IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Според 25% от американците пазарната икономика не е най-добрата

Свободният пазар е най-популярен сред развиващите се страни, показва проучване

15:13 | 17.11.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Според 25% от американците пазарната икономика не е най-добрата

Въпреки че американците са закърмени с идеята, че свободният пазар е най-прекият път към просперитета, изглежда не всички в САЩ са съгласни с тази теза, пише Zero Hedge.

Проучване на института Pew Research показва, че 25% от американците не смятат, че животът на хората е по-добър в системата на свободния пазар, което може да означава, че предпочитат система на централно планиране.

В същото време свободният пазар се радва на най-голяма подкрепа сред развиващите се страни – средно 71%, докато в държави като Япония и Испания мнозинството предпочита планирана вместо пазарна икономика.

Близо две трети или повече от хората във всички 9 развиващи се държави, участващи в изследването, се съгласяват, че повечето хора имат изгода от капитализма, като това мнение споделят 80% от жителите на Бангладеш, 75% от населението на Гана и 74 на сто от кенийците.

В по-развитите икономики жителите се оказват по-разделени по въпроса. Най-малко 7 от 10 души в Южна Корея, Германия и САЩ са на мнение, че животът на хората е по-добър в условията на капитализъм, но по-малко от половината анкетирани в Гърция, Япония и Испания са съгласни с това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
И 99% от БВП да се формира от правителствените харчове, ако това са правителствата на евро-атлантическото пространство, икономическата система няма как да е планова. Кой каквото ще да говори, тя е пазарна и е в хармония с най-фините вибрации на вселената, духа на човешкия прогрес и системата на вечните морално-етични норми. Всъщност, всяко дете е на ясно, че планова икономика може да възникне , единствено в глухи и дивашки кюшета на планетата, подминати от еволюцията, там някъде - на изток от рая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
...Само дето още не са го оповестили по телевизора и продължават да му викат "пазарна икономика". Ама ако едно нещо квака като пате, ходи като пате и яде като пате, то най-вероятно Е пате, пък както и ще да му казват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
"...предпочитат система на централно планиране."----------------Ами това и сега си го има - държавните бюджети, които харчат от 35 до 55% от БВП-то са точно това - централни (финансови) планове. И ако отчетем, че с оглед на това, че БВП не отчита по никакъв начин дълговете (т.е. включва неща, които се консумират сега, но трябва да бъдат платени в бъдеще), може да се окаже, че всъщност в съвременните икономики, поне в развитите страни, дефакто вече преобладава централното планиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още