IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Ниските цени на петрола няма да ускорят значително глобалния растеж

САЩ и Индия са основните бенефициенти от по-евтиното "черно злато", посочи в доклад агенцията

10:08 | 11.02.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Moody's: Ниските цени на петрола няма да ускорят значително глобалния растеж

По-ниските цени на петрола ще се запазят през цялата 2015 г., но това няма да доведе до значителен тласък за по-голямата част от страните по света, показа глобалната прогноза за растежа на Moody's Investor Service.

"По-ниските цени на петрола, които очакваме да се запазят, могат по принцип да дадат значителен тласък на растежа на световната икономика", посочи Мари Дирон, старши вицепрезидент на кредитната политика на Мудис и автор на доклада на агенцията "Global Outlook Macro 2015-16".

"Въпреки това ние поддържаме нашата прогноза за Г20. За двадесетте най-развити икономики очакваме растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) от малко под 3 на сто през 2015 г. и 2016 г., без промяна спрямо нашия доклад "Global Outlook Macro 2014" от ноември миналата година", добави Дирон.

Глобална визия за растежа на Moody's се основава на предположението, че цената на петрола сорт брент ще бъде средно 55 долара през 2015 г., каквато приблизително е текущата цена.

В доклада се изтъква, че САЩ и Индия "са сред основните бенефициенти от евтиния петрол, като потребителите и компаниите отчитат ръст в реалните доходи, произтичащ от по-ниските цени на енергията". Според експертите икономиката на САЩ ще нарасне с 3,2% през 2015 г. и с 2,8% през 2016 г.

"За Индия високата инфлация е един от факторите, ограничаващи растежа през последните години... Ние прогнозираме БВП да нарасне с близо 7% през 2016 г. от 5-те през 2014 г.", каза още Дирон, цитирана от CNBC.

Цената на петрола сорт брент отстъпи значително от рекорда от 114 долара за барел през юни миналата година, търгувайки се към момента за около 57 долара за барел. Американският суров петрол WTI пък отчете рекорд от над 107 долара за барел, а сега стойността е приблизително 51 долара за барел.

Въпреки че потребителите печелят от по-евтиния петрол, тъй като по този начин се намаляват разходите им за горива и стоки като цяло, не всички са бенефициенти от по-ниските цени на "черното злато".

За износители на петрол, като Саудитска Арабия и Русия, Moody's прогнозира продължаващ натиск върху държавните приходи, което ще изпрати Русия в рецесия поне до 2017 г. Най-големият износител на "черното злато" от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Саудитска Арабия пък ще увеличи разходите за смекчаване на ефекта от ниските цени, което ще помогне за поддържането на положителен растеж.

За петролните вносители, като Китай, по-високите данъци върху енергията и контролираните от правителството цени в някои сектори "ще намалят въздействието на по-ниските цени на петрола", отбеляза Дирон. Тя добави, че това обаче "няма да спре продължаващото и постепенно забавяне на икономическия растеж, но ще намали нуждата от стимули за предотвратяване на по-рязък спад на ръста".

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
fairfax
преди 9 години
САЩ са нетен вносител на нефт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
azazaz
преди 9 години
Тук се обръща внимание на най-големите износители. А САЩ не са ли в това число? Ясно е, че компаниите непроизвеждащи енергия и потребителите са бенифициенти, ами тези които прозвеждат петрол?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още