IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНТ иска промяна в критериите за определяне на финансирането ѝ

От обществената телевизия настояват програмните намерения за годината да играят важна роля

18:43 | 29.05.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНТ иска промяна в критериите за определяне на финансирането ѝ

БНТ предлага програмните намерения на обществената телевизия да играят ключова роля при определянето на финансирането ѝ, заяви Анета Милкова, член на Управителния съвет на Българската национална телевизия (БНТ).

По думите ѝ бюджетът за обществените медии за 2014 г. немотивирано и механично е бил редуциран. През 2007 г. нормативът за час програма е възлизал на 2951 лева, докато през 2014 г. сумата е значително по-малка – 1628 лева.

По думите на Милкова, когато е съставян бюджетът за обществените медии, не е помислено за разходите, които те ще имат във връзка с процеса на цифровизация. Тя припомни, че технологичният преход към цифрово разпространение е изключително скъп.

Докато в други страни той обикновено е финансиран от държавата, в България БНТ е трябвало да инвестира от собствения си бюджет.

„Държавата изпълни ангажимента си по цифровизацията. Сега обаче на мултиплекса има девет програми, а не заявените 60“, коментира Милкова, допълвайки, че липсата на достатъчно съдържание е сериозен проблем, който трябва да бъде решен скоро.

Според Милкова недостатъчният бюджет е сериозен проблем за обществената телевизия, защото тя се конкурира с търговските телевизии, което я поставя в неблагоприятна позиция.

Въпреки че отдавна е било известно, че БНТ ще излъчва важни събития като Олимпиадата, изборите за европейски парламент и Световното първенство по футбол, при изготвянето на субсидията не е помислено за това, уточни Милкова. По думите ѝ става дума за предвидими събития, които изискват огромни ресурси.

„Това не е стабилното финансиране на обществената телевизия, каквото си го представят европейските институции“, коментира тя. По думите ѝ липсата на добра финансова основа не предполага никаква плановост в програмата по отношение на събития от голям мащаб.

БНТ предлагат нормативът час програма да се определя на база съдържанието, което ще излъчи телевизията.  Милкова разкри, че БНТ е направила всички възможни съкращения, за да намали своите разходи.

„Започнахме да приличаме на радио“, коментира тя, допълвайки, че това е недопустимо за една телевизия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
bigi
преди 9 години
Ако една телевизия не успява да събере достатъчно пари от реклама,за да се издържа сама,значи няма гледаемост,следователно няма смисъл да съществува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
orchis
преди 9 години
Абе разбирам да не излъчваха грам реклама, ама не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още