IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Стабилните публични финанси на България отслабват

Новото правителство няма избор освен да приеме актуализацията на бюджета, предложена от служебния кабинет, посочва агенцията

17:42 | 07.10.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Fitch ще проследи&nbsp;работата на новото правителство преди да присъди новата оценка за рейтинга на 19 декември. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Fitch ще проследи работата на новото правителство преди да присъди новата оценка за рейтинга на 19 декември. Снимка: Ройтерс

Предложената актуализация на българския бюджет подчертава как банковата паника през лятото, забавящата се икономика и високите държавни разходи отслабват публичните финанси на България. Това гласи становище на международната агенция за присъждане на кредитен рейтинг Fitch Ratings, цитирано от Ройтерс.

Fitch планира да извърши нов преглед на рейтинга на страната на 19 декември. Оценката ще бъде базирана на работата на новото правителство за противодействие на влошаването на публичните финанси и забавянето на икономическия растеж.

Ниският дълг и удържаните дефицити предоставят на България значителен фискален буфер. Публичните финанси, като компонент за кредитната оценка, остават в добро състояние, но техният капацитет за противодействие на слабостите ще намалява, предупреждават от компанията.

От агенцията припомнят, че в навечерието на предсрочните парламентарни избори служебният кабинет е предложил актуализация на Бюджет 2014 с дефицит в размер на 3,6% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Новото правителство ще гласува промените във финансовия план. Ревизираният дефицит е два пъти по-голям от предишната цел от 1,8%. Министерството на финансите ревизира в посока надолу оценката си за икономическия растеж през тази година до 1,5% от 1,8%. Ведомството очаква и дефлация през тази година, пише още агенцията в своето становище.

Освен това България може да предложи на пазарите 4,5 млрд. лв., за да финансира бюджетния недостиг, да осигури ликвидност за банките и да заеме пари на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Целта на заема най-вероятно ще бъде осигуряване на парични средства за изплащане на депозитите от Корпоративна търговска банка (КТБ), която е под специален надзор от юни, посочват още от Fitch.

Aктуализацията свидетелства за това как бавният растеж, големите разходи и разходите, свързани с банката, ще натежат на българските публични финанси, които са ключов показател за устойчивостта на кредитния рейтинг.

Според Fitch новото правителство няма да има голям избор освен да приеме актуализацията, предложена от служебния кабинет, имайки предвид по-слабите от очакваното бюджетни приходи и необходимостта Бюджет 2015 г. да бъде гласуван сравнително бързо.

Потенциалният дълг би увеличил дела на брутния държавен дълг към БВП до 28% от текущите 23%. Новата цел е с 10 процентни пункта под медианната за рейтинг ВВВ, но доста над прогнозите на Fitch, според които до 2017-2018 г. делът на дълга трбваше да се колебае около 23% от БВП.

По оценките, направени до момента, от агенцията вече очакват влошаване на финансите. Според Fitch изборите могат да предизвикат допълнителна политическа несигурност, след като ГЕРБ спечели една трета от вота, но няма мнозинство, за да състави правителство. Експертите на агенцията очакват сформирането на коалиционен кабинет, но задачата ще бъде трудна заради фрагментирания парламент. Поради тази причина евентуалната коалиция може да се окаже нестабилна, въпреки че ГЕРБ показват готовност за поддържане на фискалната дисциплина и провеждането на структурни реформи.

Стабилните публични финанси и намаляващите външни дисбаланси идват в противовес на умерения растеж и опасенията относно управленските практики. От агенцията отново посочват този извод, след като го направиха през юли, когато потвърдиха рейтинга на България от „BBB-" със стабилна перспектива.

Паниката около КТБ и ПИБ през лятото подчертава проблемите на корпоративното управление на местните дружества, отбелязват още от Fitch. Последните становища от страна на Европейския банков орган и Европейската комисия, че ще проучат дали вложителите са третирани правилно и дали схемата за гарантиране на влоговете в България отговаря на стандартите на Европейския съюз, отново подчертават проблема на корпоративното управление на местните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mammita
преди 9 години
Не виждам смисъл от още избори, поне не в близките 2 години. Има възможност за съставяне на правителство, което да следва ясна програма и да започне работа по най-неотложни реформи. Ясно е вече, че само една партия няма да си сложи главата в торбата (образно казано).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
По-добре или да имаме избори до дупка или да имаме този път инстинско програмно правителство, не в стил Орешарски, което да работи с ясно разписана програма и да не приема никакви закони или политики извън тази програма. Няма смисъл от лява/дясна коалиция, защото тя няма да издържи заради липса на доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още