IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващите се пазари купуват евтини долари, за да трупат резерви

Целта е да повишаване на способността за реакция при евентуална нова криза на валутните пазари

08:07 | 19.05.14 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	За периода най-много валутни резерви са натрупали Индия, Индонезия и Турция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

За периода най-много валутни резерви са натрупали Индия, Индонезия и Турция. Снимка: Ройтерс

Редица държави – от Колумбия до Индонезия – се възползват от най-дългото поскъпване на валути на развиващите се пазари от 2009 г. насам, за да трупат рекордни резерви, като по този начин повишават способността си за реакция при евентуална нова криза на валутните пазари, пише Bloomberg.

Само за последните три месеца 12-те развиващи се нации с най-големите чуждестранни валутни резерви – с изключение на Китай - добавиха 34 млрд. долара към сметките си. По този начин към 30 април общата сума на резервите им достигна 2,98 трлн. долара. Цифрата е най-голямата, откакто агенция Bloomberg е започнала да събира данни от 2008 г.

Индексът, който Bloomberg съставя и който проследява движението на валутните курсове на 20 развиващи се държави, се възстановява, след като за последните 12 месеца към края на февруари спадна с 11%.

През януари резервите на развиващите се страни "олекнаха" с 22 млрд. долара, след като се наложи държавите да отблъснат валутните спекуланти на фона на действията на Федералния резерв на САЩ, който започна да изтегля своята програма за покупки на облигации, и на глобалната политическа и финансова нестабилност. От тогава индексът, следящ изменението на валутите на 20 развиващи се страни, е нараснал с 5% от февруарското дъно.

Това е така, защото инвеститорите купуват долари, за да успокоят покачването на курсовете, което прави износа по-скъп, въпреки че по този начин си осигуряват още възможности за справяне с евентуални разпродажби в бъдеще.

Индексът, съставян от Bloomberg, се покачи с 4,5%, след като на 3 февруари слезе до 88,9417 пункта – най-ниското ниво от април 2009 г. През май е добавил 0,8% към стойността си и по този начин се изкачва за четвърти пореден месец. След края на търговията в Ню Йорк вчера индексът отбеляза 92,9685 пункта.

През януари индексът изтри 3 на сто от стойността си и маркира най-лошия годишен старт от 2009 г. насам. Тогава причините бяха многобройни – от решението на Фед да започне да изтегля стимулите, през забавянето на китайското производство, до стъпките на Аржентина за девалвация на песото. Турция и Южна Африка също искаха да предотвратят загуби за своите валути и затова централните им банки повишиха лихвите.

От дузината развиващи се държави с най-големи валутни резерви Индия, Индонезия и Турция увеличиха с най-много запасите, след като правителствените опити за намаляване на волатилността и за свиването на дефицитите по текущите им сметки успяха отново да примамят чуждестранните инвеститори.

Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 1
Longin
преди 9 години
"В кои държави има много долари всички знаем много добре - тези с резервите. А в коя има най-малко? Тук можем да отговорим твърдо и категорично, защото шампионът е един - USA. Те не само, че нямат никакви долари"наивни и кръчмарски разсъждения...основните цели на фед са изкл. вътрешнополитически - контрол на ценовите равнища в САЩ, и провеждане на анти циклична ик. политика, и не им пука много кой какви резерви държал, индия китай , бай пешо или сриването на тая или оная държава /валута, и дали е евтин или скъп долара.... и като гледам нямат намерение да се провалят пред собствената си нацияа не конспиративните теории писани от повечкото коментари отдолу - гледайки и оценявайки света на глобално-конспиративно ниво -изкл непрактично обаче(за разлика от хамерика!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Зависи каква част от световната икономика ще се контролира от долара. В зависимост от доларовия "пай" в световната икономика, може да се окаже по-изгодно за ФЕД, да спасят долара, пред това да се грижат да избегнат банкрута на щатското правителство ;)) ... пък и изглежда предлог винаги може да бъде намерен, да бъде обявено някакво задължение за нищожно ... още повече когато длъжника е "Чичо Сам" ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Е, ФЕД печатат, сриват долара, обезценяват китайските резерви, вдигат дълга в долари и, когато настане сривът, светът ще е платил сметката, те ще му висят но, т.к. ще е вече късно за каквото и да е, ще са живяли през цялото време на кредит, който ще остане непокрит завинаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Да си призная, не са ми чак толкова смели и дългосрочни прогнозите (защото правейки опит да погледне малко в по-далечно бъдеще, човек е обречен да сведе процеса до фантазиране). За себе си намирам смисъл да разсъждавам в/у по-непосредствени и добили някаква конкретика процеси и явления, в случая създаването на общ пазар (иконом. Пространство м/у УСА и ЕУ) и ефектите от това. Според мене , ако USD ще заменя ЕUR, това ще е съпроводено от понижаване на стойността на излизащата от употреба валута, спрямо тази, която се въвежда в употреба (т.е. еврото ще поевтинее спрямо долара при такъв сценарии).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
Доларовите дългове са на УС правителството , а не на институцията, която си е издействала право да емитира валутата ;)) Емисионния център (ФЕД), ще се мъчи да погълне и ЕУ, т.е. емисионната му дейност да обслужва и икономиката на ЕУ. Задлъжнялото щатско правителство се използва от емисионния център, като военно-политически инструмент в тази операция по овладяването и поставяне под пълен контрол на ЕУ (чиято икономика, все още е най-тлъстото "парче" в глобален план).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Това, което имам предвид е, че в това пространство, в което в момента стоки и услуги се плащат с евро има всички шансове да се настани долара при условие, че се стигне до такъв икономически съюз. Отделно седи въпроса, какво го чака европейския банков сектор, индустрия и пр. Примера, който даваш с индийската валута, ще бъде релевантен, ако в самата Индия местната валута бъде изместена от долара, а не само външно-търговските отношения са в долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Прав си за "изпомпването", то именно такъв ефект ще се получи при този сценарии за който говоря по-долу: еврото, зад което условно приемаме, че седи някакъв продукт (като стойност), ще влее тази стойност в долара (зад който приемаме, че не седи кой знае какъв продукт), защото когато в общата иконом-а зона, държателите на евро ще тр. да го заменят с по-малко ценната хартия : долар .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 години
В дългосрочна перспектива има логика доларът да поскъпне...поевтинявайки едновременно. И да се колебае систематично нагоре-надолу, изпомвайки ресурси от останалия свят. Направиха Интернет и, освен прекрасния инструмент за шпионаж и следене, чрез информацията през нета, продължиха да помпят и мозъци. Уж не безплатно - плаща им се на хората - а, реално, икономиките, обучили и отгледали тези кадри, се явяват донори на щатската.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 години
Няма да е точно с "малко", 0pk. И, когато си сринат гущерите, който държи повечко от тях, ще гледа да ги отика - къде, обаче, ако падат навсякъде - ами, back to USA. И тогава, когато им закъса икономиката, инжекцията навън ще им се върне, за да ги измъкне, а ахмачетата ще се питат "ама какво стана?"Финансовата помпа, наречена ФЕД, действа на пълни обороти и спиране не се очертава. Уж помпи навън, ама идеята е да се върнат в американския кръг икономически интереси. И, като гледам бегаМан-а - а като него разсъждава не един и двама, прецаканите също ще да доста.Зрели хора са, да се оправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
Може са го правят с едничката цел да поддържат висок курса на долара и с това да затрудняват американския износ ... ----------------------------В малко по-дългосрочна перспектива има логика да поДскъпне долара : нали ще правим общо икономическо пространство с щатите. А познай от три пъти, каква валута постепенно ще се наложи в търговия, банкиране , въобще финанси в тази зона? На практика доларовия пазар ще се разшири с над 17 трил. годишно, т.е. доста ще скочи търсенето на долари => ще поДскъпне =. кОпувай докато е е йофтинко ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още