IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Василев: Предварителните действия по "Южен поток" си остават за наша сметка

БСП не знаела и за издадените в последния момент строителни разрешителни по проекта, каза Явор Куюмджиев

11:29 | 10.08.14 г. 2
Василев: Предварителните действия по "Южен поток" си остават за наша сметка

Предварителните действия по „Южен поток” са изцяло за сметка на България, посочи в ефира на БНР енергийният експерт и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев. Той визира дадените разрешителни за строеж на компресорната станция в Паша дере и още два обекта на газопровода на българска територия.

Според експерта, ако проектът не бъде реализиран, всички разходи и неустойки по издадените набързо и в последния момент разрешения ще бъдат поети от България.

Василев препоръча да има повече прозрачност, за да могат да бъдат реализирани успешно големите енергийни проекти. Василев посочи, че има данни, че например „Южен поток” ще бъде изпълнен от фирми, които са свързани с „Газпром” и това пречи проектът да бъде приет от обществото.

Независими експерти трябва да дадат оценката за седми блок и на АЕЦ „Козлодуй” и „Южен поток”, препоръча още той, отбелязвайки, че досега тези проекти са оценявани само свързани фирми.

В БСП не са знаели и за решението на правителството да даде разрешението на строителството на компресорна станция на „Южен поток” в Паша дере и още два обекта на газопровода, коментира от своя страна бившият депутат на „Коалиция за България” Явор Куюмджиев, който беше зам.-председател на енергийната комисия към 42-то Народно събрание.

Имало е и други изненадващи за червените депутати решения, обясни той, сочейки споразумението с Westinghouse и внезапното уволнение на директори на болници.

Явор Куюмджиев обаче посочи, че БСП не са против „Южен поток”, който е европейски проект, подписан от италианската газова компания Eni и „Газпром” „ в присъствието на силно десния премиер Силвио Берлускони”. Спирането на проекта под чужд натиск е неразумно, посочи още бившият депутат.

Според него проектът не нарушава никакви европейски директиви и посочи за доказателство, че при визитата на дирекция „Енергетика” към ЕК в началото на юни експертите не са могли да посочат нито един текст, по който газопровода нарушава правилата. „Южен поток” попадна в тежка геополитика”, смята още Куюмджиев.

Наказателната процедура срещу България тръгна от дирекцията „Конкурентоспособност” и опасенията са, че тръжната процедура по избор на изпълнител на проекта нарушава европейските практики и правила, сроковете са били ограничени, а изборът –непрозрачен, напомни от своя страна енергийният експерт и бивш посланик на България в Москва – Илиян Василев. Куюмджиев обаче го репликира, че няма противоречия и при провеждането на търга, макар и ЕК да ни обвинява, че не са допуснати европейски компании.

Бившият депутат посочи още, че морската част на „Южен поток” ще бъде изградена от „италианска компания с германски тръби”. Припомняме, че морският участък на газопровода се изгражда от проектната компания South Stream Transport, а търговете за избор на изпълнител не се провеждат от българската държава.

Илиян Василев посочи и още едно нарушение на тръжната процедура около газопровода – замяната на избрания изпълнител „Сторйтрансгаз” с „Центргаз”, която е дъщерна компания на „Газпром”.

„Дали един проект е европейски се определя само от ЕК, а ние сме делегирали правата за преговори на Брюксел”, допълни още експертът по отношение на това дали „Южен поток” е важен за ЕС проект.

Експертът посочи още, че при подобни проекти, обвързани с търговски тайни, има политически лица, които имат информация по всички точки в договорите и те взимат решения, обяснявайки че пазят националния интерес, но оставайки без информация останалите граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Ако приемем за истина твърденията на Яворчо то логиката им е твърде интересна. Хем не знаят какво се случва в държавата хем имат мерак да я управляват! Еми то тогава и аз да се кандидатирам! :D И аз искам да разбера какво се случва и защо! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Аааа ами де ще знаят!? Ни лук яли ни мирисали! Вие само ги изберете пак! Следващата порция инициативни Българи -кандидат бизнесмени! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още