IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2020 г. България трябва да уточни откъде ще получава азербайджански газ

Трябва да бъдат решени техническите въпроси по доставките, обясни президентът на азербейджанската газова компания SOCAR

10:02 | 13.10.14 г. 1
До 2020 г. България трябва да уточни откъде ще получава азербайджански газ

До изграждането на Трансадриатическия газопровод (ТАР), тоест към 2020 година, България трябва да е уточнила точката, от която ще получава природен газ от Азербайджан, обясни президентът на азербайджанската газова компания SOCAR – Ровнаг Абдулаев, цитиран от руския икономически сайт Investing.com.

Дотогава трябва да бъдат решени техническите въпроси по доставките, коментира още той.

Абдулаев припомни още, че при посещението на президента Росен Плевнелиев в Азербайджан българската страна е изявила желание да получава доставки две години по-рано от първоначалните планове – чрез турската газопреносна мрежа и съществуващата връзка с Гърция. По този начин страната ни може да получава 200-300 млн. куб. метра газ годишно.

През септември 2013 година „Булгаргаз“ подписа отделен договор за разпределението на свободни количества газ от „Шах Дениз II”, според който българската компания трябва да получава 1 млрд. куб. метра газ годишно от 2019 година.

Припомняме, че България очакваше природният газ от находището „Шах Дениз II”, което се намира в Каспийско море на територията на Азербайджан, да минава през наша територия чрез газопровода Nabucco. Консорциумът, който управлява находището обаче избра Трансадриатическия газопровод за пренос и доставка на суровината в Европа.

Това решение постави точката на проекта Nabucco, но за България все още има възможност да получава газ от Азербайджан – чрез изграждането на новата газова връзка с Гърция – Комотини - Стара Загора. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Преди това някой няма ли да сподели на каква цена ще получава България този газ? Или колкото - толкова! Важното е да не е руски. То даже и това не е толкова важно! По-важно е да не го плащаме на Русия - иначе руски газ от Турция, от Гърция, може и от Полша да ни докарат - него ще го плащаме на друг и тогава няма да боли толкова... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още