IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерното споразумение с Уестингхаус за новия блок в АЕЦ Козлодуй е подписано

Договорът ще бъде публикуван след съгласуване с американската компания, той не поражда обвързаности, уверяват от АЕЦ Козлодуй

11:58 | 01.08.14 г. 9
Автор - снимка
Редактор
Акционерното споразумение с Уестингхаус за новия блок в АЕЦ Козлодуй е подписано

Американският енергиен концерн "Уестингхаус" обяви, че след консултации с всички политически партии е подписано акционерното споразумение с правителството за строителството на новия реактор в АЕЦ „Козлодуй“.

В съобщение, изпратено до медиите, се подчертава, че споразумението, както и всички бъдещи споразумения по проекта, ще бъдат одобрявани от следващите български правителства.

Ядреният реактор на „Уестингхаус“ АР1000® беше избран от българската страна, подчертават от компанията.

Припомняме, че през декември 2013 г. страните влязоха в ексклузивни преговори, последвали предпроектно проучване за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, проведено след търг. "Уестингхаус" ще предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инженеринга и горивото за него, се посочва в съобщението.

През следващата година американската компания предвижда да проведе конкурентен търг за изграждането на реактора в съответствие с българските и европейските правила за провеждане на обществени поръчки. Очаква се в процеса на строителството да се включат български и международни строителни компании.

Планира се новият реактор да влезе в експлоатация до 2023 г. Като базова мощност с нулеви въглеродни емисии блокът ще отговаря на изискванията на българското и на европейското законодателство за конкурентоспособна и нисковъглеродна енергия за следващите 60 години.

Споразумението ще бъде публикувано

Акционерното споразумение с американската компания "Уестингхаус" ще бъде публикувано на сайта на АЕЦ „Козлодуй“ след съгласуване с компанията, съобщават от пресцентъра на ядрената централа.

От АЕЦ-а също уверяват, че споразумението ще влезе в сила след одобряването му от следващото правителство.

В съобщението, изпратено до медиите, се посочва, че вчера (31 юли) са потвърдени договореностите в рамките на преговорите по споразумението между „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС за новия реактор в Козлодуй.

Потвърждава се също така, че на последното си заседание (на 30 юли) правителството в оставка е одобрило доклада на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за подписването на споразумението с американската компания, която е част от групата на корпорация „Тошиба“.

"Акционерното споразумение влиза в сила окончателно след одобряване от следващото правителство, в т.ч. на Споразумението за финансов модел и на договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство, по съответния надлежен ред", се посочва в съобщението.

В текста е изрично подчертано, че все още не е започнала подготовката на финансовия модел и на договорите за проектирането, доставката на оборудването и за строителството на новия реактор в АЕЦ „Козлодуй“.

Преговорите по акционерното споразумение са проведени и завършени в периода януари – юли 2014 г. от специално създадена със заповед на изпълнителния директор на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД група за управление на проекта, посочват от АЕЦ „Козлодуй“.

Изграждането на новата ядрена мощност - на етапи

„Акционерното споразумение е етап от проекта „Изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй““, се посочва още в съобщението. За да влезе в сила това споразумение, се предвижда осъществяването на серия от предварителни условия. Министърът на околната среда и водите ще трябва да одобри доклада за въздействието върху околната среда от реализацията на проекта, а Министерският съвет – да вземе решение за строителството на новия реактор съгласно чл. 45 от Закона за безопасното използване на ядрена енергия.

Текстовете предвиждат, че ядрена централа се изгражда по решение на Министерския съвет, като предложението се внася от министъра на икономиката и енергетиката с оценка на ядрената безопасност и радиационната защита, въздействието върху околната среда и физическата защита, социално-икономическото значение от изграждането на ядрена централа за страната или за отделни региони и радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво, които се получават в резултат на дейността на ядрена централа, и тяхното управление.

Необходимо е да бъдат уведомени и съседни държави заради възможни въздействия върху населението и околната среда на териториите им, както и провеждането на широко обсъждане на проекта.

Държавата получава 70% от съвместната компания „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“

В акционерното споразумение се предвижда още дяловото участие в проектната компания – „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, да бъде разпределено така: 70% за „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и 30% за „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС, посочват още от АЕЦ „Козлодуй“.

Планира се проектът да се финансира основно от експортни кредитни агенции, които имат опит в енергетиката на България, както и чрез други международно приети финансови инструменти.

"Споразумението е конструирано по начин, предоставящ множество защити за българския акционер. Разработването на проекта е разделено на отделни етапи и инвестиционните решения на акционерите за всеки етап са обвързани с изпълнението на ключови предварителни условия – национални и европейски законови изисквания, финансови и търговски условия и др.", се посочва още в съобщението.

"Преди изпълнението на ключовите условия и получаване на потвърждение от различните финансови институции за отпускането на финансов ресурс, за проекта няма да се поръчва оборудване и да се извършват строителни дейности", уверяват от АЕЦ „Козлодуй“.

В споразумението не са дискутирани държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия, допълва се в съобщението.

За избор на строител на новата ядрена мощност се предвижда също така да се проведе открит международен търг.

Междувременно от партия АБВ съобщиха, че ще сезират Европейската комисия заради процедурата по акционерното споразумение с Уестингхаус, която според партията е заобиколила правилата за обществени поръчки. "Ядрената енергетика в България има бъдеще, но правителството първо трябваше да даде отговор за съдбата и бъдещето на проекта „Белене”, където страната ни рискува да загуби огромни средства", пише в позицията на политическата сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Гаранция има врътка, щом е подписано на тъмно и дори след оставка. Фактически този, който е подписал го е направил нелигитимно. От това следва извода, че врътката за нас ще е огромна. Честито на проамериканците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
Някои хора от столетницата захлебват от "вражеските" хамерикански проекти :DD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Пропускаш широкообхватното понятие "плаваща лихва" в договора с Росатом. Чрез нея можеше проекта никога да не види печалба или тя да отиде само в джобовете на слугите на Русия с български паспорти.Да видим в договорите с Уестингхаус ще намерим ли подобен аналог?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 9 години
Май само доячката се смени ? За жалост !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Той щом Станишев клекна пред американците няма какво повече да приказваме...Дойде вятъра на промяната и никой вече не смее даже да си помисли да плюе срещу него :)))))Дано накрая само хомосексуализма не стане задължителен както се казваше в един виц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
ей сега Костов ще се покаже и ще обясни, че всякаква атомна енергия е лошава!:) ама го нема нещо:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Абе аз нещо не разбрах тука. Значи нали ние нямахме нужда уж от нови мощности че нямало какво да ги правим, ама поне реактора за Белене бил вече поръчан, Бойко измисли да го кара в Козлодуй, че да не плаща неустойки. Добре, ама реактора нали беше руски? Сега .. кой Уестинг хаус? Нещо пропускам ли или?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 9 години
а защо не се публикува ПРЕДИ подписването? И ако след подписването имаме ли 3 дена в които можем да се откажем ако размислим? Съвсем по американски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още