IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Визитата на Путин в Унгария – символичен акт

Енергетиката ще бъде топ тема на посещението на руския президент в Будапеща

09:43 | 17.02.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	В навечерието на посещението на Путин в Будапеща се проведе шествие срещу него. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В навечерието на посещението на Путин в Будапеща се проведе шествие срещу него. Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин показва присъствие в бившия Източен блок - или поне се опитва да направи това. Във вторник той ще осъществи еднодневно  "работно посещение" в Будапеща. 

Само преди две седмици в Унгария на посещение беше германският канцлер Ангела Меркел. В навечерието на двете посещения и германски, и руски дипломати подчертаваха, че работят над тези визити – така че става дума не толкова за съдържанието им, колкото за символика – да се покаже, че Унгария е добър партньор за съответната страна, предава DPA.

С други думи – новата фронтова линия в борбата между Изтока и Запада минава през сърцето на Европа - в Унгария. И двете страни се опитват да определят със символичното си присъствие на това място в сърцето на континента за принадлежаща към тях територия. 



Руската сфера на влияние е в енергийната политика: евтин газ и ядрена енергия за Унгария. Всичко това има много повече политически смисъл, отколкото си представят политиците в Западна Европа. Успеха си на последните избори Орбан дължи не на последно място на обещанието си за евтина енергия за унгарските домакинства. Заплатите в източноевропейската страна са ниски, докато сметките за енергийните суровини са високи. Тяхното повишаване или намаляване може да определи кой ще спечели и изгуби изборите.

„Посещението ще покаже, че нашите отношения с Унгария са много добри", казва руски дипломат пред Welt. Посещението на Путин, което символизира единството на руските и унгарските народи, разбира се, поставя проблем: очевидно в ЕС, към който принадлежи Унгария, има неформален консенсус да не се кани Путин на посещение до второ нареждане. Фактът, че само две седмици след визитата на Меркел правителството на Орбан прави точно това, се възприема от мнозина в Берлин като обида, особено след като датата за посещението на Путин бе обявена внезапно.

Първоначално посещението, което по принцип бе договорено преди избухването на кризата в Украйна, бе планирано за март или април. Но щом стана ясно, че Меркел ще дойде в Будапеща в началото на февруари, руснаците са изявили желание, поне според унгарските медии, да дойдат по-скоро в страната. 

Следователно унгарците не са направили нещо напук на Запада. А и те не са единствените в Европа, които са приели Путин – по-рано и Австрия стори това. За да се намали неприятното впечатление, Орбан отпътува в петък за Киев. Първо посещение в Украйна, след това прием на Путин – това вероятно е също политически знак. И това посещение е преди всичко символично, а не съществено по съдържанието си. 

Енергетиката ще бъде централна тема на днешното посещение на руския президент Владимир Путин в Унгария, където той ще разговаря с премиера Виктор Орбан, предаде ТАСС. Това е първата визита на Путин в страна от Европейския съюз от юни 2014 г., отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналия септември Орбан посети Москва. По време на тази визита Унгария и Русия сключиха споразумение за изграждане на два нови реактора в унгарската ядрена централа в Пакш. Стойността на договора е почти 10 милиарда евро, припомня ТАСС. Заради тази визита Орбан беше критикуван от Запада, отбелязва DPA.

Сега атомната електроцентрала произвежда 40 процента от електроенергията, потребявана в Унгария.
Разширяването на АЕЦ "Пакш" ще позволи създаването на 10 000 работни места в Унгария,посочва ТАСС, като цитира съветника на Владимир Путин Юрий Ушаков. 

Темата за проекта за газопровод "Южен поток", от който Русия се отказа, също ще бъде засегната по време на разговорите между Путин и Орбан. Ще бъде обсъден въпросът за предоговаряне на доставките на руски газ.

По време на работната си визита руският президент ще се срещне и със своя унгарски колега Янош Адер. На централното гробище на Будапеща Путин ще присъства на церемония по започването след мащабна реставрация на мемориален комплекс, посветен на загинали съветски войници. 

Кадри от протеста в Будапеща срещу посещението на Путин вижте в галерията и във видеото.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Аз мисля, че ше стане както стана с Ердоган, но ше им помогнат на Унгарците и Рашастания знаят как се праат тея преврати за тва при тях не работи тоя филм, както и в САШшш. И там имаше протести, ocupy wallstreet ама CIA демократично потушава всичко ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Аз съм си умен! хахаха!Кое те подразни? Че Орбан е лидер на ФИДЕС - дясноцентристка либерална партия,или, че Путин е лидер на Единна Русия, която независимо от етикета "центристка" или "консервативна десно-центристка" всъщност управлява по класически деснолиберален модел - "Вся власть банкерам!" хахах...Щото десните консерватори са представители на индустриалния капитал, а либералите - предимно на банково-финансовия, нъл тъй? Или бъркам? Путин чий представител е? Що не ме поправиш? хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Това за десния либерализъм за какво го изплю?Да изглеждаш по умен ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Ха-ха-ха, никъде не спи американската пропаганда!Путин може да им дръпне чергата изпод банките, как няма да организират простести!А и ако наистина ще строят ядрена централа в Унгария, как няма да вият американските идиътс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Аз друго си мисля - колко трябва ЕС да е забил в кереча, за да тръгне точно политик като Орбан срещу официалната линия и да търси свой път? Всеки, който има поне бегла представа кой е Орбан и какви са политическите му убеждения, не маже да не си задава такъв въпрос! И всъщност, какво е това, което може да свързва Путин и Орбан? Аз виждам единствено политическата им ориентация - десният либерализъм. Май това и ги разделя антагонистично от хомосексуалния приватпрофитсоцлосизъм, или както вече добива публичност като еврогейсоциализъм, наложен отново от САЩ по подобие на съветския комуносоциализъм, но ноложен по политико-еволюционен път.Орбан обаче за разлика от Путин може да бъде смазан и скоро ще го почнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
не знам дали е купил Унгарското, но унгарското правителство не взима нови дългове и стои далече от МВФ, както и си прибра банките от тея американски ***. И ше си прай атомни централи с Россатом, ако ще санкции манкции и корупции да им намират. Westinghouse няма да бъде в Унгария и точка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
и пак снимка Ройтерсите вече тряя да гледаме и годината, че те имат навика да послъгват и да постват стари фотоси ..... :)))и на тая снимка има 100 човека снимани в някоя махала някъде си ....Той тоя Орбан го кани там и ше му организира "протести срещу него" нешо не пасва раотата има нешо американо еврейско в цялата раота ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Хахахаха...! Така изглежда един зимен гейпарад! Хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Точно така.И понеже стана много арогантен и настъпателен настрои еврогеЙовете срещу себе си до такава степен, че много лесно да се съгласят на акцията в Украйна, така добре дирижирана от САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Путин обаче не си играе с финансирането на разни НПО-та. Той купува директно цели правителства и партии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още