IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви ще са последиците за Франция след атентата над Charlie Hebdo

Льо Пен може да е големият политически печеливш от драмата в Париж

10:58 | 08.01.15 г. 21
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В политически аспект Марин Льо Пен може да спечели най-много, считат редица експерти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В политически аспект Марин Льо Пен може да спечели най-много, считат редица експерти. Снимка: Ройтерс

Лидерът на Националния фронт Марин Льо Пен обвини радикалните ислямистки организации за убийството на 12 души в Париж, докато националните лидери на Франция се опитват да намалят религиозното измерение на нападението, предава Bloomberg.

Докато президентът Франсоа Оланд призовава за национално единство в опит да отклони общественото внимание от демонизирането на петмилионната мюсюлманска общност в страната, Льо Пен казва, че Франция трябва да се изправи срещу вярата на нападателите на редакцията на Charlie Hebdo.

„Времето на отричането и лицемерието свърши“, заявява Льо Пен, която води антиимиграционна политика, във видео, публикувано в сайта на партията. 

„Пълното отхвърляне на ислямския фундаментализъм трябва да бъде обявено ясно и силно“,
казва Льо Пен.

Поуките, които избирателите си вадят от най-кървавата атака на френска територия след Втората световна война, ще оформят политическия дебат в страната, която се готви за избори през 2017 г.

Оланд, най-непопулярният президент в съвременната история, се бори да изпревари Льо Пен, чиято подкрепа расте заедно с обвиненията ѝ срещу имигрантите за рекордната безработица и задълбочаващо се неравенство на Франция.

„От всички политически партии Националният фронт може да спечели най-много от това зверство“, казва Джим Шийлдс, ръководител на френските изследвания в Aston University в Бирмингам, цитиран от Bloomberg.

„Общественото одобрение на идеите на Националния фронт се увеличава стабилно и това ще изиграе роля в антиимиграционния и антиислямски дневен ред на партията“.

Когато терористът Мохамед Мера извърши кървавите атентати в Тулуза и Монтобан през 2012 г., Льо Пен беше кандидатът за президент, който набра най-голяма подкрепа, отбелязва Шийлдс.

Френското правителство се опитва да разсее тревогата, че нарастващото влияние на исляма накърнява социалното единство. Льо Пен води пред Оланд с 15 процентни пункта в проучването от септември на изборните нагласи, направено от Ifop за Figaro. Националният фронт изпревари социалистите на Оланд и техните предшественици – UMP, на миналогодишните европейски избори.

Оланд, който бе атакуван преди това от Льо Пен за подценяването на терористичната заплаха вчера, обяви най-високото ниво на опасност в страната, призовавайки сънародниците си да забравят етническите и религиозните различия.

„Ще останем заедно и ще покажем, че Франция е страна, която знае как да реагира, показвайки твърдост и национално единство“, каза президентът в Източен Париж, край мястото на атентата.

Във Франция живее една от най-многобройните мюсюлмански общности в Европа, съставляваща около 7,7% от населението. Този дял расте заедно с децата и внуците на тези, които пристигнаха от бившите колонии в Северна Африка през 20 век. Малцина мюсюлмани стигат до най-високите постове във Франция, а второ и трето поколение французи от арабски произход се оплакват от дискриминация.

Изправени пред растящи антиимигрантски настроения и увеличаваща се безработица от 80-те години насам, френските власти се борят за намаляването на влиянието на религията, забранявайки символи като ислямската забрадка в училищата и покриването на лицата на обществени места. И двете мерки бяха приети от десните правителства на UMP с подкрепата на други партии.

Междувременно и френският мюсюлмански съвет осъди нападението в Париж на 7 януари.

„В контекста на международното политическо напрежение, подхранвано от терористични трупи, които погрешно говорят от името на исляма, ние призоваваме всички, които обичат републиката и демокрацията да избягват провокациите, които могат само да налеят масло в огъня“, пише в изявлението.

По-голямата част от жертвите на атентата работеха в редакцията на Charlie Hebdo, който публикува серия от корици, иронизиращи религиозни лидери от различни вероизповедания. Някои служителите са били под полицейска защита заради нападения и заплахи срещу редакцията след специалното издание от 2011 г., в което пророкът Мохамед бе включен като „външен автор“.

