровки/ затова има таван и има малки пенсии/ ниски леки така плоски данъчета . Да не би да се обидят и не само парите им, но и те да избягат я в Швейцария, я на Кайманите...."не е виновен, който яде баницата, а тоз който му дава"....ще ме извиняваш българино, но си толкова *** на избори...та и гении да си през останалото цяло време...пак *** ще си останеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 3
Ricco
преди 9 години
КНСБ продължава да натиска в посока изземване на доход от работещите и прехвърляне към пенсионерите. Въпреки че е видно, че репресията е прекомерна, стимулите за работещите не са достатъчни и съответно те стават все по-малко. КНСБ трябва да си сменят логото на "След нас и потоп"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 22
nocalled
преди 9 години
пенсионерите провалиха държаватасамо искат да ядат и да пият и да не работят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 2
doba
преди 9 години
Коректно би било работещите до годините на пенсия/63 и 61г/ да бъдат облагани, поне на първо време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още