IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Данев: Политиците бързо трябва да съставят правителство и да започнат реформи

Възможно е рейтингът на България да бъде намален, твърди изпълнителният председател на БСК

10:05 | 08.10.14 г. 5
Б. Данев: Политиците бързо трябва да съставят правителство и да започнат реформи

Политиците бързо трябва да съставят правителство, обединено от приоритетите на страната и да се заемат с реформи. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев в коментар за сложната политическа ситуация след изборите.

Той посочи като водещи приоритети присъединяването към всички европейски инициативи – Банковия съюз, отблокирането на еврофондовете (“Околна среда“ и „Регионално развитие“), както и да започнат дълго отлаганите реформи – преди всичко в правораздавателната система и системата за сигурност, които харчат неимоверна голяма част от бюджета, без да има особени резултати, според оценката на Божидар Данев.

Политиците вече говорят за правителство до 2016 г. - това е сигнал към чуждестранните инвеститори, че ще има политическа нестабилност, посочи той.

Данев допълни, че България в никакъв случай не е в икономическа криза, но тя е в политическа криза. В същото време няма особен разум в политическите партии за бързо съставяне на едно действащо правителство, защото мерките, които би трябвало да се предприемат са неотложни.

България е подложена на сериозна опасност от финансова криза вследствие проблема КТБ, плюс външния натиск заради кризата в Украйна, даде пример Данев. Той посочи още проблемите, свързани с неблагоприятния климат тази година, както и натрупания дефицит в енергетиката.

„Решението за КТБ можеше да е изцяло пазарно, но прекалено много политици са обвързани по един или друг начин с проблемите на банката, затова се оказва, че решението ще трябва да бъде политическо“, заяви изпълнителният председател на БСК.

Той е категоричен, че банковата тайна трябва да падне, за да се изясни кой е имал привилегировани лихвени проценти по депозитите и дали тези хора ръководят предприятия, институции и общини, предоставили средства за управление на банката.

„Кой предупреди определени лица да изтеглят 960 млн. преди деня Х, дали това е типична търговия с вътрешна информация или натиск на политиците“, попита Божидар Данев.

Според него един от вариантите за оздравяване на банката без обществен ресурс е преобразуването на негарантираните депозити в облигационни инструменти с матуритет 10 – 12 г. При това положение натискът върху КТБ ще спадне и тя би могла да бъде продадена изгодно, твърди той.

Като цяло според Данев политиците бързо трябва да се заемат бързо с реформи.

Той прогнозира, че рейтингът на България към края на годината ще бъде намален заради патовата ситуация в момента и противопоставянето между партиите. Това при всички случаи според него ще стане, ако не бъде съставено правителство и се тръгне към нови избори.

В такъв случай политическата нестабилност ще създаде условия за икономическа нестабилност.

„Протестите не решиха нищо, ако политиците не могат да се справят, тогава са необходими нови протести, които кардинално да изменят ситуацията в страната“, заяви Данев.

