IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарските власти въстанаха срещу референдума за златото

Инициативата е едновременно ненужна и вредна, смята централната банка

15:43 | 04.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швейцарските власти въстанаха срещу референдума за златото

След широката популярност на инициативата "Спасете нашето швейцарско злато", предложена от дясната Швейцарска народна партия, избирателите ще имат думата в референдум на 30 ноември, отговаряйки на три въпроса: дали или не Швейцарската централна банка (ШЦБ) да увеличи дела на своите златни резерви до 20%, дали централната банка трябва да спре да продава запасите си от благородни метали и дали цялото злато трябва да бъде на територията на страната.

Швейцарските златни резерви спадат драстично през годините. Връщайки се през 2009 г., златото заемаше 18% от резервите на ШЦБ. Днес обаче делът се е свил до едва 7,6% според данни на Международния валутен фонд, предава WBP Online.

Федералният съвет (изпълнителната власт в страната – бел. pед.) и швейцарският парламент отхвърлихa инициативата, каквото направи и ШЦБ. Финансовата институция счита, че идеята е едновременно ненужна и вредна.

Егон фон Грейерз, мениджър на швейцарски златен фонд и активист за гласуване с "Да" на референдума, заяви: "Нека първо да кажа, че правителството е против него. Така че, те са в лагера с "Не", както и ШЦБ. Те не би трябвало да водят официална кампания, но ​​все още изпращат ясни изявления, че е опасно за банката да губи своите правомощия да интервенира на пазара. Така че, лагерът с "Не" се страхува, че ще изгуби властта да печата пари".

ШЦБ твърди, че ценовата стабилност и стабилността на швейцарския франк не са свързани с дела на златото в баланса на регулатора, а по-скоро с паричната политика. На своя уебсайт институцията също така посочва няколко други важни точки.

Корекцията на дела на златото в баланса, в съчетание със забраната за продажби, ще направи по-трудно за ШЦБ да изпълнява мандата си за парична политика в бъдеще. Пазарите са наясно с това препятствие, което би подкопало доверието в швейцарската парична политика.

Швейцария все още има най-високите златни резерви на глава от населението и централната банка няма намерение да продава от жълтия си метал. Съхраняването на златото на различни места служи за диверсифициране на риска. По-голямата част от актива (70%) се съхранява в самата страна. ШЦБ не притежава злато в САЩ.

Централната банка ще трябва да закупи около 1 500 метрични тона от благодорния метал, за да покачи дела на златото до 20% от общата стойност на валутните си резерви, ако инициативата "Спасете нашето швейцарско злато" успее.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 2
deant
преди 9 години
щото май ще лъсне истината, че златото е отдавна изпапано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още