IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатството на домакинствата по света е нараснало с 14% през 2013 г.

Основните двигатели на растежа в световен план за пореден път са били икономиките в Азия

10:59 | 10.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Богатството на домакинствата по света е нараснало с 14% през 2013 г.

Размерът на богатството на домакинствата в световен мащаб е нараснало с повече от 14% до 152 трлн. долара през 2013 г., показват данни от последния доклад на Boston Consulting Group (BCG). Ръстовете идват основно от силните повишения на глобалните капиталови пазари, пише BBC.

Най-силно повишение е отчетено в Азиатско-тихоокеанския регион (без Япония), където отскокът е достигнал 31 на сто скок до 37 млрд. долара.

"В почти всички страни растежът на частното богатство се дължи на силния отскок на фондовите пазари, който започна през втората половина на 2012 г.", посочиха от американското консултантско дружество в изследването си.

Анализът на експертите отчита средствата в брой, депозитите, акциите и други активи, притежавани от домакинства. Изключват се бизнес инвестициите, недвижимите имоти и луксозните стоки.

"Това представяне бе насърчено от относителната икономическа стабилност в Европа и САЩ и признаците на възстановяване в някои европейски страни, като Ирландия, Испания и Португалия", отбелязаха от BCG.

Експертите от BSG посочиха още, че частното богатство в Западна Европа е нараснало с 5,2% до 37,9 трлн. долара през 2013 г. Размерът на богатството на западноевропейците в акции се е повишило с 17,1%, в парични средства и депозитите – с 2,3 на сто, а при облигациите е отчетено отстъпление от 3,1%.

Що се касае до Източна Европа, регионът е постигнал ръст на богатството на домакинствата от 17,2 на сто до 27 трлн. долара през 2013 г. Силното представяне се е дължало на растежа от 21,9% в Русия. Относително солидни повишения са били постигнати и в Полша (9,8%), Чехия (4,4%) и Унгария (3,6%).

Основните двигатели на растежа в световен план за пореден път са били икономиките в Азия, като домакинствата в региона са се възползвали от този факт. В рамките на региона Китай е бил лидер с ръст на частното богатство от 49% за годината.

Очакванията са богатството в региона да нарасне допълнително до близо 61 трлн. долара до края на 2018 г.

"На този темп се очаква Китай да изпревари Западна Европа като вторият най-богат през 2014 г. регион, и да надмине Северна Америка през 2018 г.", посочиха от BCG.

Темпът на създаване на богатство в Китай е подпомогнат и от ръста в броя на домакинствата милионери. Равнището достигна 2,4 млн. през 2013 г. спрямо 1,5 млн. година преди това.

Като цяло, общият брой на домакинствата милионери в света е нараснал до 16,3 млн. през 2013 г. от 13,7 млн. през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
besser.und.besser
преди 9 години
те УСА по голям % са напечатали с програмата за количествени улеснения, нормално домакинствата да натрупат хартия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
MrSi
преди 9 години
Ами то и 2007 година беше много богата ама изведнъж богатството ни се изпари. Иначе и в % чак го мерим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още