IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: ЕС се нуждае от руската енергия

Германският канцлер все още не вижда причини за вдигане на санкциите срещу Москва

15:40 | 30.09.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Меркел: ЕС се нуждае от руската енергия

Енергийните връзки между Европейския съюз (ЕС) и Русия няма как да бъдат напълно прекратени, тъй като и двете страни имат интерес от наличието им, заяви на пресконференция с финландския си колега Александър Стуб в Берлин германският канцлер Ангела Меркел.

„Има достатъчно причини да продължим енергийното си партньорство с Русия, имайки предвид различната степен на зависимост от руските доставки на природен газ на страните от ЕС“, посочи Меркел.

„Въпреки това ние трябва да помислим за това какво да променим в краткосрочен и средносрочен план в областта на енергийната ни политика, в случай че станем свидетели на системни нарушения на основните принципи“, каза канцлерът.

Същевременно Меркел не изневери на твърдата си позиция спрямо Москва относно конфликта в Украйна и заяви, че не вижда причина за вдигане на икономическите санкции, наложени на Кремъл.

Русия е източникът на около една трета от вноса на петрол и природен газ в ЕС. Докато зависимостта на западните страни е по-ограничена, държавите от Централна и Източна Европа са почти на 100% зависими от руските суровини. Руският натиск върху тези страни се засили през последните няколко седмици, което принуди Унгария да прекрати реверсивните си доставки на газ към Украйна.

За разлика от политиците инвеститорите започват да търсят възможности отново да инвестират в Русия на фона на сигналите, че санкциите, наложени от Запада, може да бъдат вдигнати по-рано от очакваното, след като примирието между Киев и сепаратистите изглежда се заздравява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Колкото до Меркел, или журналятя пишат и тълкуват както им дойде, или стрина Анджи вече я инкасира щети от климакса... хехе! Преди часове писаха, а местните капиталета се празниха от кеф, че била задала посока на край на енергийните игрички с ***. На кое да вярва човек, или викаш - най добре на зимата... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Уау! (както казват шопите) Каква ерес си избълвал в тоз капиталистически форум! Как още не са те турили на място местните капиталета! Или те по това време не пишат, щото чакат да им свърши работното време и да ги пуснат да си ходят.... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
doba
преди 9 години
Няма страшно.Президентът наш ще осигури газ безкрай.От Азърбайджан/Иран/Катар през Турция/Гърция и през България - към ЕС.Интерконекторни връзки + диверсификация!Нито крачка назад !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 15
bigmamascandal
преди 9 години
европата ще си го нахака сама, само не знам дали се усещат вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 14
vzhekoff
преди 9 години
Слушах интервюто на Лавров снощи. Освен другото, каза: "Гайс, въвеждането на санкциите си е ваше дело, вие си мислете как ще излезете от батака. Ние нищо няма да правим в тази посока". Дне по руските медии усилено се говори, че санкциите са по-скоро изгодни в момента на Путин, правителството и на бизнеса в Русия. Политически служат като оправдание, много удобно, икономически реално са протекционистични мерки... Колкото до газът - руснаците упорито твърдят, че до 10г. делът им в ЕС ще скочи дори до 45% - колкото повече ВЕИ-та, толкова повече нужда от газ + изпразненото северно море....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още