IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на търсенето и сделките с жилища отчитат от бранша

Банковата криза и промените в Закона за потребителския кредит карат хората да търсят по-голяма сигурност чрез покупка на имот

10:19 | 09.09.14 г. 12
Ръст на търсенето и сделките с жилища отчитат от бранша

За последните два месеца има ръст от средно между 5 и 10 на сто на изповяданите сделки с жилищни имоти и на търсенето на жилища, казва пред БТА експертът по недвижими имоти Орлин Владиков, бивш председател на Националното сдружение "Недвижими имоти" в периода 2002 - 2007 г.

Тенденцията се обяснява с банковата криза - това, което се случва с КТБ и произтичащите неясноти. Вероятно това е мотив хората да търсят по-голяма сигурност за спестяванията си чрез покупка на имоти, коментира Владиков.

Несигурната външнополитическа обстановка и в частност случващото се в Русия и Украйна, както и очакването за предстоящо "стягане на коланите" в икономически смисъл, също допринасят за активизирането на търсенето. Ако тази несигурна обстановка продължи, експертът прогнозира увеличение на сделките с имоти и през следващата година.

Търсят се двустайни и тристайни апартаменти

Освен към най-купуваните жилища до 100 квадратни метра, интерес се отчита и към луксозния сегмент, като вече има немалко сделки с имоти, които доскоро трудно намираха собственици, коментира Владиков. Ако преди се търсеха предимно маломерни жилища, сега заради спада на цените интересът на купувачите е насочен към двустайни и тристайни апартаменти. В момента става дума предимно за частни инвестиции.

По-скоро екзотични са корпоративните вложения у нас главно заради обстановката в Русия и Украйна, както и заради по-добрите инвестиционни условия, които предлагат редица европейски държави. Например Унгария е единствената страна, която няма висок праг на придобиване на собственост, за да се получи право на пребиваване в страната. Там може да се купи евтина собственост - в рамките на 20 - 30 хил. евро, което дава право на престой в страната. По този начин това привлича много дребни вложители, които обръщат поглед към Унгария, допълва експертът.

Търсенето на земеделски земи продължава да е активно

Пазарът на земеделски земи по традиция остава стабилен, както по отношение на цени, така и по отношение на търсене. Няколко дружества със специална инвестиционна цел предложиха големи комасирани масиви на пазара, но това не доведе до спад на цените, отбелязва експертът. Това се обяснява с програмите на ЕС, които стимулират земеделието и по тази причина търсенето на такива имоти продължава да е активно.

Тази година се регистрира 4-5% ръст на продажбите на ваканционни имоти спрямо предходната година. Търгуват се най-евтините едностайни имоти предимно в Черноморието, казва още Владиков. Рускоговорещите продължават да са основните клиенти на този пазар. 

Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 8
OPASEN
преди 9 години
Цените на имотите удариха дъното миналата година - може още 1 година да ходят по дъното, но след 2-3 години ще видите и по-големи ръстове, защото пазарът се променя! Всъщност, моментът за апартамента е точно сега, но все още простолюдието не го разбира, а сметката е супер проста: да се живее под наем и да държиш пари в Банка си е чиста загуба на повече от 100 лева на месец !!! Нормално е хората, които са чакали спад на имотите, да се активизират, но има опасност да изчакат още малко и да не купят дъното - анализът ми не е предпоставка за сделка :-)) Успех !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 7
lozkhris
преди 9 години
Doh....Такива статии ги четем от 6 години вече. *** то месец не минава без да се пуснат поне 2 затрашителни публикации на тема " ау, имотитИ зеха да растат! КупувайтИ щот шса вдигЪт вечИ"....Пффф !! Това не е 2006-7 и НЯМА ДА БЪДЕ !!! Сделка с имот се прави от и със тези, които имат кеш !! Което па значи, че цената я определят пак те, с парите.И вместо да се пускат подобни кухи статии - някой да помисли какво ще стане ако руснаците масово започнат да напускат Черноморитето...Оставете Софето, ами Варна и надолу, цузамен с Бургас и бетонните джунгли... да не се окаже, че отведнъж са станатали градове-призраци....Те тогава ще видиме кон боб яде ли.... Щот сме големите Юръпейци...и много ни знаят устите....Тогава да видим какъв медиен и брокерски ентусизъм ще кипи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Странна е активността на главния прокурор Сотир Цацаров по казуса КТБ, смята Минасян:Това не е негова работа. В законите за БНБ и за кредитните институции действително се отрежда мястото и на съдебната система при обявяването на окончателен фалит или ликвидация на банката, но това става с предложение на БНБ, а БНБ е независима институция и не е желателно да има такъв род намеси. Към всичко това се прибавя и съмнението доколко главният прокурор е достатъчно добър специалист по финанси и по банки, та да може да преценява къде какво е необходимо и как да се прилага. Това, което досега знаем е, че активността, която предприема прокуратурата е много повече съмнителна."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Почна да ме гложди съмнението че това е била целта на занятието "Умишлен фалит на КТБ".И ако е истина, че това е крайната цел, значи в действителност главният виновник и причинител не е Пеевски, не е престъпната империя на Ахмед Доган или Русия, а европейските масони, които много удобно се настаниха във властовите позиции, държани доскоро само от национални предатели русофили.Как ви се струва тази хипотеза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
аз имоти нямам на морето, за кво са ми .. :)) а ЕU за кво е виновно ли, ами виж там разцъкай малко защо руските туристи няма да идват и ще разбереш, а друго на ръка е не дай си боже да стане някоя патаклама на Черно море може и ние да намажем някоя "приятелска заблудена натовска" ракета по тиквите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 3
fixun
преди 9 години
"Ако тази несигурна обстановка продължи, експертът прогнозира увеличение на сделките с имоти" - то затова последните 5 години докато обстановката беше несигурна видяхме такъв ръст на имотите! Аман от такива кухи ***, т.е. експерти и платени публикации!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 7
4ervenkre10
преди 9 години
Нема да видите туристи благодарение на вашата кухота, ЕУ кво е виновно че рушите и цените ви за надути?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 5
melon
преди 9 години
Нормално е по това време да има ръст на сделките с имоти. Всяка година е така. Нормално е и да се изкарва това, като голяма новина, с цел манипулиране на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
на тея пак им се привиждат ръстове, щом никой не купува на некви нереални цени и се почва - "Ръст, жилищата поскъпват, не знам си кво, ала бала .." особено на морето, където и туристи вече нема да видиме благодарение на кухото EU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 4
avramcho
преди 9 години
нормална новина за хората с Пари!Дилемата Имот или сълзи от "високодоходен" депозит дава знак .хората са два вида:Хора с Парихора с Мнение ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още