Атентатът ще подкопае усилията на президента Оланд, който в съзвучие с германския канцлер Ангела Меркел се опитва да предпази мюсюлманската общност, смята Ананд Менон, преподавател по европейска политика и външни отношения в лондонския King’s College.

„След нещо подобно не вярвам Оланд да успее да „направи като Меркел“ и да се изправи срещу ислямофобията“, казва Менон.

Докато се очаква Льо Пен да се възползва от всякаква позиция на френските социалисти, опозиционният лидер Никола Саркози има шанс да обедини по-умерените избиратели, добавя той.

Бившият френски президент призова вчера французите да „не падат в капана на смесването на различни проблеми“, призовавайки правителството да предприеме силни мерки срещу тероризма.

„Това може да даде на Саркози шанса да бъде този, който ще помогне на десницата да надделее над Националния фронт“, казва Менон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 21 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
Личи от стотици километри, че ти никога не си бил в САЩ. В САЩ има едва 2 милиона мюсюлмани, а това е под 1% от 330 милионното население. В България има 15% за сравнение, а във Франция 10%. България е най-ислямизираната страна в ЕС, може би сме на едно ниво само с Швеция. Това, че Обама е еди какъв си нищо не значи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 17 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Ако не се сравняваш, как разбираш че си успял? Нали това му е, да си по-напред :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 16 rate down comment 1
honaniga
преди 9 години
Грешката е ако се сравняваш с останалите. Тогава съгласен съм с теб ставаш нещастен. Всеки си има индивидуален път за щастие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Охооо, явно при мен материалното е чувствителна тема и няма смисъл да ми обясняваш.:)Всеки е успял в някаква степен в нещо и е неуспял в някаква степен в нещо. Този, който иска да е успял, за да е щастлив, винаги се чувства неуспял, защото има по-успели от него (освен ако не е Бил Гейтс) и за това е нещастенАко искаш, вярвай, ако не искаш,продължавай да се стремиш към щастието чрез успех и като го постигнеш, ела ми се обади
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 0
honaniga
преди 9 години
Средата, средата в която живееш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 0
honaniga
преди 9 години
Май не си ме разбрал и май няма смисъл и да ти обяснявам. Убеди ме, че неуспелия е щастлив. Явно материалното при теб е чувствителна тема. Аз никъде не съм го споменавал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 7
misanthrope
преди 9 години
" Щастливият човек е успелият"Много ама много голяма глупост (ако имаш предвид финансово успелият)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 3
honaniga
преди 9 години
Според мен има няколко фактора довели до случилото се в Париж.Извършителите са неуспели комплексирани хора израсли в среда в която им се натрапва , че та са зле защото другите са добре. За техните неуспехи те посочват,че другите са им виновни. Нещо, което наблюдаваме и тук.Нека да си признаем, че дори и нас французите ни третират като второ качество хора.Франция в момента е в сериозна иконокическа криза защото социалните идеи водят до нарастване на държавно зависимите които започват да винят държавата ако се почувстват не добре.Това е средата в която не е изненада да се пръкнат терористи.За сравнение. Тук се споменават Щатите. Не, че и при тях всичко е наред. Имам приятел който е инженер във водеща фирма. Той си признава, че не говори добре английски но го уважават заради знанията и уменията, които има и от желанието да се усъвършенства и успее. Американците според него ти създават идеалната среда да се развиваш и чувстваш щастлив. Щастливият човек е успелият
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 4
hagan
преди 9 години
какви са последиците -ако е организирано от френските тайни служби ще има участие на френска армия в Сирия срещу ислямска държава падане на режима на асад и настаняване в Сирия на про френско колониално правителство+официален повод бюджетния дефицит да остане прекалено висок заради участие в ойна в Сирия ако не дело на френските тайни служби ще има сближаване на Франция със русия и дистанциране от войната със ислямска държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 26 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
"В САЩ мюсюлмани почти няма, "Абе пич, кво си пил сутринта? На САЩ президента им е мюсюлманин!!!Мюсюлмани са не само арабите (ако че и араби има доста в САЩ). Много черни, пакистанци, индийци и т.н. са мюсюлмани. Индонезия е най-голямата мюсюлманска държава. Да не говорим пък САЩ какви ядове берат с латиносите. Там където Европа отива, те от там се връщат. Изпущена работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още