IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво може да научи Гърция от Аржентина

Политиките на МВФ спрямо Атина вече не са оправдани, пишат в анализ икономистите Ракел Фердандес и Джонатан Портес

08:15 | 10.02.15 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Алексис Ципрас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

Преди тринадесет години Аржентина бе в бедствено положение. Нейното песо бе фиксирано към долара до ниво, което далеч надхвърля стойността му. Външните дългове бяха неустойчиви. А политическият натиск от страна на САЩ възпрепятства слабото правителство от предоговаряне на спасителната програма, за която дори и Международният валутен фонд знаеше, че е нереалистична.

Днес Гърция изправена пред много от същите предизвикателства и може да вземе редица поуки от криза в Аржентина, пишат в анализ за Project Syndicate икономистите Ракел Фердандес и Джонатан Портес. По онова време всички експерти, включително и ние, определяхме отговора на кризата в Гърция като "икономическо и политическо безумие". Според анализаторите всеки кръг от съкращения в бюджета влошава рецесията, увеличава социалното напрежение и понижава още доверието на населението. Нито МВФ, нито някой друг би посъветвал която и да е развита държава да приема такива мазохистични и саморазрушителни политики.

Ние, експертите, до голяма степен бяхме прави. Грешните политики в Аржентина наистина трябваше да спрат. Правителството бързо се срина и беше заменено от такова, което девалвира валутата и обяви неплатежоспособност по задълженията на страната. И все пак най-разпространените предсказания за катастрофа не се сбъднаха. Икономическата криза бе достатъчно реална, но вече бе достигнала дъното си. Растежът се възобнови няколко месеца по-късно и достигна изумителните средно 8% през следващите пет години.

Ние сгрешихме обаче за едно нещо: нашето предположение бе, че нито една развита страна няма да си позволи такива вредни политики, нанесени върху нея. Икономистите може и да се учат от историята, но политиците изглеждат са обречени да я повтарят. Поглеждайки към Гърция, МВФ е притиснат от недалновидни политици, които работят по програма, която, както те добре знаят, не е нито устойчива, нито в интерес на страната.

Жертването на гръцките интереси в името на европейската или системната финансова стабилност може и да е правилният път за МВФ. Кризата обаче достигна своята повратна точка, в която тези политики престанаха да бъдат оправдани. Сега, след като неефективното и непопулярно правителство на Гърция бе буквални пометено на изборите през януари, време е и останалата част от Европа да "почисти" финансовата бъркотия. Това не може да се постигне чрез прилагане на невъзможни програми за погасяване на дълга в името на "морално" решаване на казуса, което изглежда на този етап е най-възможният сценарий за политиците от еврозоната.

Първият урок от Аржентина е, че ако икономиката e на Bаша страна, Bие можете и трябва да игнорирате политическите фактори. Огромното мнозинство от икономисти (извън Германия) са съгласни, че дългът на Гърция трябва да бъде отписан, а фискалната политика – да се разхлаби. Има известно съмнение дали това не е и мнението на старши икономистите от МВФ. Наскоро напусналият ръководител на европейския департамент на фонда Реза Могадан например призова гръцкия дълг да бъде намален наполовина.

Вторият урок от аржентинската криза е, че кратък период на политическа нестабилност може да струва изненадващо малко в сравнение с по-дълъг период на безсмислено преследване на зле замислени политики. Фактът, че гръцките акции се сриват, а доходността по облигациите се покачва, не означава почти нищо. След седем години на свиване на икономиката и човешки страдания по-лоши от тези по време на Голямата депресия от 1930 г., дори и опасността от голяма волатилност няма причина да надделее над възможността за продължаване на досегашните неуспешни политики.

Опитът на Аржентина предполага, че след промяна на политиката възстановяването може да последва изненадващо бързо. Сделката за преструктуриране на гръцкия дълг, заедно с една стабилна и прореформистка програма на правителството, ще доведе до бързо възстановяване на доверието и качествен растеж.

