IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът все още не е започнал да намалява задлъжнялостта си

Много от т. нар. икономически чудеса на национално ниво приключват след натрупването на дълг, коментира един от авторите на „Женевския доклад“

13:18 | 29.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Светът все още не е започнал да намалява задлъжнялостта си

Фаталната комбинация от рекордна задлъжнялост и забавящ се икономически растеж предполага, че световната икономика се е запътила към нова криза.

За това се очаква да предупреди публикуването на 16-ия годишен „Женевски доклад“ в понеделник, изготвян по инициатива на Международния център за парични и банкови изследвания от група старши икономисти, включително трима бивши централни банкери, пише Financial Times. Докладът предвижда, че лихвените равнища по света ще трябва да останат ниски за още много дълго време, за да могат домакинствата, компаниите и правителствата да обслужат своите дългове и да избегнат нов срив.

Предупреждението идва в навечерието на годишната среща на Международния валутен фонд (МВФ) идната седмица и на фона на растящите опасения, че повишаването на лихвените равнища от Федералния резерв на САЩ (Фед) ще съвпадне с период на отслабващ икономически растеж.

Очаква се един от основните участници в изготвянето на доклада да изтъкне продължаващото нарастване на дълга, докато широкоразпространеното мнение е, че задлъжнялостта на световната икономика намалява, понижавайки тежестта на дълговото бреме.

Въпреки че размерът на дълга във финансовия сектор намалява, особено в САЩ, а дълговете на домакинствата спряха да нарастват като дял от доходите в развитите икономики, докладът показва продължаващия стремителен ръст на публичния дълг в богатите страни и на частния дълг в развиващите се пазари и най-вече в Китай. Докладът предупреждава за „фатална комбинация от високи и растящи нива на дълг в глобален мащаб и забавящ се ръст на номиналния брутен вътрешен продукт (БВП), причинена от забавящ се реален растеж и понижаваща се инфлация“.

Общият размер на световния дълг, както публичен, така и частен, е нараснал от 160% от общия национален доход през 2001 г. до близо 200% след кризата през 2009 г. и до 215% през 2013 г.

„Противно на господстващото мнение светът все още не е започнал да намалява задлъжнялостта си и съотношението между дълга и БВП в световен мащаб все още расте, достигайки нови рекордни стойности“, се казва в доклада.

„Виждал съм много примери за така нареченото икономическо чудо в кариерата си – Италия през 60-те, Япония, „азиатските тигри“, Испания и сега вероятно Китай, като всички приключват след натрупването на дълг“, коментира един от авторите на доклада и директор в хедж фонда Brevan Howard Луиджи Бутильоне.

Авторите на доклада очакват лихвените равнища да останат по-ниски отколкото очакват пазарите, тъй като нарастването на дълга означава, че кредитополучателите няма да могат да издържат на бързо повишаване. За да бъде предотвратено още по-бързото натрупване на дълг, докладчиците очакват властите по света да използват по-директни мерки за ограничаване на тегленето на заеми.

Докладът изразява най-големи опасения относно състоянието на икономиките, където дълговете са големи, а растежът се забавя решително, каквото е положението в периферията на еврозоната в Южна Европа и в Китай.

Въпреки че авторите отчитат, че стойността на активите нараства успоредно с повишаването на дълга, така че счетоводните баланси да не изглеждат прекалено раздути, те се опасяват, че цените на активите може да са попаднали в порочен кръг, представляващ следващата фаза от световната криза на задлъжнялостта, където обръщането им предизвиква свиване на кредитирането, което пък поставя самите цени на активите под натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
*** ся на *** ли ни прават, що ли? Нали видяхме в ЕС като сложиха юзда на кредитирането, какво стана с растежа? Нема дългове- нема растеж! Това е днешният капитализъм! Има едни излишни 4-5 милиарда човека по земятя, от които бизнесът няма нужда, но те имат нужда от манджа всеки ден! Единият вариант е да бъдат изтребени, а другият - държавите по места, или обединената световна държава да започне ьда прилага принципа на комунизма: всекиму спорид потребностите, от всекиму според възможностите! Хаха!Иначе единствено с растящи като лавина кредити могат да се изхранят тези, от чийто труд никой няма нужда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Не казват нищо ново. Това почти всички анализатори го говорят. Въпросът е колко дълго ще продължи това и на къде ще кривне светът. Накратко - кога (времева рамка) и как (възможни сценарии) ще приключи този период. Това е интересното. Ех да имаше кой да ми каже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още