IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балонът с дълговете на енергийните компании в САЩ може да се спука

Спадащите цени на петрола поставиха на изпитание сектора, който се възползва от годините на евтино кредитиране поради политиката на Фед

08:57 | 14.12.14 г. 7
<p>
	Енергийната индустрия в САЩ се изправя през сериозни проблеми със спада на цените на петрола. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Енергийната индустрия в САЩ се изправя през сериозни проблеми със спада на цените на петрола. Снимка: Ройтерс

Опасността за балоните, надути от пакетите за стимулиране, започва да се увеличава при дълговия пазар на енергийните компании, предава Bloomberg.

От началото на 2010 г., енергийните производители в САЩ са набрали 550 млрд. долара от нови облигации и заеми, докато Федералният резерв (Фед) поддържаше лихвения процент близо до нулата, показват данни на Deutsche Bank. С продължаващият спад при цените на горивата, инвеститорите поставят под въпрос възможността на някои емитенти да обслужват своите дългове. Изследователската фирма CreditSights прогнозира, че процентът на лошите енергийни облигации ще се удвои до 8% през следващата година.

„Всичко, което се превърне в мания, завършва зле. А това е мания”, заяви Тим Граматович, който помага за управлението на повече от 800 млн. долара като главен инвестиционен директор на базираната в Калифорния компания Peritus Asset Management. 

Решението на Фед да задържи основния лихвен процент на рекордно ниски нива в продължение на шест години окуражаваше инвеститорите да наливат пари в спекулативни ценни книжа, за да генерират печалби. Това повиши страховете, че рисковете са били подценявани. 

През последните шест месеца лихвите по заемите за енергийните компании се изстреляха рязко нагоре. Американският бенчмарк за суровия петрол West Texas Intermediate (WIT) загуби 44% от стойността си до 60,46 долара за барел спрямо пика от 107,26 долара за барел през юни.

Доходността по енергийните облигации се изкачи до повече от петгодишен връх от 9,5% тази седмица спрямо 5,7% през юни, показват данни на Bank of America Merrill Lynch. Поне трима кредитополучателя, свързани с енергетиката, включително C&J Energy Services, са отложили финансирането си този месец, докато ситуацията се влошава.

„Беше изключително евтино“ за енергийните компании да получат финансиране през последните пет години, заяви Брайън Гиббънс, старши анализатор за петрол и газ в CreditSights. Сега компаниите с рейтинг от B или по-нисък са „практически изключени от пазара“ и ще трябва да „разчитат на комбинация от продажби на активи“ и своите кредитни линии, допълни той.

Компаниите с рейтинг Ba1 и по-нисък спрямо оценките на Moody’s и с рейтинг BB+ и надолу спрямо оценките на Standard & Poor’s са считани за част от спекулативния клас.

Брой на заетите в петролната индустрия и поддържащите услуги. Данни: Bloomberg / Статистическо бюро за труда на САЩ

Трите рунда на изкупуване на акции от страна на Фед бяха подарък за малките компании в капиталово-интензивната енерийгина индустрия. Тя се нуждае от ниски цени на заемане, за да процъфтява, твърди Крис Лафакис, старши икономист в Moody’s Analytics.

Вливането на ликвидност „бе една от основните причини за бързия, стремглав ръст на американското производство на петрол, което се нуждае от изобилни капитали“, заяви Лафакис.

Една от възползвалите се компании е била Energy XXI, която се занимава с изследвания за нефт и газ. Тя събра повече от 2 млрд. долара от пазара на облигации през последните четири години.

Емисията с купон от 9,25% на стойност 750 млн. долара на базираната в Хюстън компания, издадена през декември 2010 г., се сринаха до 64 цента за долар спрямо 106,3 цента през септември, по данни на Financial Industry Regulatory Authority.

През август Energy XXI накара своите заемодатели да направят потенциално нарушение на кредитното споразумение. Дългът на компанията се бе повишил спрямо печалбата ѝ според данни на регулатора. През септември, заемодателите се съгласиха да увеличат ливъриджа.

