IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все по-близо до "политически неизгодната" отмяна на ранното пенсиониране

Въвеждането на минимална възраст за военни и полицаи е стъпка в правилната посока, коментират експерти пред Investor.bg

12:04 | 03.10.14 г. 9
<p>
	Изминаващата година беше &bdquo;година на пауза&ldquo; за пенсионната реформа, очаква се, че същинската такава ще започне от 2015 г. <em>Снимка: БТА</em></p>

Изминаващата година беше „година на пауза“ за пенсионната реформа, очаква се, че същинската такава ще започне от 2015 г. Снимка: БТА

През изминалата седмица дебатът по горещата тема за ограничаване или не на ранното пенсиониране за военни и полицаи отново стана актуален. Темата излезе на дневен ред отново, след като от стенограмата на последното правителствено заседание стана ясно, че кабинетът е приел мерки в отговор на препоръките на Европейската комисия да се въведе минимална възраст за пенсиониране на всички български граждани, в това число и на работещите в специалните ведомства.

Новината мигновено отключи заявки за протести – синдикатът на работещите в затворите се обяви срещу заявените от министъра на труда намерения, а от полицейския синдикат дори поискаха оставката на министър Христосков заради "опитите за ограничаване на социални права".

Възможността за ранно пенсиониране на военни бе върната от кабинета „Орешарски“, а преди това бе отменена от кабинета „Борисов“. Орешарски отмени пенсионната реформа на ГЕРБ, влязла в сила от началото на 2013 година, с която беше въведено условието за възраст за пенсиониране на военни.

Самият министър Йордан Христосков отговори на посочените заявки, като заяви, че не дължи обяснения на никого и защити тази необходима по думите му стъпка от пенсионната реформа. По негово мнение при сега действащите правила се пенсионират млади хора и се разхищават знания, енергия и опит за излизането от пазара на труда на млади пенсионери, които иначе биха били много полезни на системата.

Като експерт, а не като министър, Христосков винаги е защитавал реформата, ограничаваща ранното пенсиониране. В интервю за Investor.bg от началото на тази година той застъпи тезата, че въвеждането на минимална възраст за пенсиониране при военните трябва да бъде последвано и в други структури по сигурността – полицията и специалните ведомства. Следва да се има предвид, че и в полицията, и в армията, и в специалните ведомства се измени характерът на работата, обясни той тогава. Вече не се работи с онези методи, които натоварват физически и психически хората, което е сериозен фактор в полза на фактора възраст, каза той.

Друго експертно мнение – това на бившия министър на труда и социалната политика Иван Нейков, също застъпва провеждане на „политически неизгодната“ реформа по ограничаване на ранното пенсиониране. Според него това е правилният път за намаляване на трупащия се дефицит в осигурителната система. Като обърна внимание, че няма едно решение на проблема с дефицита и че „кацата е пробита на много места“, Нейков посочи пред Investor.bg, че всеки дефект в сегашния модел трябва да се отстранява независимо от това колко пари реално биха влезли в хазната и дали те ще стигнат за покриване на дефицита.

Експертът обясни, че основен принцип на осигурителната система е равнопоставеността. Така че моделът трябва да е еднакъв за всички осигуряващи се лица, без да се толерира една или друга група, заяви Нейков. Той изтъкна, че няма сериозни аргументи защо за една група осигуряващи се трябва да важат условията и възраст, и стаж, а за друга – само стаж. Според него трябва да има еднакъв подход към военизираните и към цивилните.

"Крайната цел е една – увеличението на пенсиите. И тъкмо затова трябва да бъдат проведени „тежките“ реформи – за да можем да разчитаме в бъдеще на по-високи пенсии", каза още той. Според Нейков реформите в пенсионната система трябва да бъдат правилно разяснени на обществото, да се покажат разчети и очаквани резултати. „И когато се предоставят тези разчети, обществото ще разбере защо трябва да се прокарват непопулярните реформи“, смята Нейков.

