IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша обединява държавните си енергийни производители

Целта е засилване на конкурентоспособността на страната на външните енергийни пазари

13:36 | 09.01.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Полша разработва план за консолидация на държавните производители на енергия с цел подобряване на конкурентоспособността им в Европа, заяви финансовият министър Влодзимир Карпински.

Планът за четирите най-големи предприятия на страната – PGE SA, Tauron Polska Energia SA, Energa SA и Enea SA, ще бъде представен до края на този месец, посочи Карпински в четвъртък в съобщение до медиите, цитирано от Bloomberg.

За момент Министерството не посочва кои компании планира да обедини или колко енергийни производители ще останат след приключване на процеса.

“Искаме да увеличим значението на полската енергийна индустрия на европейския пазар”, заяви Карпински. “Само компании с достатъчно капитал и възможност за осигуряване на по-евтино финансиране могат да осигурят полската енергийна сигурност”.

Полша се опита да накара най-голяма си компания PGE да закупи Energa през 2010 г., но се отказа от плана си след блокиране на сделката от местния антимонополен регулатор. Директорът на агенцията Малгорзата Краснодебска-Томкиел, която взе решението, бе уволнена миналата година. Енергийните производители, които в момента имат капацитет от около 5 гигавата, ще инвестират 100 млрд. злоти (приблизително 28 млрд. долара) до 2020 г., се посочва в изявлението.

“Пазарът ще бъде изненадан”, изтъкна Андржей Книгавка, директор на капиталовите изследвания във варшавската ING Groep. ”След провала на сделката между PGE и Еnerga всички планове за сливания се провалиха. Инвеститорите може да имат своите опасения за това какво ще е отношението към миноритарните акционери”.

Четирите полски компании имат обща пазарна стойност от 17 млрд. долара. Това е сравнимо със стойността на CEZ, най-голямата енергийна компания на Чехия, която е 13 млрд. долара или с германската EON, която се оценява на 32 млрд. долара.

Планът не включва компании като Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo, най-големия производител на природен газ в Полша, заяви говорителят на правителството Агнешка Яблонска-Тварог.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 9 години
Поляците са най-големите любовници на хамерика в еурпата, а ние мариците сме им ги харизали и им даваме да ни тровят като ни горят кюмюра, а ние им плащаме скъпо за това че са частна хамериканска компания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Я глей ти! Па това не беше ли лошо - големи и държавни компании не беха ли смърт за капитализма, демокрацията и евроатлантическите ценности? Тез поляци не следят ли антитръстовите и антимонополни напъни на ЕС, където даже си пласираха един техен лемур за шеф?Или ЕК и ЕС могат само на България и Румъния да слагат четал на шията и *** в устата... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още