IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се върнат ли "златните дни" за банковия сектор?

Пиковите времена за кредиторите са далеч в миналото и изгледите да ги видим отново не са много розови

18:50 | 15.05.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще се върнат ли "златните дни" за банковия сектор?

Въпреки че на западните икономики им отне няколко години, за да възвърнат предкризисните си производствени нива, мнозина се съмняваха, че банките ще бъдат съпричастни със ситуацията и че ще преразгледат водения години наред модел на осъществяване на търговска дейност. Годините на бума в търговията на финансовите пазари, когато кредиторите правеха безпрецедентни печалби от облигации, валути и стоки, обаче може би приключиха окончателно. За добро или за лошо секторът започна да осъзнава това и реакцията не закъсня.

Приходите от инструменти с фиксирана доходност, валути и стоки – т.нар. FICC (Fixed Income, Currencies and Commodities), продължиха да спадат при повечето големи американски и европейски банки през първото тримесечие на 2014 г. Тенденцията неминуемо засили натиска финансовите корпорации да преосмислят своите бизнес модели.

Благодарение на по-строгата регулаторна среда и потенциалната повратна точка в 20-годишния цикъл на спад в глобалните лихвени проценти, достигнатите точно преди кризата от 2008 г. върхове изглежда малко вероятно да бъдат тествани отново.

Същевременно приходите от търговия с FICC, което критиците понякога описват като "банково казино" и отличават от традиционните инвестиционни услуги, все още заемат над 70 на сто от общите постъпления на банките според изследване на Freeman.

Постъпленията от подобна дейност на Goldman Sachs през миналата година са били 72 на сто от общите приходи на банката в сравнение с 82% през 2010 г. При Morgan Stanley процентът е бил 70 на сто при 82% през 2003 г.

Въведените след кризата нови регламенти както в глобален план, така и в частност в Съединените щати и Европа, ефективно ограничиха способността на банките да спекулират безконтролно с разнообразните деривативни инструменти, налични на пазара. Това логично сви ликвидността, като очакванията бяха празнината да бъде запълнена от други от традиционните доставчици на свежи пари, като например хедж фондовете. Те обаче също бяха притиснати от кризата.

Влияние върху сектора оказаха и множеството скандали, породени от международните разследвания за предполагаеми манипулирания на бенчмарковите валутни курсове и лихвения процент LIBOR. Те допълнително смрачиха облаците около търговията с FICC и принудиха банките да заделят милиарди долари за евентуалните разходи за съдебни спорове.

Последният пирон в ковчега дойде от Федералния резерв на САЩ, който предприе свиване на количествените улеснения и даде заявка за покачване на лихвените нива в обозромото бъдеще. Макар че на практика не промени нищо от текущото състояние на пазара, този ход на американската централна банка сигнализира, че времето на лесните пари е ограничено. Време е финансовият свят да се върне към равновесното си положение.

Повече по темата може да разберете от разговора между Вероника Денизова от Bulgaria On Air и Димитър Вучев от Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
"Като цяло хората са разумни и не са свикнали да живеят на кредит а са спестовни, вижда се от всякакви данни за депозити и потребление" - мхм продаване на апартаменти и купуване на луксозни коли, взимане на кредити за абитютентски балове да си сложат силикони, важното е да се живее днес пък утре ше видим и т.н. и т.н. иначе са разумни да .. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Нещо не мога да разбера коментарите тук.1) В България проблемът с кредитирането и задлъжнялостта е в пъти по-малък отколкото в останалата част на цивилизования свят. Като цяло хората са разумни и не са свикнали да живеят на кредит а са спестовни, вижда се от всякакви данни за депозити и потребление, а тук хората реват като магарета какъв проблем било2) Банките отчитат големи печалби година след година, а тук хората едва ли не плачат на гроба им как просо сънували и незнам какво 3) При всички такива кризи всъщност, вложителя бива прецакан някак, защото парите са му изпапани от този с кредита и няма как да му се върнат, така че му се вземат чрез инфлация или чрез банков фалит. Т.е. който е взел кредит е живял като времената са добри и бере ядове при криза. Който е вложител, се е стискал като времената са добри и... бере ядове при криза. Знам че не е хубаво така, и аз съм от спестителите, но съм на ясно че те са прецаканите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
По принцип си прав, но регулациите на банковата система през последните 70-80 години направиха цялата система много по стабилна и прозрачна. Не е случайно, че измислиха т.н. Инвестиционни банки.Винаги ще има разни иновации, които ще се опитват да разчупват рамката, но като цяло си мисля, че вървим към правилна посока!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
RedBot
преди 9 години
Вероятно след няколко поколения уроците ще бъдат добре забравени банките ще са измислили прекрасни нови "продукти" и сганта пак ще се набълбука с кредити до козирката. Човешката лакомия и глупост са вечни. Само търпение трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
misanthrope
преди 9 години
Щом си я напуснал, живей щастливо извън нея и не я коментирай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Е в България може да са измама кредитите, навънка не е баш така, тя наща държавица е цялата измама горката, затова я нпуснах аз писна ми на пискюла.А банките колко и да им е мъка нема ли стимули в канала, айде пак 2008, ама тоя път ще да е малко по голямо на долу да ореват съвсем и да фалират съвсем и после ако пак почнат да ги спасяват виждам бунтове и революции аз, тъй ги виждам нещата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
SS-23
преди 9 години
Ще се върнат ли "златните дни" за банковия сектор?======================Гладни кокошки (банки) просо (кредити) сънуват ! Да забравят ! Нищо не е същото, никой не е същият ! Това в което би могло да има някакво раздвижване, това е кредитирането на дребно и/или стоковото кредитиране. Там сумите са малки и съответно риска е минимален и за двете страни. Говоря обаче за нормално банково кредитиране, а не за "светкавичните" измами ... пърдон - кредити !За ипотеките - да забравят... никога няма да се върне, тази измама, която беше !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още