IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия одобри ОВОС-а на Трансадриатическия газопровод

TAP ще даде достъп на България до газ от Азербайджан чрез връзката Комотини - Стара Загора

13:47 | 15.09.14 г. 4
<p>
	ТАР ще се върже с българската газопреносна система чрез връзката &quot;Комотини - Стара Загора&quot;. Изображение: <em>ТАР</em></p>

ТАР ще се върже с българската газопреносна система чрез връзката "Комотини - Стара Загора". Изображение: ТАР

Италианското Министерство на околната среда даде положителна Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) на Трансадриатическия газопровод (ТАР), съобщават от компанията, натоварена с реализацията на проекта.

Одобрението е получено след широко обсъждане на проекта с ангажираните страни, включително и местните власти, става ясно още от съобщението на компанията.

Припомняме, че ТАР беше избран в конкуренция с Nabucco за трасето на природен газ от находището Шах Дениз II в Каспийско море. Решението на акционерите, които разработват находището, на практика сложи край на проектите за реализация на Nabucco, чието трасе по план трябваше да премине през България.

Благодарение на ТАР обаче страната ни все пак ще има достъп до газ от Каспийско море – чрез връзката Комотини – Стара Загора. ТАР ще има връзка с Трансанадолския газопровод (TANAP) в близост до Кипои на турско-гръцката граница.

Трансадриатическият газопровод е един от най-напредналите варианти за разнообразяването на източниците на природен газ за Стария континент. Плановете са да пренася газ от Азербайджан през Гърция и Албания до Италия.

Дължината на трасето е 870 километра, като част от него (около 105 километра) минава по дъното на Адриатическо море. Пред ТАР има големи възможности за пазари – освен страните от Югоизточна Европа и до големи потребители в Германия, Франция, Великобритания и Австрия.

В проектната компания на ТАР участват BP (20%), турската Socar (20%), Statoil (20%), Fluxys (16%), Total (10%), E.ON (9%) и Axpo (5%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 4
Longin
преди 9 години
няма как да е с 200 д по ниска, но дори и с 50 да е по ниска - Русия пак духа супатаа дори и да е по-ВИСОКА цената - пак е добре - защото Русия няма да може да си играе на СПРИ-ПУСНИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
power network
преди 9 години
Да това е хубава новина но все още не сме чули цената на която ще купуваме.Ако е по ниска примерно с 200 долара тогава Русия духа супата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 8
bgMan
преди 9 години
ТАР ще се върже с българската газопреносна система чрез връзката "Комотини - Стара Загора" --Ей това вече е дългоочаквана новина свързана с началото на газовата ни диверсификация. Дано само руските слуги с българско гражданство не саботират връзката "Комотини - Стара Загора".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още