IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България остава страната в ЕС с най-лошо качество на въздуха

Концентрацията на фини прахови частици е най-висока в Перник, София и Пловдив, сочат данни на СЗО

10:45 | 08.05.14 г. 6
България остава страната в ЕС с най-лошо качество на въздуха

България остава лидер в Европейския съюз (ЕС) по най-мръсен въздух, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО). Във въздуха у нас е измерена най-високата концентрация на двата основни вида прахови частици.

След нас в негативната класация се нареждат Полша и Румъния.

Най-тежка е ситуацията в Перник, където е измерена най-висока концентрация на фини прахови частици във въздуха – 74 микрограма на куб. м прахови частици с диаметър по-малък от 10 микрона и 52 микрограма на куб. м прахови частици с диаметър под 2,5 микрона средногодишно.

Средната годишна концентрация на фини прахови частици, по-малки от 10 и 2,5 микрона в диаметър, е обща мярка на замърсяването на въздуха, уточняват от СЗО. Средната концентрация се изчислява на базата на ежедневни измервания.

Въздухът в София и Пловдив също е с влошено качество заради висока концентрация на фини прахови частици. Следват Добрич, Хасково, Плевен и Велико Търново.

Най-ниска е концентрацията на фини прахови частици в Бургас и Враца – съответно по 36 и 39 микрограма на куб. м въздух прахови частици с диаметър под 10 микрона и 24 и 26 микрограма на куб. м въздух прахови частици с диаметър под 2,5 микрона.

Финландия, Малта, Дания и Естония са държавите с най-ниска концентрация на фини прахови частици във въздуха в ЕС, показват още данните на СЗО.

В глобален план най-лошо е качеството на въздуха в Пакистан, където концентрацията на фини прахови частици с диаметър под 10 микрона достига 282 микрограма на куб. м въздух, а на тези с диаметър под 2,5 микрона – 101 микрограма на куб. м. Следват Афганистан, Бахрейн, Катар и Бангладеш.

СЗО следи качеството на въздуха в 1 600 града в 91 страни по света. Организацията отчита, че само 12% от хората живеят в градове, където качеството на въздуха успява да покрие стандартите на СЗО. Около половината от градското население, което е обхванато от изследването на организацията, живее в населени места със замърсяване на въздуха над 2,5 пъти по-високо от препоръчителните нива, което увеличава и риска от допълнителни здравословни проблеми и смъртност заради лошото качество на въздуха.

В повечето наблюдавани градове се регистрира влошаване на качеството на въздуха, констатира СЗО. Основните фактори са зависимостта от изкопаемите горива, от частния транспорт, неефективното използване на енергия в сградите, използването на биомаса за готвене и отопление и т. н.

Не липсват и градове обаче, в които ситуацията се подобрява чрез прилагането на политически мерки, като например забрана на използването на въглища за отопление, сгради, които се отопляват чрез възобновяеми източници на енергия и други подобни мерки.

През април 2014 г. СЗО публикува нови данни, според които замърсяването на въздуха е отговорно за смъртта на 3,7 млн. души под 60-годишна възраст през 2012 г. Организацията също така подчертава, че замърсяването на въздуха в затворени помещения и на открито са сред най-големите рискове за здравето в световен мащаб.

Високите концентрации на фини прахови частици се свързват с високия брой смъртни случаи от сърдечно-съдови и респираторни заболявания, рак и инсулти.

Градовете могат да предприемат действия на местно равнище, за да подобрят качеството на въздуха, като например увеличаване на енергийната ефективност на жилищата, развитие на обществения транспорт, подобряване безопасността на пешеходците и велосипедистите, подобряване качеството на управление на отпадъците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
За да решиш този проблем ще трябва да се поставят анти-паркинг колчета навсякъде или да се промени данъчната политика на общината(което е по-евтин и по-надежден вариант). В реда на нещата е общината да въведе данък автомобил само за рамките на София и да разбрани на автомобили от други места да навлизат в града без да са си платили за това, за да се избегне неплащането на данъка с регистриране на МПС някъде из провинцията. Така хем ще напълним касата на общината, хем ще намалим чувствително замърсяването. Едни 1000 лева на първи автомобил и 2000 лева за всеки следващ годишно ще решат проблема за отрицателно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
София е единствената столица в ЕС, където масово се паркира в зелените площи или по скоро в калните площи! След това колите разнасят калта с гумите и разпръскват фин прах над целия град! Ако този проблем се реши и улиците се мият по често, замърсяването с прахови частици може да падне с 50-60%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Chemtrails (кемтрейлс) са измислица, която се използва за заблуда на *** и търтеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
Ани Василева
преди 9 години
Най-мръсен въздух, най-*** храна, най-мръсните политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
Jorkata
преди 9 години
Ае стига с тия глупости за chemtrails.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 11
ABBA
преди 9 години
Chemtrails (кемтрейлс) ръсят от въздуха либерални приятелски НАТОвски самолети, ама кой от журналята ти гледа. Ръсят токсични метали, *** парътъ прай бурбъта. Апък ако нямат и деца - пей сърце. Google: chemtrails ||Enter
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още