IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът се влошава в пети пореден месец

Понижават се нагласите в промишлеността и търговията на дребно, докато в строителството се покачват, а при услугите са без промяна

11:55 | 28.10.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес климатът се влошава в пети пореден месец

Стопанската конюнктура в страната през октомври продължава да се влошава, отчитайки понижение от 0,5 пункта спрямо септември, което е пети пореден месечен спад, показва анкетата на Националния статистически институт (НСИ).

Обръщането на положителния тренд започна през юни, след като през май бизнес климатът почти достигна дългосрочната си средна стойност, отчитайки близо 5,5-годишен връх.

Показателят за бизнес климата* през изтичащия месец отчита по-неблагоприятните мнения на стопанските ръководители в промишлеността (-1,1 пункта) и търговията на дребно (-2,9 пункта), по-благоприятни в строителството (+2,1 пункта), докато при услугите нагласите на практика се запазват.

Общ показател на бизнес климата:

Графика: НСИ

В промишлеността спадът на индикатора се дължи на влошените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. 

Същевременно обаче оценките им за притока на поръчки през последните три месеца са по-благоприятни, което е съпроводено и с подобрени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

През октомври средното натоварване на мощностите в промишлеността достига 73,4%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци предприятията съобщават за излишък от мощности.

Промишленото производство затвърди годишния си спад през август, като секторният индекс се понижи с 0,9% на месечна и с 1,9% на годишна база, показаха данните на НСИ.

В търговията на дребно влошаването на конюнктурата се дължи на по-неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-резервирани.

Търговията на дребно отчете трети пореден ръст през август, въпреки че търсенето на стоки за дълготрайна употреба, облекла, обувки и компютърна и комуникационна техника се понижи.

В строителство се отчитат завишени нагласи поради по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Относно настоящата строителна активност обаче анкетата отчита намаление в сравнение с предходния месец, като и прогнозите за следващите три месеца са по-резервирани.

При услугите бизнес климатът се запазва без промяна. Прогнозите на мениджърите по отношение на развитието на бизнеса в сектора през следващите шест месеца са по-оптимистични, като и очакванията им за търсенето на услуги през следващите три месеца се подобряват.

Сериозен ръст на оборотите по дейности като охрана, почистване и юридически услуги отчете Националният статистически институт (НСИ) в своите предварителни данни за сектора на услугите през второто тримесечие.

Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, следван от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

По отношение на продажните цени мениджърите от всички отрасли предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

* Показателят „бизнес климат” е средна геометрична на балансите на оценките за настоящата и за очакваната бизнес ситуация в предприятията през следващите шест месеца. Общият показател на бизнес климата е претеглена средна аритметична на четирите отраслови показателя за промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
rover
преди 9 години
Търговията на дребно отчете трети пореден ръст през август, въпреки че търсенето на стоки за дълготрайна употреба, облекла, обувки и компютърна и комуникационна техника се понижи.==========================================================================Напишете търсенето на кое се е повишило, та се вдига този ръст. Може би на пиана и саксофони? Най-вероятно е на чушки за лютеница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
rover
преди 9 години
В търговията на дребно влошаването на конюнктурата се дължи на по-неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно ===================================================================Дрън, дрън! Не моите очаквания влошават конюнктурата, а реалният спад на оборотите в магазина ми - от 2007 все надолу. И всеки месец на всяка година - по-слаб от същия от предишната. И то с 15, 20, 25%. Това е реалността. Ще карам още година-две и ще уволня служителите. За себе си знам как ще изкарам. Дотегна ми вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
rover
преди 9 години
Тебе за предишните господари ли те боли, или за на дедА ти партийното секретарство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 5
ABBA
преди 9 години
Бизнес климатът се влошава в пети пореден месец ....Няма значение. Евроатлантическите партии с техните либерастки ценности не спят и всичко ще се развива от възход към възход (както едно време, но с нови господари)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още