IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас иска да излекува раните от строгите икономии

Споразумение за подписване на междинна програма може да бъде постигнато в рамките на 15 дни, смята гръцкият премиер

21:10 | 08.02.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ципрас:&nbsp;Основната борба в страната ще бъде насочена срещу корупцията и укриването на данъци. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ципрас: Основната борба в страната ще бъде насочена срещу корупцията и укриването на данъци. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас от лявата партия СИРИЗА представи късно в неделя в Атина пред гръцкия парламент своя преходен подход към разбирателство с международните донори.

„Междинна програма“ трябва да защитава публичните финанси до юни, а до тогава Ципрас възнамерява да води преговори с ЕС, Европейската централна банка и Международния валутен фонд по постигането на дългосрочно споразумение. Ципрас заяви пред депутатите, че вярва, че евентуално споразумение за преходната договорка може да бъде постигнато в рамките на 15 дни. В допълнение Ципрас даде да се разбере, че възнамерява да спазва своите предизборни обещания към гръцките избиратели, предаде Ройтерс. 

Правителството ще уважава правилата на ЕС, но няма да потопи страната в рецесия, заяви Ципрас. Сред гръцките позиции в рамките на преговорите е и целта да се постигне балансиран бюджет. Неотложен приоритет за кабинета ще е и „заздравяването на раните“, които са били причинени на гърците от помощните пакети и свързаните с тях програми за строги бюджетни икономии. Хиляди домакинства, които са станали жертви на тази строги икономии, ще получат безплатни хранителни стоки и енергия.

"Възстановяването на народния суверенитет, на икономическата самостоятелност и на ролята на страната като пълноправен член на Европейския съюз, както и преодоляването на хуманитарната криза вътре в страната - това са главните задачи на правителството на националното спасение", заяви Ципрас.

Основната борба в страната ще бъде насочена срещу корупцията и укриването на данъци, каза още министър-председателят. За тази цел ще бъде преразгледан и списъкът с големите чуждестранни активи. В допълнение ще бъдат орязани и правителствените разходи. Облекченията (бонуси) за министрите и народните представители ще бъдат премахнати, ще бъде наложена забрана за ползване на министерските коли, а самолетът на премиера ще бъде продаден. Ципрас обяви също, че всички възложени обществени поръчки ще бъдат разследвани. „Публичният сектор вече не трябва да служи на интересите на олигарсите“, заяви той.

Ципрас обеща също да възстанови по законодателен път обществената телевизия ЕРТ, която бе закрита от предишното правителство през юни 2013 г., за да бъдат спестени пари. Той нарече закриването на телевизията престъпление срещу гърците и демокрацията.

Преди Ципрас да представи основните моменти от програмата си, правителствен представител вече предостави възможност за преглед на плана. Чрез изборите преди две седмици народът е овластил правителството да насърчи икономиката и да гарантира събирането на повече приходи чрез борбата срещу подкупите и укриването на данъците, пише в документа. Програмата на правителството ще даде глътка въздух до лятото на силно задлъжнялата Гърция, пише още там.

Помощната програма на Тройката от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и ЕС изтича в края на февруари, припомня Ройтерс.

Очаква се гръцкият финансов министър Янис Варуфакис да представи презентираните сега планове в сряда в рамките на срещата на финансовите министри на страните от еврозоната, както и планове за преструктуриране на дълга. По време на срещата на върха на ЕС ден по-късно в Брюксел самият Ципрас възнамерява да представи още веднъж основните точки от програмата на правителството му.

По време на визитите си в Рим, Париж, Брюксел, Франкфурт и Берлин предложенията на Ципрас и Варуфакис през изминалата седмица обаче срещнаха  отхвърляне. Също и председателят на еврогрупата Йерун Диселблум заяви в петък, че не може да има мостов кредит за страната. Изпълнението на редица реформи е условие за изплащането на нови финансови помощи, без които Гърция е заплашена от фалит.  

Всичко по темата четете тук!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
Еми да, който е земал дългове - той да си ги плаща. Нечестно е когато един взима дълговете, а после на друг му се налага да мисли отде да намери пари за да ги върне. Да са си правили сметката и като са давали. Всичко носи риск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
vivankata
преди 9 години
Че какво е виновно момчето, че някой друг му оставя дългове за плащане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 7
Rhapsody of fire
преди 9 години
Жалък смешен популист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 45 rate down comment 8
kolojiko
преди 9 години
Тоя Ципра иска да върне комунизма, само да намери някой да плати сметката. И най-лошото е , че гърците му вярват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 50
trendline
преди 9 години
Дано по-скоро и ние да си имаме Ципрас. 25 години се въртим по спиралата надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 21
Ironhorse
преди 9 години
Сайпрас ще изкара Гърция от ЕЗ и ЕС.Борисов да продължава с оградата от Турция, през Гърция до Македония.След не повече от 2 месеца Сайпрас ще бъде убит от собствените си избирателиГърция въведе ли драхмата, стандартът на гърците ще спадне под нашия, а и да забравят за евросубсидии и прочие.Когато един народ се измързели и изкелешли, да гледа какво става с гърците и Сайпрас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още