Той повтори, че голямата цел – увеличаване на размера на пенсиите, ще се постигне само при няколко условия. А именно въвеждане на фактора възраст за военните, ограничаване на ранното пенсиониране за специални ведомства, повишаване на осигуровките и нова политика по доходите. Нейков бе категоричен, че от момента на въвеждане на тези важни стъпки в период от пет до седем години може да разполагаме с ресурс за осезаемо увеличение на пенсиите.

Последна актуализация: 17:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 19 rate down comment 8
popo323
преди 9 години
Интересно какво вярно си написал , може да не може някой държавен служител проформа да регистрира фирма , но спокойно може да я регистрира на майка си , на баща си , на жена си или на когото му хрумне . То това е и основният начин да печелиш на чрез положението си , а да ревеш колко си зле с пълно гърло .Аз познавам десетки такива случаи. Миналата седмица ходих до Гърция с едни полицайчета , не изглеждаха никак затормозени от някакви рапорти , само се чудеха дали с техните карти могат да нарушават правилата както си искат и в Гърция . А иначе в Дунав зимно време е пълно с плуващи полицаи , военни , държавни служители и кой ли не ! Интересно защо държавен служител никога не напуска службицата си доброволни и всички драпат за такава . А полицай напуска доброволно само след , като е хванат с поне 5 кила наркотик , иначе патката ще си изяде , но палката докато е жив няма да я пусне .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 9
rover
преди 9 години
И за какво е сложен минус? Да съм написал нещо невярно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 21
rover
преди 9 години
Не е лошо да се знае, че много от държавните служители са лишени от много граждански права. Те не могат да си направят фирми, не могат да работят на второ място без разрешение, не могат дори да отидат до Румъния или Гърция през уикенда, без да напишат рапорт и да им бъде разрешено. И ако е само това... Те трябва да кажат "слушам" и да влязат през зимата в студените води на Дунав, защото водата руши дигите и какво ли още не. През това време разни доморасли философи ще си стоят на топло зад бюрцата - от 09.00 - 17.00,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 1
Slavvi
преди 9 години
Няма, защото през бюджета се печели електорат. Същото е и с пенсионерите, ***, фалшиви инвалидни пенсии, пенсии и заплати при пенсиониране на военни и полицаи и т.н. Това е огромен електорат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 46 rate down comment 6
roko666
преди 9 години
Бюджета за полиция и армия е едно от най-тежките пера. До кога ще продължават тези комунистически глупости. И без това никаква стойностна работа не вършат в полза на обществото. От къде на къде ще им се дават тези високи за страната заплати плюс ранно пенсиониране плюс 20 заплати на края. Това никъде го няма. Пример във Великобритания средната полицейска заплата е 28000 паунда на година това е 2.15 пъти минималната за страната. По новата им пенсионна реформа се пенсионират на 60 години при 68 за останалите цивилни граждани няма 20 заплати на края. В щатите нещата са още по зле в това отношение а там полицаите наистина вършат работа за разлика от нашите. От къде на къде ние ще плащаме тези бенефити в БГ. Щото сме много богати ли? Или щото им е много тежка работата да пишат актове по пътищата, щото те друго не правят и без това. Хайде почвайте с минусите сега ако искате :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 4
amorphus
преди 9 години
А няма ли най-после да накарат държавните служители сами да си плащат осигуровките?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 5
melon
преди 9 години
Аз съм против да се увеличават осигуровките. Не искам да наливам в бездънна каца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 14
realista
преди 9 години
Кога ще ще изпълним другите препоръки на ЕС: - да перборим корупцията - да намалим сивата икономика - да си оправим съдебната система - да прекратим предрешените търгове и т.н. и т.н.Но когато става въпрос за отнемане на пари от системата н сигурност сме готови на другия ден. Защо не направим икономии от намаляване броя на депутатите, от икономии при изпозването на парламентарните коли ( да се сложи лимит), от командировки и т.н. По голяма полза ли има от политиците отколкото от хората, кото работят в сигурността. Къде бяха политиците след взрива, там бяха само лекари, полицаи, военни и пожарникари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още