IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Гърция вече излиза от рецесията

За първи път от първото тримесечие на 2010 г. частното потребление е нараснало

21:03 | 07.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на Гърция вече излиза  от рецесията

Икономиката на Гърция излиза от дълбоката рецеция, в която бе изпаднала през последните години, тъй като данните показват, че през първите три месеца на тази година значително по-добро от очакваното е било забавянето на рецесията в сравнение с първоначалните прогнози, съобщават гръцките електронни медии.

Според финансовото министерство статистическата служба на Гърция първоначално е очаквала, че през първото тримесечие икономиката на страната ще се свие с 1,1 на сто спрямо същия период на 2013 г. Сегашните данни обаче сочат, че спадът на икономиката е 0,9 на сто. Преценява се, че на годишна база рецесията е била 6 на сто през първото тримесечие на 2013 г. и е стигнала до 2,3 на сто през четвъртото тримесечие на същата година.

Гръцките статисти са констатирали още, че за първи път от първото тримесечие на 2010 г. след началото на кризата частното потребление е нараснало. Окуражителни според тях са и индикациите за ръст на инвестициите и износа, а също и на туризма.

Всичко това потвърждава, че гръцката икономика излиза окончателно от дълбоката рецесия през последните години, а наред с това се създават силни предпоставки за завръщане на страната към растеж още тази година, смятат от гръцкото финансово министерство.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
SA
преди 9 години
Статистици, а не статисти. :))Друг е въпросът, доколко може да им се вярва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още