IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели и синдикати: Политиците изоставиха важните за икономиката въпроси

Държавата беше използвана за разчистване на лични партийни и корпоративни сметки, твърдят представители на бизнеса

09:00 | 07.07.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Работодатели и синдикати: Политиците изоставиха важните за икономиката въпроси

Политиците изоставиха важните за икономиката въпроси, коментират днес представители на бизнеса и на синдикатите по повод вчерашната обща декларация с ултимативен тон към политиците.

Национално представителните организации на работодателите и синдикатите поискаха вчера конкретни действия по актуални за обществото проблеми преди очакваната оставка на кабинета. Те осъдиха поведението на парламентарните и извънпарламентарни политически сили и заплашиха с радикални действия, ако не бъдат предприети действия по важни за обществото въпроси.

„Инициатори на тази декларация бяха работодателите, което значи, че на тях им е прекипяло. Очевидно изкуствено предизвиканата банкова криза на фона на политическите боричкания им дойде повече“, заяви пред БНР вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Той подчерта, че  политиците трябва да постигнат съгласие по основни теми като енергетиката и здравеопазването.

„В края на тази година изтича възможността за ранно пенсиониране на категорийните работници – миньори, металурзи, енергетици и т.н. през НОИ. Това са неща, за които трябва да се помисли. Аз не съм оптимист, че те ще направят избори на 5 октомври, ще се боричкат още 2 седмици кой да направи правителство, ще влязат в парламента с неготов бюджет за следващата година и непременно ще се хванат за тези неща“, смята Манолов.

Според него от политическата ситуация в момента няма да има печеливш.

Синдикатите са поискали отчет от премиера Пламен Орешарски и за финансовото състояние в страната преди и в края на мандата му, за да се избегне традицията виновни винаги да са предишните управляващи. Според Манолов ситуацията поставя в напрежение всички, от които зависи вземането на някакви решения, защото не знаят кой ще им търси отговорност за стореното или нестореното.

„След европейските избори страната тръгна назад като политическа ситуация, което рискува да повлече и икономиката“, заяви пред БНТ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал  Васил Велев.

Той допълни, че заради сегашната ситуация работодателите поставят въпросите „за работните места, за работата на хората, за успеха на бизнеса“.

„Изразихме не само нашето разочарование. Ние изразихме нашето възмущение и гняв и осъдихме действията на политиците, които преминаха всякаква граница. Държавата беше използвана за разчистване на лични партийни и корпоративни сметки, което е недопустимо и в малкото оставащо парламентарно време нашите политици не намериха възможност да работят по важните за нацията и за икономиката въпроси“, каза Велев.

Президентът на КНСБ допълни картината. Пламен Димитров посочи, че в момента не може да се говори за радикални реформи с мандата и с доверието, което имат Народното събрание и правителството.

Трябва да говорим за спешни мерки, например за проблемите в здравеопазването, припомни той  въпроса за необходимостта да бъде актуализиран бюджетът на НЗОК.

„Ако Здравната каса не получи допълнително поне 200 милиона, гласувани от Народното събрание, има реална опасност през летните месеци, август, септември, пък и октомври докато има ново правителство и нов парламент, хората да нямат никаква възможност да стигат до лекар“, подчерта Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 5
serafima
преди 9 години
Кой ти е губил времето цяла година, а преди това онези не са ти го губили? Кажи някаква обосновка и сравнение. При Дянков и Боко бяхме в принудителна рецесия. Заплати (освен на чиновниците на Дянков) и пенсии не мръднаха с 0.000ст. цели 4 г. Сега се подиграмата, че за цяяяла година се увеличина например с 13 лева. Говориш врели-некипели, за да отразиш емоциите си. Хубаво, сега ПАК ще дойде ГЕРБ и напредъкът продължава по комунистически.Ще си спомняте за Орешарски в негова полза. Що се отнася до така наречените работодатели и така наречените синдикалисти, сетила се Мара....Колко години нищо не правят, освен да си уреждат своите игри? Имаме ли изобщо синдикална защита - смислена, навременна, конструктивна? Вярва ли някой на пушещия Тренчев, който изкара мандат по-дълъг от този на Тодор Живков, за което страшно го укоряваше? Освен че разби индустрията в частта й на военно-промишления комплекс какво съгради или създаде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
tonitov
преди 9 години
Защо ни губиха времето цяла година, само и само прехода да продължи и упявят най- големите маскари, групирани по три. Всеки път ни обират и седем пъти вече ги избират. Колко пъти е необходимо да ни светне, че само лъжат безогледно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още