IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на руския газ за Украйна ще бъде с над 80%

Газпром предупреди, че Украйна трябва да увеличи газовите си запаси, за да подсигури доставките за Европа

09:36 | 04.04.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Поскъпването на руския газ за Украйна ще бъде с над 80%

Русия повиши цената на природния газ за Украйна за втори път в рамките на седмица. Увеличението, обявено от руския производител на природен газ Газпром, означава, че Украйна ще плаща с 81% повече. Според първоначално обявеното повишение в понеделник поскъпването беше с 44%.

Министър-председателят Арсений Яценюк каза, че този ход, дошъл две седмици, след като Москва анексира Крим, е неприемлив и предупреди, че очаква Русия да увеличи натиска върху Киев чрез ограничаване на доставките от синьото гориво.

Русия често използва енергийните източници като политическо оръжие, с което да се противопостави на своите съседи. Европейските потребители са притеснени, че Москва отново може да спре кранчето за Запада.

Изпълнителният директор на Газпром Алексей Милер съобщи на премиера на Русия Дмитрий Медведев, че покачването на цената се дължи на въвеждането на мито върху износа на газ.

След последното увеличение цената ще бъде 485 долара за 1 000 куб. метра. Това се случва само два дни, след като Газпром обяви 44-процентно поскъпване на синьото гориво до 385,5 долара от 268,5 долара за 1 000 куб. метра заради неплатени сметки. Цената е доста по-висока от средната, която плащат потребителите в Европейския съюз.

Украйна покрива 50% от газовите си нужди с руски доставки. Киев скоро ще получи спасителна помощ от Международния валутен фонд, но на фона на големите дългове и разклатена икономика.

Според анализатора в Сбербанк Валери Нестеров Украйна може да заведе дело в международния съд по въпроса.

Вчера от Газпром заявиха, че Украйна трябва да увеличи газовите си запаси, за да подсигури доставките за Европа. По данни на украинското Министерство на енергетиката странaта разполага с резерви за 7,2 млрд. куб. м. За да гарантира, че газовите доставки към Европа няма да бъдат прекъснати, запасите трябва да бъдат от 12 до 14 млрд. куб. м.

Повече за ситуацията около Украйна вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Няма проблеми, нали цял свят е с тях! Полша ще им дава шистов газ по $100 колкото струва в САЩ. Ще се изредят пак всички да ги подкрепят, даже Виктория Нюланд може пак да дойде с един плик хамбургери, поне няма да са гладни... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 10 години
Всъщност посланието е: "Интереса клати феса." А интереси има от двете страни. От там нататък дребните играчи сами си решават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Посланието на Русия към Източна Украйна е: "Стойте със Запада и умрете от студ и глад или се присъединете към Русия и получете евтин газ и удвояване на пенсиите, като Ктим".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
уточнили са само първоначалното увеличение ;)) - сега чрез транзитните такси го очакваме Ъп-а ... и в ЕС !!Но, важно е маймуните, които чрез желанието да са свободни /изобщо нещо да се определя от тях или обратно, да има системна грешка, чрез която да могат да го правят -> нищо че самите нямат нито визия нито акъл да проверят не само че не може, а и че е напълно невъзможно/ да спомагат на приемането на всички 'обуващи' ги 'правила' чрез извратените си желания това да стане чрез противопоставяне и ограничаване - и накрая да се окаже като всеки път, че набутания са САМО ТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
Това ли са резултатите от вчерашните преговори?Ми то по-добре да не бяха ходили да преговарят :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още