IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепяме общ механизъм за наблюдение на съдебните системи в ЕС

Директен договор за доставки между ЕС и Русия ще направи цената на газа за България по-ниска, смята вицепремиерът Меглена Кунева

12:25 | 13.12.14 г. 2
Подкрепяме общ механизъм за наблюдение на съдебните системи в ЕС

България подкрепя създаването на общ европейски механизъм за наблюдение на съдебните системи на държавите в ЕС. Чрез него ще могат да бъдат правени директни сравнения как текат процесите и с каква скорост се движат реформите в България или Румъния, коментира в ефира на „Седмицата” на Дарик радио вицепремиерът по европейските политики Меглена Кунева.

Тя беше категорична, че всички страни се наблюдават и в момента и Механизмът за сътрудничество и проверка, който съществува само за България и Румъния, е част от това наблюдение.

Кунева коментира още, че механизмът работи успешно в Румъния и резултатите са видими и измерими. Тя посочи, че на базата на този добър напредък на северната ни съседка докладът за България по този механизъм няма да бъде позитивен.

„Бих искала, но няма как докладът да е положителен”, обясни вицепремиерът. Според нея обаче, дори и при положение, че Букурещ отчита успехи, механизмът няма да бъде премахнат догодина нито за България, нито за Румъния.

Кунева посочи още, че влияние за съдържанието на българския доклад обаче може да окаже ясно показаната политическа воля за промяна, което ще покаже, че на страната може да се вярва.

Всъщност страната ни изпълнява стриктно свои задължения към ЕС. Кунева посочи, че България е много дисциплинирана по отношение на общата европейска енергийна политика или по отношение на правилата за бюджетния дефицит.

Членството ни в Шенген обаче все още зависи от изводите в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка, призна вицепремиерът. Тя посочи, че в ЕС е имало дебати как може да бъде постигната реална съдебна реформа в България и Румъния.

Възможност да бъде постигнат натиск за това се е оказало членството в Шенгенското пространство. По тази причина срещу влизането ни в Шенген се противопоставят отделни държави, макар и двете страни да изпълняват технически изискванията за опазване на външните граници на съюза, обясни Кунева.

Нейната работа сега е да уведоми страните-членки как изпълняваме задължението си по опазването на границите. За нея страната ни се справя въпреки миграционния натиск в последните месеци. 

Меглена Кунева направи и кратък коментар относно ситуацията около „Южен поток”. Според нея е трудно да се правят оценки, при положение че липсва официална писмена позиция на Москва дали спира строителството на газопровода.

Тя посочи, че има идея да бъде изграден газов хъб на граничната точка между България, Турция и Гърция. На базата на договорни отношения между ЕС и Русия оттам суровината ще бъде разпределяна към Европа.

„Целта е да има директен договор между ЕС и Русия, което ще направи газа за България по-евтин”, категорична беше още Кунева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
StefanL
преди 9 години
За какво ни е тая БАБА след като несика да участва в управлението на страната и оставя Еврогеиският съюз да решава вместо нея! "Чужда ръка гръб не чеше" Да си ходи в къщи и да се пенсионора има достатъчно млади разумни хора който биха вземали по добри решения от нея . 3 мандата *** по 40 000 евро на месец в европарламента това ненаситно бабе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
varna333
преди 9 години
Ето защо НЕСМЕ СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА! ЗАЩОТО ПРОДАЖНАТА КУНЕВА И БОЙКО ДАВАТ ПРАВО НА ЕВРОГЕИСКИЯТ СЪЮЗ КОИТО СИ ИМАТ СВОЙ ДЪРАВИ И ИНТЕРЕСИ ДА РЕШАВАТ МЕЖДУ ТЯХ! ЗА КАКВО ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА КУНЕВА СЛЕД КАТО ТЯ НЕ РЕШАВА НИЩО А ВМЕСТО НЕЯ ЕВРОГЕИЦИТЕ ГО РЕШАВАТ! ЗА КАКВО НИ Е ТАЯ ОСКУБАНА БАБА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още