Още видеа вижте в сайта на Bulgaria on Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Всичко щеше да е наред, ако можехме да произвеждаме и да продаваме както трябва. Има много голяма група непродуктивно население. Има необразованост и нежелание за работа. И накрая - има много голямо желание за далвера.И още нещо - имаме и валутен борд и това, което предлагаш по закон е невъзможно. Ти предлагаш да се налее ликвидност в системата с нови дългове. Лесна работа ако нашата ЦБ можеше да емитира дълг, който през банките да стигне до пекарите и от там до работниците грубо казано.Не забравяй, че днес пари няма. Има дълг, който наричаме пари, когато е като валута. Всичко, което държиш в джоба си е дълг, всет от някой, някъде, някога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Приказва си ги Божидар Данев. И кой от тия *** ще си остави краденето и уреждането с привилегии, и ще захване реформи, от които си няма хал хабер какво и как трябва да се направи? Това ми звучи като Законопроекта за КТБ, подготвян от Цонев и Пеевски, точно инициаторите на атаката срещу банката. Няма как да стане. Мафията сама няма как да се реформира. Единствен, който направи някакви реформи, беше Костов. Той се опита и да провежда самостоятелна политика, отказа приемането на 50 000 косовари и това беше причината за най-големия дипломатически скандал между САЩ и България след ВСВ. А америкосите не обичат такива вироглавци. И бързичко му подляха водата с агента на КГБ "Карточник". Та, надежда всяка оставете. За америкосите Боко си е "наше куче" и пет пари не дават за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Godo
преди 9 години
Корман Исмаилов, казва че прехода ще приключи след 20 години. Но тогава българите ще са малцинство. Но наистина ПРЕХОД ТАЯ ДУМА ПРЕХОД - произлиза от странстванията на Моисей и народа му 40 години в пустинята. НЕ Е СЛУЧАЙНА ТАЯ ДУМА - \"ПРЕХОД\"!? ==== ...... но няма да стигнем стандарта на демократичните страни, ако минималната заплата не е 30% от БВП на зает, а масовата заплата да не е като сега 400 лева - а да е 40% от БВП на зает. А социалната защита да е 40% от БВП на глава. И ПРИ ТАКОВА ПОТРЕБЛЕНИЕ, ИНВЕСТИЦИИТЕ В ПРОИЗВОДСТВО ЗА ВЪТРЕШНО ПОТРЕБЛЕНИЕ ЩЕ СЕ ВДИГНЕ ДО МАКСИМУМ. хората ще взимат кредити, за по-добър живот и потребление, на заплатите ще следват кредитите като вълна сърф. И ЗА ПЕТ ГОДИНИ ВСИЧКО ЩЕ Е ОКЕЙ, ДОРИ ВЕДНАГА. АКО НА ЕДИН РАБОТНИК СЕГА СЕ УВЕЛИЧИ ЗАПЛАТАТА 300% ТО ПРОДУКТИТЕ ЩЕ СКОЧАТ САМО С 25%. ЕДНА ТОРТА, ХЛЯБ, ПИТИЕ, СИРЕНЕ, КАШКАВАЛ, МЕСНИ ПРОДУКТИ, СТРОИТЕЛСТВО, МЕБЕЛИ, СЕ ПРАВЯТ ОТ ПРОДУКТИ НА СВЕТОВНИ ЦЕНИ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Godo
преди 9 години
ЗА ПЕТ ГОДИНИ ВСИЧКО ЩЕ Е ОКЕЙ, ДОРИ ВЕДНАГА. АКО НА ЕДИН РАБОТНИК СЕГА СЕ УВЕЛИЧИ ЗАПЛАТАТА 300% ТО ПРОДУКТИТЕ ЩЕ СКОЧАТ САМО С 25%. ЕДНА ТОРТА, ХЛЯБ, ПИТИЕ, СИРЕНЕ, КАШКАВАЛ, МЕСНИ ПРОДУКТИ, СТРОИТЕЛСТВО, МЕБЕЛИ, СЕ ПРАВЯТ ОТ ПРОДУКТИ НА СВЕТОВНИ ЦЕНИ, НО РАБОТНИК В ПЕКАРНА СЕГА ВЗИМА 10 СТОТИНКИ НА ХЛЯБ, И КОГАТО ВЗИМА 30 СТОТИНКИ, ТОГАВА ХЛЯБЪТ ЩЕ СЕ ПОКАЧИ С 20 СТОТИНКИ, И ДДС 4 СТОТИНКИ, ОБЩО 24 СТОТИНКИ ЩЕ СКОЧИ ЦЕНАТА НА ХЛЯБА, НО ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ВЕЧЕ ЩЕ ИМАТ ДОХОД 300% ПО ГОЛЯМ. И ПОНЕЖЕ ПЕЧАЛБАТА НА ИНВЕСТИТОРА В ПЕКАРНАТА МОЖЕ ДА НЕ СКОЧИ ЧРЕЗ УВЕЛИЧЕНО ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ХЛЯБ, НО ТОЙ ЩЕ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПРОДАВА И ТОРТИ - ЗАРАДИ ПОВЕЧЕ ПАРИ В НАСЕЛЕНИЕТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
mnz
преди 9 години
Бавим се с реформите и прехода, затова нямаме време за губене. Дано другата седмица да имаме вече ново правителство, коеот да продължи по пътя на реформите и прехода у нас.Обаче, преди това е нужно сегашното правителство да подготви предложенията за новия дълг и за актуализацията на бюджета, за да може да бъдат внесени веднага при откриването на новото НС и гласувани още преди да имаме ново правителство. Така негативите няма да са за сметка на новото правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още