IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели и синдикати: КТБ може да бъде оздравена по пазарен начин

Няма доказателства за неизбежна несъстоятелност на КТБ, в момента БНБ бездейства

13:54 | 14.08.14 г. 30
Работодатели и синдикати: КТБ може да бъде оздравена по пазарен начин

Няма безспорни доказателства за неизбежна несъстоятелност на КТБ и дъщерната ТБ "Виктория". Това заявиха по време на специална пресконференция от експертния съвет към работодателските и синдикалните организации, които анализират ситуацията в поставената под особен надзор банка.

От съвета признават, че основават изводите си на базата на оскъдната публично представена информация.

Според заключенията на съвета не са необходими средства от бюджета за оздравяването на банката. Могат да се търсят частни средства, дори и на вложителите в нея, обясни Емил Хърсев, член на съвета. Според него вложителите лесно могат да бъдат убедени да спасят банката, защото при оздравяване ще загубят най-много между 20 и 25% от средствата си, а при фалит - загубите ще възлизат на 90%. Става въпрос за влоговете, които не са гарантирани, уточниха представителите на съвета.

"Има обаче очевиден отказ от изпълнение на правомощията от страна на БНБ, което е притеснително", каза Хърсев.

Нужни са спешни оздравителни мерки, които са предвидени в сега действащото законодателство, коментира от своя страна Валери Димитров, бивш председател на Сметната палата и член на съвета. Той обясни, че замразяване на дейността на банки със затруднения в страни с добри надзорни практики се прави за дни или седмици, а не за месеци.

От публичните данни от съвета съдят, че не са предложени адекватни мерки - сегашните акционери не са поканени да повишат капитала, нито са търсени други акционери и надеждни инвеститори. Димитров смята, че вероятни инвеститори могат да бъдат и други банки.

Възможно е и надзорно решение за вливане на КТБ в друга банка, с което да се възложи на придобиващата финансова институция или на Фонда за гарантиране на влоговете в банките да преструктурират и оздравят КТБ. Сред предложенията на съвета е и финансова подкрепа за КТБ чрез синдикиран заем, включително и държавен заем, който обаче да отговаря на критериите на ЕС за държавна помощ. Търсенето на варианти за намиране на заем може да доведе и до намиране на инвеститор, който да купи цялата банка, поясни Сашо Дончев. "Най-лошият вариант е нищо да не се прави", категоричен е той.

Според него в момента БНБ бездейства, а законът не позволява друг да действа. Така са застрашени поне 25 хил. работни места в компании, чиито средства са в КТБ. Служителите в тях не получават заплатите си, а има опасност и да спре работният процес в предприятията ни, каза Дончев.

От съвета предлагат и вариант Фондът за гарантиране на влоговете да може да стане мажоритарен акционер в КТБ и по този начин да спести плащането на гарантираните от закона влогове, допълни Димитров.

Тези предложения са вписани в меморандум, изготвен от експертния съвет. По-късно днес експертите ще представят своите идеи пред финансовия министър, каза Иван Кокалов от КНСБ.

На базата на докладите на одиторите експертният съвет препоръчва и ТБ "Виктория" да заработи веднага. Един от начините е банката да бъде поета от Българската банка за развитие, като държавната банка изкупи акциите на ТБ "Виктория" на цената, платена от КТБ, обясни Емил Хърсев.

Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“ съобщи още, че служители в КТБ са се обърнали към синдиката, притеснени от "нещата, които ги карат да правят". Той уточни, че предстои среща с тези служители и не уточни какви опасения са изразили те пред организацията.

Всичко по темата за КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 4 rate down comment 0
popo323
преди 9 години
Не усещате ли , че *** и пульо ви баламосват . Хърсев е просто поредният *** дрънкащ глупости . Къде е собственика , дето преди две седмици обяви , че ще представи инвеститори които са готови да инвестират и да спасят банката. Нещо изчезнаха и смехотворните му писма . Сега щели да спасяват банката със собствени средства на вложителите . Ама някой въобще наясно ли е колко кеш има тази банка в момента в трезорите си . Щото аз подочувам , че там няма и 30 милиона общо . Ами ако искате отворете я , аз имам 20-на К и веднага ще ги изтегля , хич не ми пука кой какво мисли да оздравява , ако ще ми дават 2% лихва с данъци на това отгоре . Убеден съм ,че хората които нямат стотици хиляди там , мислят точно ,като мен. Тоест заредете я с поне 3 милиарда при отварянето и , пък ако искате нека Доган Рашидов и другите 3400 с влогове над гарантираният минимум съберат парите за да изплащат на останалите . После нека си печелят колкото искат от тази фалирала банка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Реално никой не е виждал:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Една добавка - Хърсев ти Черна Дупка виждал ли си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
..... вложителите лесно могат да бъдат убедени да спасят банката, защото при оздравяване ще загубят най-много между 20 и 25% от средствата си, а при фалит - загубите ще възлизат на 90%......... това е начина - с една малка корекция не 90%, а 99% да дават докато се оздрави банката и колкото повече дават толкова повече ще са съпричастни и ще дават още повече - Гениално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 9 години
до 7 тарантула: +++ точно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 9 години
От тия вопли на спасителите така и не разбрах - Кой ша дава реалните кинти за спасяването ? Те ли ? Марсианците ли ? Изпаднах в замисъл да го *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 3
deant
преди 9 години
важно е да се спомене, че дори да не се загуби Айфоня, бабата пак трябва да запълни дупката в бюджета, освен ако телефона не е бил основно средство за изкарване на пари от младежа (може би е предлагал телефонен секс). Същото е и при КТБ, раздадени са явно кредити, които явно, не е било очаквано да се върнат, и следователно банката е изоставена от собственика си, защото си е свършил работата. Колкото и да ми я хвалите тази банка, явно има нещо много гнило тука, и то няма нищо общо с простотиите, които говори Искров, както и всички други тюфляци, които се изказват обилно по въпроса. А аз на голи документи не вярвам, защото нашите институции са майстори във фабрикуването им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 1
Спящият бик
преди 9 години
Колкото по-висока е пирамидата, толкова по-далеч е фараонът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 0
Solomoon
преди 9 години
Говорим почти едно и също, но на различни езици......знам, че не оспорваш авторитетите /за Костов също съм съгласен/, знам, че никой не ги пита и нищо не зависи, но пък и знам, че все някакъв ефект ще има в ситуацията.....То преди време, ако си говорихме и ако ти казвах, че писанията в разни вестници и сайтове, съчетани с една-две прокурорски акции би могло да срине една от най-големите банки с милиарди активи, би ли ми повярвал!? Аз също не бих си повярвал....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
Спящият бик
преди 9 години
На Веска Меджидиева и братя Галеви им трябвал четвърти човек за каре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още