IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на май ще има инвестиционно решение за газовата връзка с Гърция

Интерконекторът е важен за реализацията на "Вертикалния газов коридор", който ще свързва Румъния, България и Гърция

15:53 | 12.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
До края на май ще има инвестиционно решение за газовата връзка с Гърция

До края на май 2015 година ще бъде взето окончателното инвестиционно решение за интерконекторната връзка между България и Гърция.

За това са се договорили министърът на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият й колега Панайотис Лафазанис по време на среща в рамките на провелия се по-рано днес Консултативен съвет за Южния газов коридор. Новата газова връзка е проект от взаимен интерес, е уверил Лафазанис, пише пресцентъра на Министерството на икономиката.

От българска страна проектът е доста напреднал, става ясно от думите на българския енергиен министър. Изготвена е Пътна карта с разписани дейности и срокове за реализацията на газовата връзка, а в бюджета са потвърдени и 80 млн. евро под формата на държавни гаранции за реализацията на проекта.

Извършена е и Оценка за въздействието върху околната среда, подготвен е и Подробен устройствен план на проекта, който очаква одобрение.

Очакванията са интерконекторът да заработи до 2018 година.

Припомняме, че в плановете на новото правителство е ускоряване на работата по газовите връзки със съседни страни, някои бавени повече от шест години. След газовата криза през зимата на 2009 година беше взето решение за диверсификация на маршрутите и изграждане на връзки с газопреносните мрежи на съседните държави. И досега обаче нито един от планираните интерконектори (освен с Гърция, се работи и по свързването с мрежите на Турция, Румъния и Сърбия) не е построен.

На финалната права е връзката с Румъния, но при нея скъсана тръба в прехода под Дунав бави въвеждането в експлоатация вече втора година. Останалите две връзки все още на идеен етап.

Още в края на 2013 година газови връзки със съседни страни, сред които и „Комотини – Стара Загора“, бяха определени като проекти от общ интерес на ЕС. За реализацията им общността ще отдели 5,8 млрд. евро.

В светлината и на новата ситуация в Европа втората връзка с Гърция става ключова за реализацията и на „Вертикалния газов коридор“ - идея, която се зароди в ЕС още след като Владимир Путин съобщи за плановете си да сложи точка на „Южен поток“ и на негово място да построи „Турски поток“.

Плановете са този коридор да свърже мрежите на България, Гърция и Румъния, като може да е готов до 2019 година. Според румънската Transgaz проектът ще струва 560 млн. евро и ще получи 50% финансиране от европейските фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
lyusien
преди 9 години
Не се ли срамувате всички политици За тези интерконекторни връзки се говори от 2000 година и на всички беше ясно че ще се нуждаем от тях Но 15 години само се говори и не се прави почти нищо Смешно и тъжно е че 2 години не можете да оправите една тръба под Дунава и тази връзка с Румъния да заработи Ако аз бях политик бих се срамувал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още