IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch постави положителна перспектива пред рейтинга на Португалия

Страната може да получи инвестиционен рейтинг, ако икономическото възстановяване продължи, а големият частен дълг започне да намалява

10:55 | 11.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch постави положителна перспектива пред рейтинга на Португалия

Кредитната агенция Fitch Ratings подобри перспективата си за Португалия до "положителна" от "негативна" с оглед на оптимистичното икономическо възстановяване на иберийската страна.

Агенцията потвърди дългосрочния португалски рейтинг в чуждестранна и местна валута на ниво от BB+. В същото време тя остави без изменение краткосрочния на ниво от B.

Базирайки оценката си на цялостното подобрение в икономиката на задлъжнялата страна, агенцията ревизирана прогнозите си за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) до 1,3% през 2014 г. и до 1,5% през 2015 г. По-ранните нагласи бяха за разширения от съответно 0,5% и 1 на сто.

"Условията на фискално финансиране на Португалия са се подобрили значително след предишния преглед на рейтинга през октомври 2013 г.", посочиха от Fitch.

"Балансираното подобрение на Португалия протича с по-бързи темпове от очакваното. Подобренията в показателите за ценовата и неценовата конкурентоспособност са отразени в представянето на износа (най-силният в рамките на еврозоната през 2013 г.) и в промяната в излишъка по текущата сметка, който достигна от 0,4% от БВП в сравнение с дефицита от 12,6% от БВП през 2008 г.", заявиха още от Fitch.

Агенцията очаква допълнително намаляване на бюджетния дефицит, което ще е пореден сигнал за ускорение на положителната тенденция. "При продължително икономическото възстановяване и доказателства, че големият частен дълг започва постепенно да намалява, страната може да постигне покачване на рейтинга до инвестиционен клас".

През май 2011 г. Португалия постигна споразумение с международните кредитори, според което Лисабон получи серия от спасителни парични инжекции в размер на 78 млрд. евро. През втората половина на миналата година иберийската икономика излезе от 2,5-годишната рецесия, отчитайки ръст на БВП от 0,6% на тримесечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
в ТВ-реалността процесите се менят противоречиво рязко и 'нормализираните' маймуни винаги имат обяснение за тях :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
Вчера добри новини от Гърция, днес от Португалия. Явно периферията постепенно почва да се съвзема и ще се разминем с най-черните сценарии за еврозоната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още