IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Чобанов: Не ни чака фалит на държавата

Няма нужда от актуализация на бюджета или от спешни планове за „спасяване“, заяви финансовият министър

15:40 | 03.06.14 г. 5
Петър Чобанов: Не ни чака фалит на държавата

„Категорично няма основание да се смята, че ни чака фалит на държавата“, заяви министърът на финансите Петър Чобанов пред БНР по повод твърденията на икономистите на Реформаторския блок, че държавата е пред фалит и ни чака Виденова зима.

Той се аргументира, като посочи, че фискалният резерв в края на април е 6 млрд. лева, а през февруари 2013 година е бил 3,9 млрд. лв. и то след пускане на спешна извънредна емисия дълг. „Тогава имаше основание да се притесняваме за финансите на държавата, но сега това не е така“, категоричен е министърът.

„В последните дни ставаме свидетели на истерично говорене за фискалната стабилност на страната, което е затворено в рамките на политическите спекулации, като отново има профанизирано говорене за „дупка“ в бюджета“, смята финансистът.

Според него бюджетният дефицит, който се отчита за април, има логично обяснение. Той е свързан с увеличението на капиталовите разходи и ускореното усвояване на евросредствата. „514 млн. лв. повече са разходите по еврофондовете, защото до самия край на миналата година и сега разплащаме по европрограмите“, обясни Чобанов.

На въпрос за евентуална актуализация на бюджета Чобанов каза, че фискалната политика поражда рискове, но е важно с какво умение как те се управляват. Той е категоричен, че няма необходимост за актуализация на бюджета. Няма нужда и от спешни планове за „спасяване“ на държавата.

По отношение на задържаното ДДС на бизнеса министърът коментира, че в началото на мандата на правителството размерът му е бил 350 млн. лв., а сега е намалял до 160 млн. лева.

Чобанов заяви, че не се очакват кадрови промени в ръководствата на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“. Той припомни, че Агенция „Митници“ за второто полугодие на миналата година е събрала 630 млн. лв. повече приходи от първото полугодие на 2013 година. „Това е показателно за дейността на митниците“, каза той.

В отговор на нападките на опозицията за увеличение на контрабандата Чобанов каза, че от началото на годината Митническата агенция съвместно с МВР са задържали над 2,5 тона наркотици и прекурсори, което е много повече от задържаното количество за минали години. Той допълни, че ГЕРБ нямат аргументи да говорят за контрабанда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ами изгодно е, ако пазара е склонен да ти даде новия заем, на лихва, по-ниска от стария. Иначе тези пари трябва да ги извадиш от бюджета, вместо с тях да градиш инфраструктура, да създаваш заетост и по-добър живот. Така ги разсрочваш за още определен период от време, като даже ще плащаш по-малко отколкото до сега. Щом пазара дава заем на по-ниска цена, значи по-скоро трябва да вярваме на Чобана, че апокалиптичните сценарии са силно преувеличени. Чакахме апокалипсиса по време на Бойко, същото беше. Говореше се, как всички около нас имали споразумения и заеми от МВФ и кви сме ние сега, че не сключваме още. Тогава Монката каза, няма нужда, споко, резерва е ОК. И тогава всички обясняваха как това как онова как има дупка и не трябва да се вярва на Монката.. е оказа се прав, нищо катастрофално не стана. И аз искам по-добро правителство, но да го събаряме, като използваме страховете на хората и им създаваме чувство за страх и мизерия, не мисля че е оправдано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Tigerman
преди 9 години
Аз не разбирам защо е изгодно да се тегли нов заем за да се погасява стар заем като се увеличава задлъжнялостта.Някой да ми обясни логиката и предимствата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Tigerman
преди 9 години
Аз не разбирам защо е изгодно да се тегли нов заем за да се погасява стар заем като се увеличава задлъжнялостта.Някой да ми обясни логиката и предимствата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
krasssen
преди 9 години
"митичният орган е започнал работа по 1100 преписки за разрешения за концесии и към края на 2012 г. са останали само около 100 процедури за търг или конкурс. Макар анонимен, държавният орган явно е ефективен. И се оказва, че може би никога няма да узнаем кой е свършил работа по 1000 концесионни преписки за една година и продължава да работи по неясно колко през следващата. След като е всеизвестно, че секторът на концесиите в областта на подземните богатства обхваща значителен финансов интерес, е наистина необяснимо, че главен секретар и съдия, чиито имена са публични, скриват имената на длъжностни лица, вземащи решения вероятно за милиарди левове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
Чобанов лъже, че няма да се актуализира бюджета до края на годината. Дефицътът към края на април е близо 900 млн. лева, а това прави 2.7 млрд. лева на годишна база или това е с цели 1.2 млрд. лева повече от заложеното по закон. Правителстовото трябва рязко да понижи разходите до края на тази година в противен случай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още