IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителният бранш чака около 1 млрд. лева от държавата и общините

Голяма част от новите обществени поръчки за строителство и ремонти не са финансово обезпечени, коментира изпълнителният директор на Строителната камара

12:06 | 10.07.14 г. 1
Строителният бранш чака около 1 млрд. лева от държавата и общините

Държавата и общините не са разплатили на строителни фирми около 1 млрд. лева, съобщи за Investor.bg Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

Проблемът идва заради спрените пари по оперативните програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“, със средства от които основно се финансират строителни дейности. Има голям риск от загуба на средства и налагане на санкции не само на общините, но и на строителните фирми заради неизпълнението на договорите по отношение на сроковете. Фирмите обаче не могат да си позволят да работят, без да им се плаща, тъй като не разполагат с оборотни средства. Затова може да се стигне и до замразяване на обекти, коментира той.

Заради кризата обемите в строителството силно се свиха и браншът разчита основно на обществени поръчки на държавата и общините и на европейските средства. Данните на Националния статистически институт (НСИ) потвърждават, че основен двигател на строителния сектор у нас е гражданското/инженерно строителство, в което попада и строителството на пътна, социална, ВиК и друга инфраструктура - основен източник на работа за фирмите през последните над 5 години.

Иван Бойков алармира и за проблеми с Публичната инвестиционна програма на правителството. Припомняме, че кабинетът „Орешарски“ заложи в бюджета за настоящата година 500 млн. лева, които да бъдат разпределени на общините за реализацията на проекти в областта на ВиК и управление на отпадъците, транспортната и социална инфраструктура. Правителството разпредели парите в началото на тази година.

По думите на Бойков парите за реализацията на някои проекти още не са преведени. Някои общини пък закъсняват с провеждането на процедурите за избор на изпълнители, има и обществени поръчки, които се бавят заради обжалване, което поставя в риск отпуснатото финансиране по програмата.

Изпълнителният директор на Строителната камара предупреждава още, че голяма част от обществените поръчки за строителство и ремонти, които бяха публикувани в края на юни непосредствено преди влизането в сила на новия Закон за обществените поръчки, не са финансово обезпечени. Така фирмите, които кандидатстват, „затварят“ огромен ресурс под формата на банкови гаранции и не могат да оперират с него, а същевременно и няма да работят, докато очакват намирането на финансиране.

Иван Бойков каза, че от бранша настояват за спешна среща с правителството. Ако до понеделник представители на строителния бранш не разговарят с управляващите, през следващата седмица Камарата и общините ще решават какви действия да предприемат.

По думите му проблемите в строителния бранш са по-сериозни и от проблемите на Здравната каса и ако не се решат, това ще рефлектира директно върху служебното и следващото правителства.

Изпълнителният директор на Строителната камара обясни, че организацията е поискала да се срещне и с лидерите на парламентарно представените партии. Засега са се отзовали само от ГЕРБ.

Депутатът и бивш министър на регионалното развитие Лиляна Павлова съобщи днес в Парламента, че строители готвят и протести, ако не се намери решение на проблема и парите на фирмите не бъдат разплатени, съобщи Агенция "Фокус".

Павлова посочи, че от три седмици Министерство на финансите е спряло всички разплащания с европейски фондове и национално съфинансиране по всички програми, финансирани от Европейския съюз, освен Програмата за развитие на човешки ресурси. Тя допълни, че около 3 млрд. лева от еврофондовете са под риск – от Програмата за развитие на селските райони, както и от програмите „Околна среда“ и „Регионално развитие“.

По думите на Павлова са спрени и плащанията по програма „Конкурентоспособност“ за малкия и средния бизнес.

Депутатът апелира правителството да се разплати с бизнеса с парите от резерва. „Служебното правителство има правомощия за разплащания, но няма правомощия, ако няма актуализиран бюджет, да прави промени в бюджета на Здравната каса и други критични области. Затова настояваме за актуализация на цялостния бюджет“, коментира тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 6
Graf
преди 9 години
И тия хвърлиха мрежите у мътната вода. Взеха пример от НЗОК и се наредиха на копанята.Платените пари за строителството от европейските фондове за тази година са(до 30 юни):По ОП Транспорт 103 454 729 ?По Околна среда 188 796 993 ?По Регионално развитие 149 685 360 ?Иван Бойков дали може да посочи друго първо шестмесечие в последните 5 години, когато секторът да е получил толкова пари? Само по европейските договори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още