IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се реши проблемът с недостатъчното финансиране на културния сектор?

От Обсерваторията по икономика на културата предлагат отпадането на установените разходни тавани

08:50 | 30.05.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как да се реши проблемът с недостатъчното финансиране на културния сектор?

„Културният сектор изкарва почти 4% в рамките на БВП на страната, а получава от бюджета едва 0,5%. Това е очевидна несправедливост, ето защо Националната стратегия за култура ще предложи вариант за преструктуриране на бюджетната процедура“, разкри директорът на Обсерваторията по икономика на културата Диана Андреева.

По думите ѝ трябва да се спре използването на установени разходни тавани, каквито има в момента, а да се обърне внимание на реалния икономически принос на сектора.

„Въпреки че в последните две години и в рамките на тази се очаква растеж на БВП, нашият процент не помръдва. Не можем да се върнем на нивата дори от 2008-2009 г.“, допълни тя.

Припомняме, че парламентарната комисия по култура и медии беше единствената, която отхвърли предложения за 2014 г. бюджет. Причина за недоволството се оказа фактът, че бюджетът на Министерството на културата за тази година е с почти 2 млн. лева по-малък от този за предходната.

Според Диана Андреева финансирането на българската култура е изключително несправедливо. Това се откроява на фона на данните за повишаващата се добавена стойност, която секторът носи на икономиката на страната. Андреева нарече това „откровен фискален цинизъм“ към българската култура и призова за премахването на „разходните тавани“.

Директорът на Обсерваторията по икономика на културата се позова на последното изследване на изкуствата, културните, творческите индустрии и културния туризъм, за да подчертае, че икономическият принос на сектора показва оптимизъм през последните две години, дори и след тежкия сблъсък с икономическата криза. Според нея секторът не е маргинален, а приносът му към икономиката на страната показва огромен потенциал за развитие, стига в него да се инвестира адекватно.

Андреева подчерта, че липсата на икономическа стратегия в страната пречи секторите, които имат необходимия потенциал, да бъдат изведени като национален приоритет, а в това число влиза и културата. Според нея всичко това се случва на фона търсенето на нови двигатели на икономическия растеж. Въпреки това правителството все още не е видяло такива възможности в сектора.

Естония например е извела културния сектор като нов двигател на икономиката след като се уверила в неговия принос, допълни Андреева.

В тази връзка тя призова да бъде предложена нова бюджетна техника, която да отговаря на постиженията на сектора. Според нея по този начин културата няма да се сблъска отново с бюджет, който е недофинансиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimat
преди 9 години
Много просто - като се ликвидира този сектор.Нали от толкова години правите тренировки и всичките успешни.Време е за окончателния удар...и колко нови бентлита могат да се закупят за "народните избраници" от реализираните икономии.Хайде,действайте,какво чакате.Ще преизпълните плана пред господарите си,както стана с прословутите ВЕИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
rebel8
преди 9 години
Разбира се трябва да има някаква форма на подпомагане, но тя не може да бъде решаваща и тя е нормално да е крайно недостатъчна за качествена култура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
rebel8
преди 9 години
Отговорът на въпроса в заглавието е много ***, но очевидно не е толкова лесно за постигане - просто хората трябва да имат пари, за да плащат за култура, още Фредерик Бастиа го е казал преди 3 века: не можеш да принуждаваш хората да плащат за нещо, което не искат (разбирай чрез преразпределяне посредством данъци). Това, което може да се направи е да се създават културни потребности у хората - чрез възпитанието и образованието на децата, не да се гледат едно друго кое има по-хубав таблет и кое по-хубава снимка на сандвич е плеснало в Клюкарника, а кое повече е чело, кое по-хубаво рисува, кое е ходило на театър, на изложба и пр. Това държавата може да го направи. Другото нещо, което може да се направи е да се създаде нормална среда за бизнес, за да се повиши жизнения стандарт на хората. Когато те се интересуват от култура и имат пари да плащат за нея, нещата ще се оправят сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още