IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тол система в България - най-рано през 2017 г.

Приоритети на МРРБ ще бъдат изграждането на пътища, реформата във водния сектор, както и подпомагането на изостаналите и бедни региони

12:51 | 08.12.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Лиляна Павлова представи структурата и екипа на Министерството. <em>Снимка: БТА</em></p>

Лиляна Павлова представи структурата и екипа на Министерството. Снимка: БТА

През 2017 г. е възможно да бъде въведена тол система за преминаване по пътищата у нас. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на представянето на екипа й.

Тя обясни, че при този вид такси ще се използва GPS система, която ще обхване цялата пътна мрежа. Пускът на тол таксите през 2017 г. е оптимистичен вариант, допълни Павлова.

Идеята е в началото новата система да обхване само тежкотоварните камиони, посочи Лазар Лазаров, председател на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Впоследствие тол системата ще бъде въведена за всички превозни средства, като последно това ще се направи за леките автомобили.

Предвидени са и големи глоби, ако тежкотоварните камиони напуснат определения им път за движение чрез тол системата. Причината е, че именно тези камиони разрушават най-сериозно инфраструктурата по пътищата от 3-ти и 4-ти клас, обясни Лазаров.

Намеренията на регионалното министерство са през 2015 г. да бъде избран консултант, който да изготви анализ как да бъде създадена тол системата. През 2016 г. може да започне внедряването й в пътната мрежа, а през 2017 г. системата може да започне работа, обясни Павлова.

Още не е ясно кои пътища може да обхване системата, като именно това се очаква да каже консултантът.

В момента тол система не може да бъде изградена у нас, защото не е позволено по пътища и магистрали, изградени с европейски средства, да се монтира тол система, обясни Павлова.

Подобряването на пътната инфраструктура и създаването на безопасни условия за пътуване е и един от основните приоритети на работа на регионалното министерство, заяви Павлова при представянето на екипа си.

Тя ще има трима заместник-министри - Деница Николова - с ресор управление на евросредства, Иван Аспарухов - с ресор регионална политика, и Николай Нанков, който ще поеме ресора за устройство на територията и управление на държавната собственост.

Освен заместници Павлова ще има и четирима съветници. Един от тях е бившият министър на регионалното развитие Евгени Чачев. Другите са Лазарина Стоичкова, Десислава Йорданова и Радослав Русев. Парламентарен секретар ще бъде Христина Нинова.

Освен пътната безопасност приоритет за ведомството на Павлова ще бъде и политиката за периферните и бедни региони на страната. За нея ще има и отделен зам.-министър - Иван Аспарухов, който е бивш кмет на Мездра.

Друг приоритет е и водната реформа, подобряването на управлението както на водните ресурси, така и инфраструктурата. Целта е да се минимизират загубите на вода и да се осигури достъп до питейна вода за всички българи. Именно заради това министерството е включило в програмата си и проекти за изграждане на нови големи язовири за питейна вода. Такива не са строени в България през последните две десетилетия, припомни Павлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
многодобре
преди 9 години
Преди да се въведе допълнително таксуване на преминаващите по магистрала, трябва да има и добър,качествен,сигурен,без дупки през метър, алтернативен маршрутг,за да се ползва от тези,които не могат или не искат да платят.Така,че помислете,колко още време ще ви трябва,за да е всичко по европейски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Германия точно сега се бори с ЕС за да въведе винетки, но като даде на местните жители някакви отстъпки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
mick
преди 9 години
Направо да се чуди човек, как "пропадналия" социализъм за 25 години създаде от нищото десетки хиляди километра пътища. А сега даже не могат да ги поддържат. А уж имаме няколко пъти по-голям БВП. Всичко е заради калпавата ни данъчна политика - да не се облагат адекватно имотите. Правят се челни стойки за да се избегне това, оставя инфраструктурата да се разпада.. сега пък ТОЛ система ще се въвежда. Алоу, ЕС ви/ни подарява магистралите, вие/ние даже не може да ги поддържате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
mick
преди 9 години
Няма да се учудя ако 50% от събраните пари отиват за самата ТОЛ система. Казано по друг начин - всичко се прави заради фирмата която ще обслужва ТОЛ системата.Къде другаде в света обществени магистрали/пътища са с ТОЛ система? Освен това въвеждането на ТОЛ системата нищо друго няма да постигне освен вдигане на цените за пътуващите. И допълнително намаляване на пътуванията. Връщаме се години назад - както и с парното което мерим с топломери, и стоим на студено. И плащаме луди пари за калпаво отчитане. Връщаме се назад. Обществената инфраструктура трябва да се поддържа и изгражда с данъците на всички които имат интерес от нея. Колкото са повече хората, толкова по-малко ще им струва. Една ТОЛ система допълнително ще действа прокризисно щото всеки ще намали предвиждането. А това в 21век е убийствено за икономиката. Както топломерите убиха топлофикациите, така и повсеместната ТОЛ система ще убие пътищата и държавата. Щото държава без пътища е за никъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 9 години
ако не се лъжа в Германия няма Тол такси, би ли ни обяснил те как си подържат изградената инфраструктура ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
тия ги усещам как ще въведат и ТОл такси и винетки. Лакомията им е голяма, а глупостта безгранична.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
GPS ТОЛ системата е много важна за да може да се поддържа изградената инфраструктура, а освен това е и много по справедлива от винетките, защото се плаща на изминати километри, а не на на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
mick
преди 9 години
Аман от помощи. Особено когато това става с чужди пари. Няма да остане работещ човек в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
mick
преди 9 години
Че то магистралите не са частни, че да има ТОЛ система. А и сега ако я въведат, че то разходите по събирането им ще бъдат съизмерими със събраните пари. Освен това за какво се плащат данъци в тая държава? Нали и за да има добра инфраструктура - т.е. пътища? Всичко в България се прави против активните хора. Всичко е в интерес на нищонеправещите. ТОЛ таксите също. Няма и адекватен данък имоти - пак по същата причина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
simbad12
преди 9 години
Абе колко пъти ще плащаме на консултанти за тоя прословут преход от винетки към тол такси. 100 министри го правеха това - Гагаузов, Плевнелиев, Павлова. Аман,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още