IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Марев: При отчетена инфлация пенсионните фондове имат положителна доходност

Това означава съхранена покупателна способност на средствата, заяви главният изпълнителен директор на ПОК "ДСК-Родина"

10:29 | 09.01.15 г. 15
Н. Марев: При отчетена инфлация пенсионните фондове имат положителна доходност

Пенсионните фондове имат положителна доходност дори след отчитане на инфлацията. Това каза пред БНТ главният изпълнителен директор на ПОК "ДСК-Родина" Николай Марев. Той коментира пенсионната реформа от последните дни на 2014 г., след която е възможно партидите на работещите да се прехвърлят от пенсионните дружества към държавното обществено осигуряване (НОИ).

Марев упрекна управляващите, че промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) са били приети буквално за 5 дни и това буди безпокойство. Нямаше обсъждане нито с пенсионните фондове, нито с работодателите, а само със синдикатите, подчерта той.

Експертът опроверга изявлението на Менда Стоянова преди дни, че средствата на хората се топят и доходът за 2002-2014 е отрицателен, ако се отчете набраната инфлация.

Той е изчислил, че реалната доходност, т.е. постигнатата номинална доходност минус натрупаната инфлация за периода 2002 – 2014 г., е положителна и е 0,46%.

„Това означава съхранена покупателна способност на средствата на хората. Тези сметки са много сложни, мога да ги предоставя и на КФН, и на г-жа Менда Стоянова, защото трябва да се вземат много източници на информация“, декларира Николай Марев.  

Той посочи още, че в момента в частните пенсионни фондове има около 7,5 млрд. лв., а като се добавят и средствата от третия стълб, се получава една сума от около 8 млрд. лв.

Николай Марев подчерта предимствата на частните пенсионни фондове: наличието на лична партида, инвестиране на внасяните пари, които се умножават, както и възможността за наследяване.

„Пенсионните фондове не могат да фалират, те са създадени така. Средствата на осигурените лица са в банка попечител и така се инвестират. Приходите на пенсионните компании са единствено от таксите, които събират“, коментира още той.

Марев заяви, че след като в Унгария е предприета подобна реформа с прехвърляне на  налични средства в първия стълб, като резултат са „изчезнали“ 10 млрд. евро. На осигурените е било обещано да се открият лични партиди в първия стълб, но това не се е случило. Сега съотношението държавен дълг към БВП на Унгария вече гони 90%, подчерта специалистът.

Според него с последните промени в пенсионната система на България се действа недалновидно, защото за в бъдеще държавата поема голям ангажимент и то в ситуация на демографска катастрофа. „В момента 76 пенсионери се издържат от 100 осигурени лица. За 2060 г. по разчети на НОИ 109 пенсионери ще бъдат осигурени от 100 работещи. Няма да има кой да плаща вноските. Това означава ниски пенсии и натиск за увеличаване на данъци и осигуровки“, заяви Марев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 9 години
... не очаквам и да чуя нещо по-различно!така си вади парите човека!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
...Затова гугъл инвестира в роботи - да има кой да бърше...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Да, така е - ако се инвестира в същата (нашата) държава, в каквото и да са парите все ще има зависимост от демографията (и икономиката). Но ако са в друга държава ще зависи от нейната демография. Но тогава пак лошо - вместо парите да останат и да се въртят тук, отиват другаде и още повече влошават тукашното положение. Ни така, ни иначе... :((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
А да не забравяме, че има 2 такси, даже 3:1. Такса на входа 5% (и няма никакви 13% бонус там)2. Такса за управление (която плащахме дори когато реализираха ***, пардон - отрицателна доходност)3. Такса за прехвърляне 20 лв., която на средно натрупани пари около 1000 лв. са си едни 2% !Този като е толкова умен - да си покаже сметките, все ще се намерят 1000 души в държавата ивъв Форума на инвестора, които да му ги проверят. Инфлацията за последните 12 години е твърде голяма и съм сигурен, че фондовете НЕ я покриват. Впрочем - кои фондове. Има много фондове с различна доходност. Това, че не казва за кой фонд какво е, а обобщава, ме кара да мисля, че това типче говори общи приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Аз не казвам че не е по-добре :) Но не ме кефи един фонд да си прибира паренцата независмо дали прави доходност или не. А иначе аз лично мисля, че системата с комбинация от НОИ и ПОК е наистина добра и така трябва да си остане. Някаква оптимизация кое колко % да е, или как точно да се правят вноските в НОИ можеби е удачна, но като цяло модела според мен е ОК и за това се нервя на идеята на Месията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
В каквото и да са парите, все зависят от демографията. Вари го, печи го... като удъртеееш и трее некой да ти избърше.... освен да имаш пари за да платиш на този някой, трябва и да го има този някой. Колкото по-малко някои има, толкова повече пари ще струва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Да не говорим пък, че 30-40% от парите на фондовете са в държавен дълг и така пак зависят от демографията и от данъците, които държавата трябва да (увеличи и) събере за да върне този дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
"При отчетена инфлация пенсионните фондове имат положителна доходност"----------------------А таксите отчетени ли са? Защо си мисля, че не са?!...И щом не се споменават, значи най-вероятно не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
RedBot
преди 9 години
Ако чичо си беше внасял париците на депозит, дали нямаше да е по-добре??И партидата си негова и наследниците му щяха да ги наследят и ще си ги тегли харчи, когато и както поиска, а и на доходност щеше да ги докара криво ляво до великите портфейл меринджеи. А Марев да не се прави на много умен, сметката не е никак сложна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Като цяло е прав Марев. Ама е тая точка е по-скоро проблем"Приходите на пенсионните компании са единствено от таксите, които събират, коментира още той."Тоест приходите на ПОК си вървят без значение на къде върви портфейла. Или както казва гацко бацков, вънка нек си вали, я съм си добре :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още