IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковият сектор през 2014 г. - КТБ и доверието

Ръководителите на УниКредит, Банка ДСК, ОББ и Пощенска банка коментират пред Investor.bg предизвикателствата пред системата

18:40 | 02.01.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

2014 година вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция „Икономиката през 2014 г.“.

Банковият сектор е напът да спечели повече през тази година, тъй като още към края на септември печалбата на кредитните институции надмина тази за миналата година. Но какво реално спечели индустрията и какво изгуби?

2014 г. бе белязана от ликвидната криза през лятото, в която изпаднаха няколко банки, а една от тях – Корпоративна търговска банка (КТБ), в крайна сметка остана без лиценз, след като над четири месеца бе под специалния надзор на Българска народна банка (БНБ).

Анализатори, външни наблюдатели, включително и агенция Ройтерс в своите статии, описват отминаващата година като една от най-лошите за българската банкова система от 1997 г. насам. Дори и в най-тежките години на финансовата криза нито една банка у нас не изпадна в неплатежоспосбност. Изпълнителните директори на едни от най-големите банки, с които Investor.bg разговаря, посочват отнемането на лиценза на КТБ като събитието за сектора през 2014 г.

Банковият сектор изгуби един от най-големите играчи на пазара. КТБ бе четвъртата по големина банка, съдейки по размера на активите. За много кратко време системата загуби доверието на вложителите, но за отрицателно време го възвърна, имайки предвид сумата на спестяванията в банките, която към края на третото тримесечие се повиши в сравнение с тази от май (последният месец преди поставянето под специален надзор на КТБ и Търговска банка „Виктория“).

На 4 декември пък започна изплащането на гарантираните влогове в КТБ. 3,7 млрд. лв. ще останат в системата, като до 30 декември 89 290 вложители в КТБ са се разпоредили с гарантирани влогове в размер на 3,191 млрд. лв., показват последните актуални данни на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Или иначе казано Фондът е изплатил малко над 86% от общия размер на гарантираните влогове в КТБ. Освен това от 12 декември ТБ „Виктория“ започна да изпълнява задълженията към своите вложители.

Може да се каже, че индустрията също спечели от отпадането на един играч от ранга на КТБ. На пазара вече оперират 28 кредитни институции, като по думи на банкери и тази бройка е много. Освен това лихвените проценти по продуктите на КТБ, например, донякъде изкривяваха средните показатели за системата. Дори и след отнемането на лиценза на КТБ диспропорцията в статистическите данни продължава, имайки предвид последните данни за депозитите и кредитите. Едно е сигурно - конкуренцията в сектора вече е от друго естество.

„Банковата система успя да подобри показателите си за ликвидност, да съхрани капиталовите си буфери и да продължи без затруднения да изпълнява ролята си на финансов посредник в икономиката“, отчитат от БНБ състоянието на системата след летния ликвиден натиск в своя полугодишен доклад за 2014 г.

Банковата система издържа своеобразния стрес тест. По всичко личи обаче, че я чакат нови, по-сериозни изпитания през 2015 г. Съдейки по казаното от гуверньора Иван Искров БНБ възнамерява да инициира преглед на качеството на активите на цялата българска банкова система по подобие на стрес тестовете в еврозоната, извършени от Европейската централна банка през 2014 г. Резултатите от тези стрес тестове биха показали дали българските банки са готови да се присъединят към Единния банков надзор, който е и първият стълб или първата стъпка към т.нар. Европейски банков съюз. Оттам пък ще бъде предначертан и пътят за присъединяване към еврозоната.

През първата половина на 2014 г. в рамките на Европейския съюз бяха договорени важни елементи на банковия съюз в еврозоната – Единният механизъм за преструктуриране и оперативната рамка на инструмента за директна рекапитализация от Европейския механизъм за стабилност. Догодина у нас предстои да бъде въведена Директивата за възстановяване и преструктуриране на банки в ЕС, целяща въвеждането на унифицирани правила и инструменти в държавите членки за справяне с проблемни банки и предприемането на навременни и адекватни мерки за спасяването на жизнеспособни институции. Тази директива предстои да бъде въведена в българското законодателство чрез нови законодателни текстове и изменения на вече съществуващата законодателна рамка.

Новите регулации на ниво ЕС ще бъдат поредното предизвикателство пред българската банкова система. А какви бяха предизвикателствата пред банковия сектор през 2014 г.? Какви са очакванията за развитието на сектора през 2015 г.?

Investor.bg зададе тези въпроси на главните изпълнителни директори на едни от най-големите банки в страната. Помолихме банкерите да споделят какви цели си поставят за 2015 г., както и да посочат предизвикателствата пред банката, която управляват. Ето какво отговориха те на поставените въпроси.

Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
Gocko
преди 9 години
Заради Цветан Василев и политическата класа се разклати доверието в банковият сектор.Но все-пак бавно но мудно законите приети от 1997 в банковата сфера проработиха със скърцане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
A дали не сме .... или само чакаме да ни го "съобщят" ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Не знам каква е банковата ни система, но със сигурност знам, че у нас властват (не управляват, защото нямат понятие от това) най-големите хайдуци в Европата. Точен показател е това, че сме на ПЪРВО място по беднотия и неравенство. Хората по света бяха изчислили, че 1.5% корупция води до 10% загуба на БВП. А у нас, където корупцията е далече, далече по-висока, просто е чудно, че още не сме банкрутирали напълно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
"Стилиян Вътев, ОББ: Не е тайна, че за разлика от основните ни конкуренти, през последните 2-3 години ОББ трябваше да съобразява поведението си и с вероятните негативни последици от безпрецедентната икономическа и банкова криза в Гърция. За радост този период вече е далеч зад нас..."За съжаление на ОББ лидерът на Сириза Алексис Ципрас не мисли така и заради него ще видим предсрочни избори в Гърция до броени седмици... Дано се намерят стойностни инвеститори, които да купят гръцките банки у нас в най-скоро време, за да се отървем от гръцкия дамоклев меч, който виси над главите ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
tonibg
преди 9 години
Знаех си аз, че сме с една от най-стабилните банкови системи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още