„Ние смятаме, че разпродажбата бе малко прекалена“, заяви Грег Смит, вицепрезидент в отдела за връзки с инвеститорите на Energy XXI. “Хората ни търгуват сякаш сме западнали”.

Компанията има „достатъчно ликвидност“, заяви Смит. „Дойде ли януари, свободният ни паричен поток ще бъде положителен“, което е „рядкост в този бизнес“, допълни той.

Кредитният проблем е един от последните примери за цикъла на растеж и свиване на американските пазари, който безпрецедентният пакет за стимулиране на Фед поддържаше в търсене на печалба. Последствията засега са ограничени, но колкото по-дълго Фед задържи основния лихвен процент близко до нула, толкова по-голям е рискът от други последващи балони, твърди бившият управител на Фед Джеръми Стайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
benasipro
преди 9 години
Гледам Г.Драганов чете българчето от zerohedge, супер !Иначе колко от вас помнят Енрон ? 2001 ? И тя енергийна компания беше, и такъв срив направи на борсите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
hex
преди 9 години
В пясъците на Алберта нищо няма да спре. Може да намалят количеството, броя на заетите, но добива ще продължи. Така е и с поташа, така е и с въглищата, така е и с рудите... Тия хора на един кладенец в Северна Америка имат още десет в Третия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 2
ABBA
преди 9 години
"Балонът с дълговете на енергийните компании в САЩ може да се спука "Не мой!!!Тук и по света има бдителни ***, на хранилката на запада. Няма да го допуснат!Весеремос! Но пасаран!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Особено тея нефтените пясъците в Канада са много на далавера ... :)) От там ако тряя да внасяш цената трябва е над 100$ ... А шистаците сега ше ги видиме дали са се диверсифицирали, но май май съвсем ньет нали са взели кредити за добив и то на цена от 80-90$ и това когато цената беше 115$ на петрола. А ако се вдигнат лихвите, тогава шистаците ше ядат дървото на такива цени каквито са сега разбираш ли или ньет ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 3
крас
преди 9 години
С риск да се повторя твърдя, че БАЛОНА В СТРОИТЕЛСТВОТО , който доведе до кризата от 2008 год. бе заменен с БАЛОНА С ШИСТОВИТЕ ГОРИВА!Отново познатата ни храносмилателна система на СЕКЮРИТИЗАЦИЯ при която КРЕДИТОРА прехврля риска на ИНВЕСТИЦИОННИТЕ БАНКИ боравещи не с реалните стойности, а със субективни кредитни РЕЙТИНГИ на АГЕНЦИИ, които не носят никаква отговорност за направените от тях проучвания!!Отново познатата спекула на ИНВЕСТИЦИОННИТЕ БАНКИ който теглят кредити за да пускат на пазара токсични облигации с кредитен рейтинг ААА, носещи им по-големи комисионни!!Отново познатите спекулации на застраховане на риска от ИБ продали на клиентите си тези токсични облигации с висок рейтинг!НЕОБХОДИМО Е РУСИЯ И ИРАН ДА ПУСНАТ ЕДНОКРАТНИ ФЮЧЕРСИ ЗА ЦЕНИ ОТ 20 $ ЗА БАРЕЛ И СИСТЕМАТА Е ГРЪМНАЛА!!Въпроса е не дали , а кога ще го направят!!Въпросе е дали БНБ е пълна с такива пакети от токсични облигации с рейтинг ААА!!!Мисла, че ДА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 11
hex
преди 9 години
Тези, пич, са друга бира. Това са наднационални корпорации. Загубата от добива в САЩ ще си я избият с добив другаде. Те са се диверсифицирали отдавна. Скъп петрол - отваряме добива в Алберта, евтин петрол - работим с арабите. Добивът в Северна Америка няма да спре. Може да се намали, но разходите им за затваряне и консервиране са далеч по-големи от това да работят на загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
една от целите на OPEC да видиме после кой ше е на плюс ... пингвина и оня дядката от Саудитската Арабия разираха един театър в Москва като "не постигнаха" споразумение .... :)) A баба Джелем като вдигне лихвите съвсем енергийният им сектор кредит нема да види .... и на САЩа ше им се наложи да си внасят ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още