IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и Турция обсъдиха Южния енергиен коридор

В декларация проектите TANAP и TAP са определени като най-ефективния маршрут за пренос на каспийски газ към Западна Европа

14:41 | 07.12.14 г. 4
Гърция и Турция обсъдиха Южния енергиен коридор

Гърция и Турция обсъдиха Южния енергиен коридор на проведената трета среща на гръцко-турския Съвет за сътрудничество на високо равнище. Част от този коридор са Трансанадолският (TANAP) и Трансадриатическият газопровод (TAP), които по проект преминават през двете страни. Атина и Анкара изразиха воля да решат политическите си  разногласия, за да постигнат взаимен икономически растеж, съобщи БНТ. 

Турският премиер Ахмет Давутоглу проведе разговори  в гръцката столица заедно с деветима министри и 200 бизнесмени. Турската и гръцката делегация не скриха спорните си въпроси като проучването на газовите находища край разделения Кипър, но подчертаха общия си прагматичен  интерес.

„Естествено, имаме разногласия, но искаме да ги разрешим. Не искаме напрежение нито в Егейско море, нито в Източното Средиземноморие“, каза Ахмет Давутоглу.

„Нашата цел е стабилност и доверие, които ще доведат до икономически растеж, а този растеж ще укрепи приятелството между Гърция и Турция“, смята Андонис Самарас, министър-председател на Гърция.

Предвид събитията около “Южен поток”, проектът за Южния енергиен коридор отваря нова страница в гръцко-турските отношения, важно е да реализираме общите проекти като Трансадриатическия  и Трансанадолския газопроводи, подчерта гръцкият външен министър Евангелос Венизелос.

Въпросът за спирането на проекта “Южен поток” определено е закрит, коментира в Москва шефът на Газпром Алексей Милер. Поради тази причина, според него, в България няма да се инвестират над 3 милиарда евро и няма да бъдат открити 6 000 работни места.

Като резултат от срещата премиерите на Гърция и Турция се договориха да насърчат регионалното сътрудничество в енергийния сектор, съобщи БНР. Тази цел е оповестена в съвместна декларация в края на проведената трета среща на гръцко-турския Съвет за сътрудничество на високо равнище. В декларацията проектите TANAP и TAP са определени като най-ефективния, от гледна точка на стойността, маршрут за пренос на каспийски природен газ към Западна Европа след 2020 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 31 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
няма смисъл от коментари вече темата за "Южен поток" Тя НЕ засяга вече България. :) То и без това тук НЯМА кой знае какъв бизнес. Все едно селяните пенсионери от село "Горно Надолнище" да обсъждат ползите от строителството на околовръстното в София. Че дори и това сравнение не е подходящо защото все пак тези селяни и софиянци са в една държава. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 4
Arr
преди 9 години
аааааа за ТАНАП за третият енергиен пакет въобще не се споменава май Гръцките интереси са и Европейски !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още