Третият урок е малко по-особен. Гърция трябва да признае, че нейните проблеми са вследствие от собствените ѝ грешни решения. Растящите дефицити и неустойчивите дългове са симптоми на сериозни патологии: изостаналият публичен сектор, неконкурентен на частния, както и елитът, който абдикира от своите отговорности, вместо да посрещне предизвикателствата на деня, и използване на държавата като средство за стимулиране на бизнеса.

Новото гръцко правителство не трябва да се представя пред Европейския съюз като изкупителна жертва. Гърция се нуждае от радикална структурна реформа. Това обаче не означава, че кабинетът на Ципрас трябва да продължи всички политики, които неговите предшественици договориха. Властите например планират да увеличат минималната работна заплата, което би създало няколко проблема, тъй като тя ще надхвърли тези във Франция и Великобритания, като се вземе предвид показателя производителност на труда.

Пред Гърция предстои много работа за вършене. Нейното правителство трябва да си сътрудничи с МВФ в разработването на програма, която съчетава справедливостта и ефективността. Това означава да се насърчи конкуренцията, да се разбият олигополите и да се подпомагат предприемачите и иновациите. В същото време Гърция се нуждае и от мащабна програма за справяне с младежката безработица: нова сделка за едно поколение, което бе предадено.

Четвъртият урок от аржентинската криза е под формата на един поучителен разказ. През 2002 г. новото правителство на южноамериканската страна обеща не само възстановяване, но и реформа на неработещата политическа система. И именно заради това не успя. Новата администрация използва своя първоначален политически и икономически успех, за да прехвърли отговорността на чужденците, които не спазват своите обещания.

Дългогодишният бум на стоковите пазари даде на Аржентина известно пространство за маневри. Но основните причини за икономическите и политическите проблеми на Буенос Айрес никога не бяха разгледани. Повече от десетилетие по-късно това се вижда особено ясно.

Гърция едва ли ще има тази възможност за маневри, най-малкото защото страната не е сред големите износители на суровини. Именно затова Атина е длъжна да намери верния коловоз. Няма време за губене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 14 rate down comment 2
V.At.
преди 9 години
В общи линии странен аналог. Аржентина отвързва песото от долара, следва срив, но след това растеж с 8%. Гърция отвързва еврото от еврото? После какво? Да не би Аржентина да е част от ФЕД?И с какво е състоянието на Аржентина в момента, а не през 2008.Ако съвета е Гърция да излезе от Еврозоната и да приеме драхмата това май го казват многократно, но веднага следват сложни разсъждения какво ще стане ако, то и т.н. Не знам да има световен прецедент, но няма и световен прецедент за случая на оставане на Гърция в Еврозоната. Може би това ще обособи Европа на 2 зони, но ако остане Гърция съществува и опасността за обособяване на 28 зони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
разгледай из бетинг сайтовете, дори и в легалните има залози за финанси и на различни събитя, 100% в някой ще има и залог за фалит на Гърция.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 15 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Ми ходи при незаконните букмейкъри. Там се залага за всичко, включително кога ще й дойде на Ким Кардашиян.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 3
dr.5rov
преди 9 години
Мерси, Ама аз исках нещо по-така, като на боксов мач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 4
LeutenantScheisskopf
преди 9 години
А дано да го бутнат това правителство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 3
LeutenantScheisskopf
преди 9 години
А дано да го бутнат това правителство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 17 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
има EUR/USD :)) EUR/GBP или EUR/CHF като алтернативи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 3
dr.5rov
преди 9 години
Няма ли някъде място, където да залагаме какво ще се случи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 25 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Какво може да научи Гърция от Аржентина - може да научи, че ако продължаваш да риташ срещу този, който те е хранел досега не те очаква нищо добро.Освен това може да научи, че опасността от глад и стагнация е по-истинска и близка отколкото са си мислели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 27 rate down comment 1
data
преди 9 години
Ми да де - мерките са намаляване на заплатите и свиване на бюджетния сектор , а Сириза е поредната популистична партия която продава илюзии на хората .Най-много да си договори "джоб" по кредитите и да се удари в гърдите колко са велики а същевременно да го донабият на гърците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още