IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Законовите промени заради търговските вериги могат да навредят на пазара

Използването на търговските съдилища за справяне с нелоялни търговски практики е най-приложим и ефективен вариант за България, според Световната банка

16:47 | 08.05.14 г. 1
СБ: Законовите промени заради търговските вериги могат да навредят на пазара

Подготвяните от правителството промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и въвеждането в нормативния акт на понятието „значителна пазарна сила”, с които властите искат да регулират взаимоотношенията между търговските вериги и доставчиците им, са рискови и могат да навредят на пазара.

Това се посочва в доклад на Световната банка, който е изготвен по поръчка на правителството.

„Правителството по-скоро разглежда нелоялните търговски практики като проблематика в областта на политиките на конкуренцията. В противовес въпросните практики могат да бъдат разгледани като проблематика на търговското право, на секторното регулиране или бизнес поведението, както е в други държави-членки на Европейския съюз (ЕС)“, посочва се в доклада.

Вместо това в документа се подчертава, че използването на търговските съдилища за справяне с нелоялни търговски практики е най-приложим и ефективен вариант за България.

„Като отхвърля искове за щети от най-малко продуктивните доставчици, съдилищата биха помогнали пазарът да задържи доставчици с най-ниски разходи и да подобри ефективността на пазарните отношения", посочват експертите в документа.

Според Световната банка разширяването на мандата на Комисията за защита на конкуренцията по отношение на нелоялните търговски практики чрез прилагането на значителната пазарна сила като инструмент от правото за конкуренцията повдига въпроси за правоприлагането и изисква установяването на ясни критерии кога комисията може да прилага санкции и мерки, основани на рамката за политика в областта на конкуренцията.

В доклада се подчертава още, че комисията не подкрепя въвеждането на понятието "значителна пазарна сила“ чрез изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията, както и че законодателството в областта на конкуренцията на Европейския съюз (ЕС) не взема отношение по договорните отношения между стопанските субекти, дори и те да почиват на нелоялни условия.

„Въвеждането на понятието „значителна пазарна сила“ чрез изменение и допълнение на ЗЗК е не само уникален подход в Европа за въвеждане на понятието, но е и много вероятно значително да затрудни КЗК от гледна точка на капацитет и ресурси", заключават от Световната банка.

Препоръките

Експертите предлагат шест варианта за борба с нелоялните търговски практики – обогатяване на търговското право с разпоредби, забраняващи нелоялните търговски практики в отношенията между стопанските субекти; изменение на правната рамка в областта на конкуренцията и въвеждане на понятието „икономическа зависимост“; разширяване правомощията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да прилага законови разпоредби по отношение на нелоялните търговски практики; въвеждане на кодекси за поведение, приложими за търговско поведение между стопански субекти; приемане на национално законодателство в съответствие с правилата на ЕС за нелоялните търговски практики; въвеждане на секторно законодателство, въвеждащо понятието „значителна пазарна сила“.

Първият и препоръчителен вариант за България е да обогати действащото търговско право със специфични разпоредби, забраняващи нелоялните търговски практики по примера на Франция и Унгария, в чиито законодателства относно търговските договори са включени специфични разпоредби, забраняващи нелоялните търговски практики в отношенията между стопанските субекти. Антимонополната комисия следва да бъде упълномощена да прилага тези разпоредби в случаите, когато дейността на отделни стопански субекти влияе на конкуренцията на съответния пазар.

Разширяването на правомощията на КЗК за прилагането на правни инструменти относно нелоялните търговски практики е свързано със значителни реформи – законодателни промени и укрепването на капацитета на КЗК в областта на защитата на потребителите, посочват експертите.

Приемането на национални правила, свързани с нелоялните търговски практики, пък би забавило мерките в отговор на нелоялните търговски практики между стопанските субекти, посочва се още в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
mathematician
преди 9 години
Добре де, правят глупости.Ама не мога да разбера що поръчват доклади дето да им кажат, че правят глупости.Или може би си мислят, че не правят глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още